Τη θέση ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Εθνικό Συμβούλιο φαίνεται να προέχουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και όχι το εθνικό συμφέρον, εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας την απόφαση του Εθνικού χθες για μη συμμετοχή της Συμμαχίας στους κόλπους του και κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικό αποκλεισμό.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών – Βουλής για την προσχώρηση του Βουλευτή Νίκου Κουτσού στο κίνημα ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν εναπόκειται στη Βουλή ν’ αποφασίσει που θα ενταχθεί και που θ’ ανήκει ένας Βουλευτής».

«Η απόφαση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών του κομματικού κατεστημένου να αποκλείσουν τη Συμμαχία Πολιτών από το Εθνικό Συμβούλιο μας λύπησε, αλλά δεν μας εξέπληξε», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δεν ζητήσαμε ούτε χάρη ούτε την όποια εξυπηρέτηση για τη Συμμαχία Πολιτών. Να προσφέρουμε ζητήσαμε». Φαίνεται, όμως, είπε, «πως για τον Πρόεδρο και το κομματικό κατεστημένο αυτό που προέχει στο Εθνικό Συμβούλιο είναι  η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων και όχι το εθνικό συμφέρον». Εκτός, πρόσθεσε, «κι’ αν οι διεκδικητικές μας θέσεις και προτάσεις προκαλούν πρόβλημα στην προδιαγεγραμμένη λύση που θέλουν να προωθήσουν». Προφανώς, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «το προεκλογικό σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις» αποτελεί ακόμα μια «δέσμευση» του Προέδρου Αναστασιάδη».

Εξέφρασε  παράλληλα τη θέση ότι η Κύπρος «μόνο να κερδίσει έχει από τη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού». Για μας, είπε, «η ενότητα κτίζεται με τη συλλογικότητα. Για το πολιτικό κατεστημένο η ενότητα κτίζεται με αποκλεισμούς». Η επίκληση της ενότητας, πρόσθεσε, «είναι εμφανές, πως γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους».

Σχολιάζοντας την αναφορά του Εθνικού για τη μη συμμετοχή της Συμμαχίας Πολιτών σε εκλογές ως κριτήριο του τι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών παρέθεσε το σχετικό άρθρο του περί Κομμάτων Νόμου ότι «κοινοβουλευτικό κόμμα σημαίνει πολιτικό κόμμα που έχει στις τάξεις του τουλάχιστον ένα βουλευτή ή ευρωβουλευτή». Αναμέναμε, ανέφερε, «οι ηγεσίες του κομματικού κατεστημένου να σεβαστούν τουλάχιστον την ερμηνεία του σχετικού Νόμου που οι ίδιες συνέγραψαν και ψήφισαν».

«Σ’ ένα πράγμα παραμένει πιστό το κομματικό κατεστημένο: στην αρχή πως υπεράνω όλων είναι η εξυπηρέτηση των κομματικών τους συμφερόντων και όχι η εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης. Σ’ αυτήν τη λογική υπέταξαν και το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι «αν πιστεύουν ότι με τέτοιους αναχρονιστικούς και αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς θα ανακόψουν την κοινωνική δυναμική της Συμμαχίας Πολιτών, πλανόνται πλάνην οικτράν».   Ανέφερε ακόμη ότι  η Συμμαχία Πολιτών δεν είχε καμία επίσημη ενημερωση αλλά πληροφορήθηκε για την απόφαση του Εθνικού από τα ΜΜΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ της Βουλής και της Συμμαχίας Πολιτών για το αν η Βουλή αποδέχεται την προσχώρηση στη Συμμαχία Πολιτών του Βουλευτή Νίκου Κουτσού ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τη Βουλή αλλά δεν εναπόκειται στη Βουλή ν’ αποφασίσει που θα ενταχθεί και που θ’ ανήκει ένας Βουλευτής».  Αλλά βεβαίως, πρόσθεσε, «δεν θα μ’ εξέπληττε να δούμε και αυτό το φαινόμενο στα πλαίσια της ‘σύγχρονης’ δημοκρατίας που επιβάλλει το κομματικό κατεστημένο». Όπως είπα κι άλλες φορές , ανέφερε τέλος, «μπορεί να δούμε και καθιέρωση των κομματικών ποσοστών με νόμο για να μην χρειάζονται εκλογές».