News Politics Α. Νεοφύτου:Δικαιώνονται οι θέσεις μας για αναπληρωματικές εκλογές

Α. Νεοφύτου:Δικαιώνονται οι θέσεις μας για αναπληρωματικές εκλογές

Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές και να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα της 56ης βουλευτικής έδρας.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι η τρίτη φορά που δικαιώνονται οι θέσεις του ΔΗΣΥ από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι μη καταληφθείσα έδρα και η μόνη διέξοδος - είναι η τρίτη φορά που μας το λεν – είναι οι αναπληρωματικές εκλογές, σημείωσε.
 
«Δεν έχει άλλη ρύθμιση το ζήτημα και, εν πάση περιπτώσει, το να φοβάται ένα κόμμα ή να φοβάται το πολιτικό σύστημα τις εκλογές….Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε. Το αποφάσισε τρεις φορές η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
«Έκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Δεν έχουμε τίποτε με τα πρόσωπα. Και τους είπαν τρεις φορές αυτό το πράγμα παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με τον νόμο για αναπληρωματικές εκλογές», επεσήμανε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το ότι υπάρχει μια ακόμα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφαιρεί το δικαίωμα από το ΑΚΕΛ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα να λέει ότι ‘εμείς πολιτικά θεωρούμε, παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι ανήκει στην Αλληλεγγύη (η έδρα)’.
 
«Εάν πράγματι πολιτικά πιστεύουν αυτό το πράγμα, πάλι υπάρχει λύση. Να πάμε σε εκλογές και το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο. Όλα μαζί τα κόμματα στη Λεμεσό αθροίζουν 70%. Να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία και να κριθεί η πολιτική τους θέση που εκφράζουν εάν εγκρίνεται και από τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι αναπληρωματικές εκλογές να «τρέξουν» παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει σε 40 ημέρες να προκηρυχθούν οι εκλογές.
 
Κληθείς να πει αν ο ΔΗΣΥ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως υποψήφιο τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «ο ΔΗΣΥ θα "τρέξει" τις εσωτερικές του διαδικασίες. «Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές. Αν προκηρυχθούν οι εκλογές, έχουμε εσωτερικές διαδικασίες και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα, και υπάρχει και η διαδικασία πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιός μας που θα ‘τρέξει’ σε περίπτωση αναπληρωματικών εκλογών», είπε.
 
Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ
 
Εξάλλου, αναφερόμενος στη σημερινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «τη σημασία των τριμερών συνεργασιών την έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τον Γιαννάκη Κασουλίδη και σήμερα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη χάραξαν μια εξωτερική πολιτική που ενισχύει το κύρος αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας».
 
«Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή ημέρα, γιατί είναι και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην ιστορία. Ο κανόνας είναι ότι οι μικροί επιλέγουν. Σήμερα η υπερδύναμη Αμερική έχει επιλέξει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα», υπογράμμισε.
 
Προϋπολογισμός ΡΙΚ
 
Ερωτηθείς σε σχέση με το θέμα του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως επί ενός προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων φαίνεται να εξοικονομούνται γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ακούει τα σχόλια περί τακτικισμών του ιδίου, για σκοπιμότητες «χίλιες δυο ερμηνείες, από τη μια ότι ο Αβέρωφ θα εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κανάλια, από την άλλη έκανε μέτωπο με τους συνδικαλιστές, αντικρουόμενα..».
 
Συνέχισε αναφέροντας πως «η συνωμοσιολογία είναι γνώρισμα της εποχής. Δεν θέλω να μπω σε αυτά. Ό,τι θέλουν ας πουν για τον Αβέρωφ. Δικαίωμα του καθενός. Σε αυτά τα τρία ζητήματα που έχω εγείρει, είτε με άτσαλο τρόπο είτε με τον μη αρμόζοντα κατά τους υπόλοιπους, δεν βρήκα έναν άνθρωπο να διαφωνεί», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως «θέλουμε μια κρατική ραδιοτηλεόραση να είναι έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική, να μην είναι τα δελτία ειδήσεων δελτία ανακοινώσεων των κομμάτων. Το δεύτερο είναι ότι, από τη στιγμή που συντηρείται αυτό το κανάλι από τα υστερήματα του φορολογουμένου, θέλουμε να έχει ένα ρόλο και μια αποστολή που να καλύπτει και τα πολιτιστικά δρώμενα και να κάνει τις αναγκαίες για την κοινωνία εκπομπές, που δεν είναι εμπορικές, και τα ιδιωτικά κανάλια δεν τις παράγουν», σημείωσε.
 
«Γιατί έχουμε ένα κρατικό ίδρυμα που το σύνολο του προϋπολογισμού του είναι πολύ περισσότερο από το σύνολο όλων των άλλων ιδιωτικών καναλιών και ραδιοσταθμών. Όπως και το σύνολο των εργαζομένων στο ΡΙΚ είναι πολύ περισσότερο άμα προσθέσεις όλους τους υπαλλήλους δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών και ίσως 10-11 τηλεοπτικών σταθμών. Και οι άλλοι τα βγάζουν πέρα χωρίς να πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος», επεσήμανε.
 
Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση και εάν χρειαστεί να δώσουμε και περισσότερα, αλλά να είναι μέσα στον ρόλο και στην αποστολή της, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Και το τρίτο, πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Να αποφασίσουμε. Και ενώ αυτό το ζήτημα το εγείρουμε εδώ και δεκαετίες όλοι, όλα τα κόμματα, οι συντεχνίες, οι εργαζόμενοι, τώρα βλέπουμε να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα».
 
Σημείωσε, περαιτέρω, πως «σε αυτό τον τόπο, αν δεν υπάρχει ένα ταρακούνημα, τίποτα δεν διορθώνεται ή δεν συνειδητοποιούμε ό,τι κάποιοι πρέπει να κάνουν. Αλλά να μην μείνουμε μόνο στο ταρακούνημα. Αυτός ο δημόσιος διάλογος πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε την κρατική ραδιοτηλεόραση που αξίζει ο φορολογούμενος να συνεχίσει να τη στηρίζει», επεσήμανε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
Top