News Politics Απάντηση Κυβέρνησης στην "πολεμική" του ΑΚΕΛ

Απάντηση Κυβέρνησης στην "πολεμική" του ΑΚΕΛ

Γραπτή απάντηση δίδει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο ΑΚΕΛ, ως συνέχεια του "πολέμου" που "μαίνεται" τις τελευταίες μέρες μεταξύ των δυο. 

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, Πρόεδρος και Κυβέρνηση, συστηματικά προσπαθεί για διαπραγματεύσεις στη βάση και των έξι παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες, προκειμένου να υπάρξει έδαφος για μια συνολική λύση μέσα από συμφωνία για λειτουργική και βιώσιμη ομοσπονδιακή πολιτεία, όπου θα κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός και θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει τη συστηματική μεθόδευση της τουρκικής πλευράς, τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα κατεχόμενα, να διαστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας το Κυπριακό ως δήθεν ζήτημα «πολιτικής ισότητας». Ταυτόχρονα, εξελίσσονται μεθοδεύσεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων-επεμβάσεων και του κατοχικού στρατού, παρά τις σαφείς αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε.

Την ίδια ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση και διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβλέπουμε και μια απόπειρα για να ματαιωθεί και αυτή η διαμεσολάβηση της κας Τζέιν Χολ Λουτ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ, σχεδόν καθημερινά, επικρίνει τον Πρόεδρο και του επιρρίπτει ευθύνες, αφήνοντας, επίσης, σκιές για τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αυτή την προσέγγιση και τη στάση του –το επαναλαμβάνουμε- μπορεί να την αξιολογήσει ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής και την κρίνουν οι πολίτες.

Η καθημερινή επιμονή του ΑΚΕΛ σε πολεμική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστά, ωστόσο, αναγκαίο να τοποθετηθεί καθαρά:

-Συντάσσεται με τη στρατηγική κατεύθυνση για αξιοποίηση του Πλαισίου Γκουτέρες και στις έξι διαστάσεις του ταυτόχρονα, δηλαδή την απόκρουση της τουρκικής μεθόδευσης για να εμφανιστεί το Κυπριακό ως πρόβλημα «πολιτικής ισότητας»;

-Εφόσον τοποθετείται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με συνέχεια τουρκικών εγγυήσεων-επεμβάσεων και παρουσία κατοχικού στρατού, στηρίζει την επιδίωξη για όρους αναφοράς που θα περιλαμβάνουν την αναφορά του Γ.Γ. και σε κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και σε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αντίθετα από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την τουρκοκυπριακή πλευρά;

-Θεωρεί ότι συμβάλλει σε μια πραγματική λύση του προβλήματος ενοχοποιώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυπριακή πλευρά;".

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε τα εξής: 

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ελλείψει σοβαρής επιχειρηματολογίας, ακολούθησε και πάλι την πεπατημένη κατηγορώντας επιλεκτικά το ΑΚΕΛ ότι δήθεν αντιστρατεύεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ισχυρίζεται, περαιτέρω, ότι το ΑΚΕΛ κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η τουρκική πλευρά συστηματικά προσπαθεί να εξουδετερώσει το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Προδρόμου δεν απαντά επί της ουσίας: Αφού το Προεδρικό θέλει, όπως διακηρύττει, να προστατέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες, γιατί κάθε νέα ιδέα που καταθέτει είναι εκτός του πλαισίου; Ήταν ή δεν ήταν συμφωνημένες οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες; Επανανοίγει, ναι ή όχι, το ζήτημα ο κ. Αναστασιάδης με την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, την οποία μάλιστα ποτέ δεν διευκρίνισε; Ήταν, ναι ή όχι, συμφωνημένη η μία θετική ψήφος στο Υπουργικό Συμβούλιο την οποία τώρα δαιμονοποιεί ο κ. Αναστασιάδης; Αναφέρει, ναι ή όχι, ο Γ.Γ. στην έκθεσή του μετά το Κρανς Μοντανά ότι το γενικότερο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής ήταν λυμένο; Ήταν, ναι ή όχι, συμφωνημένο το προεδρικό πολίτευμα και γιατί τώρα ο Πρόεδρος θυμήθηκε το κοινοβουλευτικό σύστημα;

Τις ελληνοκυπριακές θέσεις δεν τις αντιστρατεύεται το ΑΚΕΛ επειδή λέει την αλήθεια. Τις αντιστρατεύεται ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, για τον απλούστατο λόγο ότι προσπαθώντας να εξουδετερώσει το Πλαίσιο Γκουτέρες, εξουδετερώνει, μεταξύ άλλων, και την ξεκάθαρη θέση του Γ.Γ., της Ε.Ε., ακόμη και της Βρετανίας για άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος με τον τρόπο που χειρίζεται το Κυπριακό πλήττει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς και εκ των πραγμάτων διευκολύνει την Τουρκία να προωθεί την πολιτική της". 

Top