News Politics «Οι τριμερείς συνεργασίες να οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα»

«Οι τριμερείς συνεργασίες να οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα»

Την εκτίμηση ότι οι τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με άλλες χώρες πρέπει να οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην  σημερινή τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ και εξέφρασε την άποψη πως αυτές οι τριμερείς είναι «θετικές, φτάνει βέβαια να μην παραμένουν στο επίπεδο των εντυπώσεων, αλλά να προχωρούν σε ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αυτή η συνεργασία που επιδιώκεται με τις χώρες αυτές, θα πρέπει να στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των χωρών της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος προς όφελος των λαών της περιοχής».
 
Πρόσθεσε ότι «πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε με την Τουρκία στην προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του φυσικού πλούτου. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθειά μας πρωτίστως στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε τη συμμετοχή όλων των χωρών και όχι αποκλεισμούς, διότι αυτό θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα».
 
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε, επίσης, «ένα κίνδυνο» από την αναφορά που γίνεται για «τα εξοπλιστικά προγράμματα και για συνεργασίες που τάχα αυξάνουν την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι το καθετί θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και ταυτόχρονα να μην έχουμε αυταπάτες ότι θα έρθει οποιαδήποτε χώρα από το εξωτερικό να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία για να προστατεύσει την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «αυτές οι προσεγγίσεις είναι ανεδαφικές, εκτός πραγματικότητας και μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να οδηγούν σε πρακτικά αποτελέσματα και να μη μένουν σε ένα θεωρητικό επίπεδο», είπε και σημείωσε πως «με το Ισραήλ, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τον πλέον στενό μας συνεργάτη και σύμμαχο, αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα και το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Γι’ αυτό, επανέλαβε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ «να μην αρκούμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά να βλέπουμε τα θέματα ουσίας και το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού».
 
Σε ερώτηση για ποιο ζήτημα εξετάζει προσφυγή το Ισραήλ, ο κ. Κυπριανού απάντησε «για το θέμα των υδρογονανθράκων».
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, ο Άντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της εταιρείας και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση της οποίας έτυχε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως εντυπωσιάστηκε από αυτά που άκουσε και πρόσθεσε πως η εταιρεία λειτουργεί «με προδιαγραφές των πιο σύγχρονων βιομηχανιών στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και ταυτόχρονα είναι μια βιομηχανία η οποία παράγει αρκετό πλούτο για την Κύπρο».
 
Ανέφερε ότι η Τσιμεντοποιία «είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές», είπε πως όλοι αντιλαμβάνονται «ποια είναι η συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία», συνεχάρη τους εργαζόμενους «για το έργο που παράγουν και για τους πολύ καλούς όρους στη βάση των οποίων λειτουργούν ως βιομηχανία» κι ευχήθηκε να συνεχίσουν με τον ίδιο και ακόμα καλύτερο τρόπο.
 
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντωνίου, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, εξέφρασε «τιμή» και ικανοποίηση για την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και της αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνάντηση που είχαν και σημείωσε πως «μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε τη βιομηχανία μας και την περηφάνια που νιώθουμε γι’ αυτήν».
 
Top