News Politics Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ τον Φεβρουάριο στην Ιερουσαλήμ

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ τον Φεβρουάριο στην Ιερουσαλήμ

Τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ηγετών της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα διοργανωθεί μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ.

 

Όπως δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ως επιτυχημένο το μοντέλο συνεργασίας στις ΗΠΑ.

Η επόμενη τριμερής ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σήμερα ο κ. Φωτίου με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Σάμι Ρέβελ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στο γραφείο του κ. Φωτίου, ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι με τον Πρέσβη Ρέβελ συζήτησαν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την τριμερή συνεργασία σε θέματα διασποράς.

Αναφερόμενος στη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι μαζί με τους ηγέτες της διασποράς των τριών χωρών «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις χώρες».

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι αυτή η συνεργασία να επεκταθεί στη νέα γενιά της διασποράς, αλλά και σε πολιτιστικά θέματα. «Θέλουμε αυτή η συνεργασία να έχει και ένα σημαντικό στόχο, την προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης στο εξωτερικό», ανέφερε και είπε ότι αυτό ήδη γίνεται στις ΗΠΑ με επιτυχία.

«Αυτό το παράδειγμα, που εμείς θεωρούμε πολύ πετυχημένο, θέλουμε να γίνει και σε άλλες χώρες. Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει μια πολύ αποτελεσματική συνεργασία των οργανώσεων της διασποράς των τριών χωρών και αυτό μας χαροποιεί, γιατί ήδη γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες μεταξύ των οργανώσεών μας εκεί», συνέχισε.

Είπε, επίσης, ότι μετά τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, θα ακολουθήσει και η τριμερής στην Κρήτη. «Αναμένω ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα τριμερής μεταξύ των τριών χωρών όσον αφορά τα θέματα διασποράς», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε, εξάλλου, ότι με τον Πρέσβη του Ισραήλ συζήτησαν και τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά της διασποράς. «Έχουμε αποφασίσει στη Λευκωσία ότι τον Ιούλιο ομάδα από νέους ανθρώπους της διασποράς και από τις τρεις χώρες θα κάνουν κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Ισραήλ», με στόχο να γνωρίσουν την Ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, είπε.

«Με αυτό τον τρόπο θα τους φέρουμε πιο κοντά, γιατί ελπίζουμε στη νέα γενιά και ελπίζουμε ότι αυτοί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες μας οι οποίοι θα προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών μας», πρόσθεσε.

Είπε, ακόμη, ότι πρόσφατα συζήτησε μια πρωτοβουλία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής υποτροφιών μεταξύ του ΠΚ και Πανεπιστημίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας νέους και φοιτητές από τη διασπορά.

Ο Προεδρικός Επίτροπος δήλωσε, εξάλλου, ότι με τον Πρέσβη συζήτησαν και το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο. «Στο εξωτερικό και οι τρεις χώρες έχουμε σημαντικούς ακαδημαϊκούς και θέλουμε να τους φέρουμε μαζί», κάτι που, όπως είπε, είναι πιθανό να συζητηθεί στην Ιερουσαλήμ τον Φεβρουάριο.

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Πρέσβη Ρέβελ για τη στενή συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα εβραϊκών οργανώσεων στην Κύπρο, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει τις χώρες μας», κατέληξε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης του Ισραήλ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Φωτίου. Πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας είναι πολύ σημαντική, με τις τρεις χώρες να μοιράζονται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Ρέβελ συνέχισε, λέγοντας ότι η συνεργασία για θέματα διασποράς αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή.

Αναφέρθηκε στην τελευταία τριμερή σύνοδο κορυφής, στην Μπερ Σέβα, τον Δεκέμβριο του 2018, λέγοντας ότι οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ υπογράμμισαν τη σημασία να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ της διασποράς.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία, λέγοντας ότι έδωσε την ευκαιρία για να «τεθεί σε εφαρμογή ένα πολύ συγκεκριμένο, πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα συνεργασίας για το επόμενο έτος».

Σύμφωνα με τον Πρέσβη του Ισραήλ, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας στο εγγύς μέλλον και να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα σχέδια που θα διασφαλίσουν την ευημερία των χωρών, θα ενισχύσουν τους δεσμούς σε ακαδημαϊκά θέματα και θέματα νεολαίας.

Εξέφρασε, τέλος, την ευχή να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή, «με περισσότερη σταθερότητα, ευημερία και ειρήνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top