News Politics Επισπεύδεται η έφεση για δημοσίους- Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη

Επισπεύδεται η έφεση για δημοσίους- Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, όπου εξετάστηκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων έχουμε προβεί σε μια ανασκόπηση και λεπτομερή ανάλυση των όσων είχαν προηγηθεί της έκδοσης των τριών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου με άλλη νομολογία που είχε προηγηθεί και η οποία λήφθηκε υπόψη για σκοπούς της έκδοσης απόφασης επί των τριών αποφάσεων.

Ακολούθως, αναλύσαμε τα κύρια σημεία των τριών αποφάσεων και είχαμε προβάλει τη δική μας άποψη ότι θα πρέπει και δικαιολογείται, να καταχωρηθεί έφεση επί των τριών αυτών αποφάσεων για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, διότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζει ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά του κράτους και, δεύτερο, διότι τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό Σώμα της χώρας.

Έχουμε προβάλει τη θέση μας ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, της οποίας θα ζητήσουμε την επίσπευση, θα πρέπει να υποβάλουμε αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για ευνόητους ασφαλώς λόγους και θα πρέπει να αποταθούμε για τους ίδιους λόγους που έχουμε προβάλει προηγουμένως για το δημόσιο ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης, ώστε οι τρεις εφέσεις να εκδικαστούν από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Έχουμε, επίσης, εξηγήσει τις θέσεις μας ως προς το ποιοι θα είναι οι λόγοι έφεσης που μπορούν να προβληθούν και στον βαθμό που μπορεί να γίνει προβλεπτό, ποιες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν».

Ερωτηθείς ο κ. Κληρίδης, είπε ότι «ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα, της Νομικής Υπηρεσίας, είναι να προβαίνει στην απόδοση νομικών συμβουλών στο πρόσωπο ή πρόσωπα ή όργανα στα οποία είναι νομικός σύμβουλος».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «από τη στιγμή που καταχωρηθεί η έφεση, θα αναφέρεται σε θέματα ορθής ερμηνείας και εφαρμογής του Συντάγματος ως έχει και δεν θα πρέπει να μιλούμε για τροποποίηση του Συντάγματος στο στάδιο αυτό».

Κληθείς να πει ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της έφεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ασφαλώς κανένας νομικός και πολύ περισσότερο ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα συμβούλευε καταχώρηση έφεσης αν δεν υπήρχαν πιθανότητες, αλλά, όπως έχω αναφέρει, οι προβλέψεις επί δύσκολων θεμάτων συνταγματικής φύσεως, ευρωπαϊκού δικαίου κλπ, δεν μπορούν εύκολα (να γίνουν)».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο επηρεάζονται οι απολαβές των δικαστών από την απόφαση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν επηρεάζονται καθόλου οι δικαστές είτε του Διοικητικού Δικαστηρίου ούτε του Ανώτατου Δικαστηρίου από την οποιαδήποτε έκβαση αυτού του είδους και φύσεως υποθέσεις, δεδομένου ότι οι απολαβές τους διασφαλίζονται από άλλο άρθρο του Συντάγματος».

Κληθείς να πει ποιους επηρεάζει η αναδρομικότητα της εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «είναι η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία δώσαμε και σε γνωματεύσεις επί παρόμοιων πρόσφατων θεμάτων αντισυνταγματικών νόμων, ότι δικαιούνται αναδρομική καταβολή τυχόν αποκοπών που έγιναν παράνομα αντισυνταγματικά, οι αιτητές που έχουν προσφύγει».

Σε ερώτηση για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους αιτητές, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «έχει σημασία και το πότε προσέφυγε ο καθένας, διότι πάνω στην κάθε ξεχωριστή νομοθεσία έχουν προσφύγει άλλοι το 2012, άλλοι το 2013, άλλοι το 2017, έτσι αναδρομική επιστροφή χρημάτων θα γίνει ανάλογα με το πότε προσέφυγε ο καθένας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γεν. Εισαγγελέα για αποφάσεις του Διοικητικού, τα κόμματα

Τη συμφωνία τους με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας στο θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξέφρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά από τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, στο Προεδρικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία θα καταχωρήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, και σύμφωνα με την προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ζητηθεί αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και εκδίκαση της έφεσης με επίσπευση από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ δεν θα εξεταστεί στο παρόν στάδιο τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ήταν μια πάρα πολύ καθοριστική αλλά και επεξηγηματική ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Από τα λεχθέντα, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες και με βάση δεδικασμένο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση, άρα να μην ισχύει η απόφαση του Διοικητικού.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση, τη μη διάκριση», είπε και διερωτήθηκε εάν ο μισθός προερχόμενος από τη δημόσια υπηρεσία είναι περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει ένα κράτος δικαίου και δεν είναι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της οποιασδήποτε νομοθεσίας ή άρθρου του Συντάγματος, σημείωσε. Η δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, καθορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και δεν μπορεί να διαχωρίζεται ο λαός με βάση το πού εργάζεται ο καθένας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και μέσα από αυτήν, υπέδειξε, θα αποκατασταθούν σταδιακά οι μισθοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως η εισαγωγή του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ τεκμηριωμένη και πλήρως ικανοποιητική.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία έχει προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε, προσθέτοντας πως «ανάλογα με το αποτέλεσμα, τότε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η ανάλυση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πάρα πολύ εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα κατατοπιστική. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε με αυτό που εισηγείται, είπε, και ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε παράλληλα ότι όποια προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος ενδεχομένως να στείλει λανθασμένα μηνύματα ότι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματική και να επηρεάσει την έκβαση της έφεσης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιθυμεί η εκδίκαση της έφεσης να γίνει από την Ολομέλεια του Ανωτάτου επειδή υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας που έκρινε ότι παρόμοιες αποκοπές στο παρελθόν ήταν καθόλα συνταγματικές.

Ανέφερε ακόμα ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω λανθασμένων αποφάσεων της περιόδου 2011-12.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η ενημέρωση από πλευράς του Εισαγγελέα ήταν πολύ λεπτομερής και πειστική και γι΄αυτό θα πρέπει να αναμείνουμε την έκβαση της δικαστικής απόφασης και ανάλογα να τύχει στη συνέχεια χειρισμού και ως πολιτικό θέμα.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «για μια ακόμα φορά καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος, του γεγονότος ότι δεν λήφθησαν έγκαιρα μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες είχαμε κάνει και κυρίως της ασυδοσίας που επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα τότε να λειτουργήσει, που οδήγησε στην κρίση της οικονομίας που υποχρεωτικά πια το κράτος προχώρησε, με τη συγκατάθεση της Βουλής, να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα».                                                  

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε από πλευράς του ότι η σύσκεψη αλλάζει το σκηνικό και το «αζιμούθιο» είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη συνεδρίαση, προσθέτοντας πως πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού και της έφεσης και μετά θα εξεταστεί αν υπάρχει ανάγκη συνταγματικής τροποποίησης. Επανέλαβε δε ότι το Κίνημα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση έναντι μιας κυβέρνησης την οποία θεωρεί αναξιόπιστη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η ομάδα του έκαναν μια πολύ ολοκληρωμένη εργασία, από νομικής και συνταγματικής άποψης και «η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός που εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τότε αν χρειαστεί να κάνει και η Πολιτεία ή το Κοινοβούλιο τις δικές του παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα τροποποίηση του Συντάγματος, προτού δοθεί η απόφαση του Ανωτάτου στην έφεση που θα καταχωρηθεί από την Νομική Υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις κινήσεις που θα προβεί η Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Top