News Politics Ξύπνησαν μνήμες του ερβαϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα στο BMH

Ξύπνησαν μνήμες του ερβαϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα στο BMH

Μνήμες της εξόδου του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα, ξύπνησαν στο πρώην BMH.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον Προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου τέλεσε σήμερα τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας προς τιμήν των 2.200 παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο μεταξύ 1946 και 1949 από επιζώντες του Ολοκαυτώματος, στο στρατόπεδο Αντιστράτηγος Βασίλειος Καποτάς, του χώρου όπου κατά τη βρετανική αποικιοκρατία βρισκόταν το Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, γνωστό και ως ΒΜΗ.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν, καθώς το φετινό Φεβρουάριο συμπληρώνονται 70 χρόνια από το κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης Εβραίων που εγκατέλειπαν την Ευρώπη μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του τρόμου του Ολοκαυτώματος καθοδόν προς την Παλαιστίνη. Από το 1946 μέχρι το 1949, οι βρετανικές αρχές, που είχαν την εντολή διοίκησης της Παλαιστίνης, συγκέντρωσαν πάνω από 53.000 Εβραίους απελαθέντες σε 12 στρατόπεδα στην Κύπρο, τα οποία παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τον Φεβρουάριο του 1949.

«Ο κυπριακός λαός ήταν γενναιόδωρος και γενναίος στην υποστήριξή του προς τους Εβραίους», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ισραήλ, προσθέτοντας πως όταν τα στρατόπεδα έκλεισαν οι Κύπριοι αποχαιρέτισαν τους Εβραίους που πήραν τον δρόμο για την πατρίδα τους, φωνάζοντάς τους Σαλόμ.

Αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις Κυπρίων που βοήθησαν Εβραίους να δραπετεύσουν και ακολούθως τους μετέφεραν στο λιμάνι της Αμμοχώστου προκειμένου να φυγαδευτούν στην Παλαιστίνη.

«Ευχαριστώ τον λαό της Κύπρου, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου ως Εβραίος, ως Ισραηλινός και ως Πρόεδρος του Ισραήλ, τους ευχαριστώ για πολλά χρόνια φιλίας και εύχομαι στις δύο χώρες μας πολλά χρόνια φιλίας και συνεργασίας», είπε ο κ. Ρίβλιν και συνέχισε: Είμαστε δύο χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και παρόμοιες αρχές, αρχές που σέβονται την ανθρωπότητα και αγαπούν τον άνθρωπο όποιος κι αν είναι».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Συλλούρης είπε πως αν και τα στρατόπεδα κράτησης δεν υπάρχουν πια, παραμένουν ωστόσο «οι μνήμες, η ιστορία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, που σφυρηλατήθηκαν μέσα από την ανθρωπιά και τους κοινούς μας πόθους».

«Είναι τα στοιχεία αυτά που έθεσαν τα θεμέλια, ώστε το Κράτος του Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία να έχουν σήμερα άριστες σχέσεις ως δύο λειτουργικές και σταθερές δημοκρατίες στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου είπε πως «το μνημείο αυτό συμβολίζει τη φυσική σχέση μεταξύ των λαών μας που έχουν μοιραστεί μια αναζήτηση για επιβίωση και ένα κοινό όραμα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον».

Κατά τις δύσκολες εποχές της κράτησης του εβραϊκού λαού εδώ, οι Κύπριοι στάθηκαν παρά τω πλευρώ τους με αλληλεγγύη και συμπόνοια. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών μας πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα, μια αλληλεπίδραση, που αποδείχθηκε επωφελής και προχώρησε σταθερά δια μέσου των χρόνων, πρόσθεσε.

Σήμερα, κατέληξε, η δυναμική σχέση μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι μια στρατηγική συνεργασία. Η συνεχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινωνιών μας έχει μία εμφανή θετική επίδραση στους νέους, στους επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και στον ακαδημαϊκό κόσμο, στον πολιτισμό και σίγουρα στη διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί πως στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο Κυπροϊσραηλινής φιλίας έχουν στηθεί δύο παραπήγματα, με υλικά της εποχής, που αναπαραστούν τις συνθήκες κράτησης των Εβραίων που απελάθηκαν από την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στον χώρο του μνημείου, οι φυλακισμένοι ήταν κυρίως νέοι μεταξύ 13 και 35 ετών, ενώ υπήρχαν και 6.000 ορφανά παιδιά.  Περίπου 2.000 παιδιά γεννήθηκαν στα στρατόπεδα, με τις περισσότερες γεννήσεις να πραγματοποιούνται στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου το 1947 στεγαζόταν η εβραϊκή πτέρυγα 100 κρεβατιών με την κράτηση «παράνομων» Εβραίων μεταναστών που συνελήφθησαν καθ’ οδόν προς το Ισραήλ.

Ο κ. Ρίβλιν υπογράφοντας το βιβλίο που ανοίχθηκε για το μνημείο, έγραψε: «Εδώ, στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία, Εβραίοι που επέζησαν του Ολοκαυτώματος στην πορεία τους για μια νέα ζωή στο Κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίστηκαν με φροντίδα και σεβασμό και μια νέα γενιά γεννήθηκε, με ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο».

 

Top