Η πρώτη σύγκρουση των συγκυβερνώντων δυνάμεων είναι γεγονός. Το ΔΗΚΟ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του Υπουργού Εσωτερικών για την παρουσία του στο μνημόσυνο των καταδρομέων του πραξικοπήματος.  Ακολούθησαν και ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης την ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλούσε για εσωτερική διαφωνία.

Η χθεσινή παρουσία Χάσικου στο μηνόσυνο των καταδρομέων του πραξικοπήματος έφερε και τα πρώτα σύννεφα στη συγκυβέρνηση.

Το ΔΗΚΟ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που περιελάμβανε και μηνύματα για το μέλλον.

«Η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στο μνημόσυνο των καταδρομέων αυτών, πέραν του ότι συνιστά διχαστική πράξη, προκαλεί παράλληλα τα αισθήματα και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του κόσμου του ΔΗ.ΚΟ., αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, που δεν αποδέχεται την αλλοίωση και την παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

Το ΔΗ.ΚΟ. μάλιστα δηλώνει πως αναμένει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να επιδεικνύουν εμπράκτως σεβασμό στις ευαισθησίες του ΔΗΚΟικού κόσμου και να αποφεύγουν ενέργειες που υποσκάπτουν τα θεμέλια της σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και γενικότερα την ενότητα του λαού. Στα μαλακά επιχείρησε να ρίξει το θέμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Η Κυβέρνηση αποτελείται από συνασπισμό κομμάτων. Σε κάθε τέτοια Κυβέρνηση, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες πιο προηγμένες πολιτικά από εμάς, υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες. Αυτή είναι μια εσωτερική διαφωνία που πρέπει να γίνει αποδεκτή ως εσωτερική διαφωνία», είπε ο Χρίστος Στυλιανίδης.

Ακολούθησαν και ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για  πρωτοφανής ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα ενέργεια που συνιστά ύβρη προς τη Δημοκρατία έκανε λόγο η ΕΔΕΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Συμμαχία Πολιτών η οποία τα βάζει και με το ΔΗΚΟ αναφέροντας ότι η ηγεσία του κόμματος δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας αλλά συγκυβερνών κόμμα και συνυπεύθυνη για τις πράξεις της κυβέρνησης.

Αργά το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε επαναφέροντας επιστολή του ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2002 όταν ήταν Υπουργός Άμυνας. Στην επιστολή ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι 19χρονοι στρατιώτες δεν είχαν καμία δυνατότητα άρνησης ή ανυπακοής σε διαταγές των ανωτέρων τους.

"Επιθυμώ να αναγνωρίσω πως οι φονευθέντες στρατεύσιμοι κατά την ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος, υπακούοντες σε διαταγές των προϊσταμένων τους, προσέφεραν τη ζωή τους σαν πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες στο βωμό της στρατιωτικής πειθαρχίας και του όρκου που έδωσαν προς την πατρίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Χάσικος. Ας είναι η αναγνώριση αυτή, το ελάχιστο μνημόσυνο, καταλήγει στην επιστολή του, ο Σωκράτης Χάσικος.

Η απάντηση στο Σωκράτη Χάσικο ήρθε από το ΑΚΕΛ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κομματος διερωτάται μεταξύ άλλων σε ποια άλλη χώρα του κόσμου έχουν χαρακτηριστεί ως ήρωες πρόσωπα που στράφηκαν κατά της Δημοκρατίας και του συντάγματος, συμμετέχοντας σε εγκλήματα κατά του λαού τους ή κατά της ανθρωπότητας Μήπως τα στρατεύματα του Χίτλερ, οι Εγγλέζοι στρατιώτες που έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου στο κρησφύγετο του διερωτάται ο Γιώργος Λουκαϊδης. 

Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι δεν είναι ένα ρήγμα που δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στην κυβέρνηση. Πρόκειται είπε για εσωτερική διαφωνία, δηλαδή συμβαίνει στους κόλπους της Κυβέρνησης. Υπάρχει θέση όλων σε ότι αφορά τις ιστορικές στιγμές του τόπου, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα για να σωθεί ο τόπος είπε χαρακτηριστικά.