Προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν, εκφράζουν τα κόμματα με ανακοινώσεις τους
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης επεσήμανε ότι στόχος της φορολογικής αμνήστευσης, που μελετάται από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η ενίσχυση των κρατικών ταμείων, καθώς και η ενθάρρυνση νέων επενδύσεων σε μια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η οικονομία μας.
Υπάρχει , δήλωσε ένας σοβαρός προβληματισμός για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του μέτρου αυτού, από κάποιους και πιο συγκεκριμένα, από αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ουσία φυγάδευαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, φοροδιαφεύγοντας ταυτόχρονα.
Ενόψει αυτού του προβληματισμού, το ΔΗ.ΚΟ τονίζει την ανάγκη όπως ταυτόχρονα με την επεξεργασία νομοσχεδίου για την φορολογική αμνήστευση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων, προωθηθεί σειρά μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ανάγκη πάταξης φοροδιαφυγής
Το ΔΗ.ΚΟ. εμμένει στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, γιατί θεωρεί ως βασική προϋπόθεση εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών, τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Το ΔΗ.ΚΟ., επεξεργάζεται ήδη τέτοια μέτρα σειρά εισηγήσεων που αφορούν τη πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες τυγχάνουν αυτή τη στιγμή νομοτεχνικής προπαρασκευής, προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση.
AKEΛ: Αμφολεγόμενη η φορολογική αμνηστία
Η φορολογική αμνηστία αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο όχι μόνο της οικονομικής συγκυρίας αλλά και στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης.
Η συχνότητα επανάληψης του μέτρου, καθώς και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών είναι επίσης σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, επεσήμανε.
Ο κ. Λουκαϊδης, παρέθεσε σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση.
- Η Κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη ότι η επανάληψη αυτού του μέτρου, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη φορά, εξωθεί σ’ ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο απαράδεκτο και εγκληματικό φαινόμενο της φοροδιαφυγής;
- Σε απόλυτη συνάρτηση με το πιο πάνω ερώτημα, έχει πρόθεση η κυβέρνηση να λάβει εκ των προτέρων τα απαιτούμενα μέτρα για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου πάταξης της φοροδιαφυγής; Ή μήπως ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και τώρα η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους φοροδιαφεύγοντες, όπως κατ’ επανάληψη έπραξαν όταν είχαν ενώπιον τους στη Βουλή τα τρία πλέον σημαντικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής που αφορούσαν τα νομικά πρόσωπα και το 70% των ανείσπρακτων φόρων;
- Έχει λάβει υπόψη η Κυβέρνηση, το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας, αποτρέποντας την επιβράβευση όσων επιτήδειων φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα της 15ης Μαρτίου, στηριγμένοι σε εσωτερική πληροφόρηση; Συνακόλουθα ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
ΔΗΣΥ: «Μέτρο- ψήφος εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου. Ανέφερε ότι με το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επαναπατρίσει σημαντικά κεφάλαια, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο.
«Επιζητούμε και διεκδικούμε να έρθει και το τελευταίο ευρώ στην Κύπρο γιατί αυτή την ώρα η κυπριακή οικονομία περνά δύσκολες ώρες και οφείλουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την κυπριακή οικονομία» δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου.
Είπε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα συμβάλει στην περεταίρω ανάπτυξη του τόπου, δίνοντας ακόμα μια ώθηση και ψήφο εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανέφερε ότι και για το μέτρο αυτό το ΑΚΕΛ διαμαρτύρεται, όταν ανάλογο μέτρο ψηφίστηκε από την κυπριακή Βουλή σε περιόδους που δεν είχε ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα η κυπριακή οικονομία, και τότε το ΑΚΕΛ το υπερψήφισε.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το μέτρο αυτό δεν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, αλλά σε πάρα πολλές χώρες με έναν και μοναδικό στόχο, «τα κεφάλαια αυτά να αποτελέσουν προϊόν περεταίρω ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας».
Κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να αποφασίσει με ποια θέση και πλευρά πρέπει να συμφωνεί, «ή απλώς διαφωνεί για να διαφωνεί ή συμφωνεί για να συμφωνεί».
Επισημάνσεις για τους κινδύνους θέτει το Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει πραγματική συμβολή στο στόχο της τόνωσης της οικονομίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ.
Στο οποιοδήποτε σχέδιο παροχής φορολογικών κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πέραν των περιορισμών που κατ’ αρχήν αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, και τα ακόλουθα:
- Το μέτρο θα πρέπει να αφορά όσους αποδεδειγμένα, μέσω κατάστασης λογαριασμού, είχαν κατατεθειμένα κεφάλαια στο εξωτερικό πριν την 31/11/2012, ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιβραβευθούν αυτοί που γνωρίζοντας τα περί κουρέματος φυγάδευσαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό πριν τα δύο Eurogroup
- Ανάμεσα στις επενδύσεις που θα επιτρέπονται με τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, πρέπει να είναι και η παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις με σαφέστατη δέσμευση ότι αυτή θα οδηγήσει σε εργοδότηση συγκεκριμένου αριθμού ανέργων.
- Όσοι εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τα ποσά που επαναπατρίζονται δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν άλλες διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο μετά το Eurogroup.
- Το ποσοστό με το οποίο θα επιβαρύνονται τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια θα πρέπει να είναι τέτοιο που από τη μια να αποτελεί κίνητρο αλλά από την άλλη, συνδυαζόμενο με τον τρόπο επένδυσης και τα έσοδα από το φόρο όπως το ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν, να μην αποτελεί πρόκληση για τα άτομα που εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
- Να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το μέτρο γίνεται μια φορά και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Επιπλέον για σκοπούς ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους η Κυβέρνηση, επισημαίνει το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, πρέπει να προχωρήσει σε φορολόγηση όλων των καταθέσεων, που ανήκουν σε κατοίκους Κύπρου και βρίσκονται κατατεθειμένες σε τράπεζες εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν έχουν δηλωθεί στο φόρο εισοδήματος αλλά ούτε έχουν ενταχθεί στο σχέδιο επαναπατρισμού κεφαλαίων. Η φορολόγηση θα μπορούσε να γίνει μέσω διακρατικής συνεννόησης, κάτι το οποίο πέτυχε και η Ελλάδα με την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.
Γίναμε δύο φορές ρεζίλη επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων
Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν υποστηρίξαμε τη φοροδιαφυγή, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ελένη Χρυσοστόμου.
«Δεν υποστηρίξαμε πότε τη διαφυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. Κυνηγήσαμε, με πρόσφατη εγγραφή και συζήτηση θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσους παράνομα έχουν μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία», πρόσθεσε.
Στα κριτήρια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, τόνισε δεν περιλαμβάνεται σαφής πρόνοια ότι η φορολογική αμνηστία δεν αφορά όσους έβγαλαν λεφτά από την Κύπρο άρον άρον πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup.
«Θα είναι δύο φορές ρεζίλη να επιβραβεύσει η πολιτεία αυτούς που σκεπτόμενοι ιδιοτελώς και εγωιστικά, μετέφεραν μη φορολογημένες καταθέσεις στο εξωτερικό.