Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
«Ο θεσμός της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται ψηλά στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Νίκος Αναστασιάδης. Απευθυνόμενος προςτο Ρίκκο Ερωτοκρίτου,είπε ότι το αξίωμα που αναλαμβάνει ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, είναι από τα σημαντικότερα της κυπριακής πολιτείας.
Η πρόκληση, είπε ο Πρόεδρος, είναι μεγάλη, ιδίως για τον Ρ.Ερωτοκρίτου που αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό λειτούργησα σε τόσο αντίξοες για τη χώρα μας συνθήκες. "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη νομική σας κατάρτιση, στην ευθυκρισία και στην ακεραιότητα σας και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες, όχι μόνο τις δικές μου, αλλά ιδιαίτερα της κοινωνίας, για δικαιοσύνη", ανέφερε.
Δίκαιη διερεύνηση υποθέσεων που εκκρεμούν
Ο Πρόεδρος, απευθυνόμενος στο νέο Βοηθό Εισαγγελέα του είπεότι σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος βάσει του Συντάγματος, έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων, πρέπει να κάνουν το πάν για πιο αποτελεσματική, πιο δίκαιη και όσο το δυνατόν πιο σύντομη διερεύνηση υποθέσεων που εκκρεμούν και θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αλλά γενικότερα και ενός ευνομούμενου κράτους.
Ρίκκος Ερωτοκρίτου:Να βασιστείτε στην ανεπιφύλακτη υποστήριξή μου
Από την πλευρά του ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια η κυπριακή κοινωνία έχει βιώσει απρόσμενες οικονομικές και όχι μόνο, καταστροφές που έχουν τραυματίσει βαθιά τη συλλογική περί δικαίου συνείδηση. Χρηματιστηριακές συναλλαγές αμφιβόλου διαφάνειας, κινούμενες οριακά πολλές φορές μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας που οδήγησαν για εξηγήσιμους λόγους σε μια τεράστιας επιφάνειας απάτη που ξεπέρασε το 1 δις. λίρες, σε ζημιές που υπέστησαν οι επενδυτές και η πραγματική οικονομία, κατά την περίοδο 1999 -2000".
Τον Ιούλιο του 2011, παραλείψεις, αντιφατικές συμπεριφορές, υπαίτια, άγνοια, και ασυγχώρητες αδιαφορίες, φόρτωσαν στη συνείδηση των οικείων τους, αλλά και των πολιτών την παντοτινή θλίψη, για την άδικη απώλεια των 13 τιμημένων νεκρών της ναυτικής βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, στο Μαρί, που χάθηκαν, σε ώρα καθήκοντος, αλλά και εμβόλισαν, ταυτόχρονα, στο μαλακό υπογάστριο την οικονομία της χώρας, με οικονομικές απώλειες της τάξης των 700 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, μαζί με τις συνεπαγόμενες ζημιές και τις επιπτώσεις τους, αλλά και σε κλασματικό χρόνο δευτερολέπτων μείωσαν το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Το Μάρτιο του 2013, η διαχρονική ασυδοσία, η ατιμωρησία, και η διαπλοκή ατόμων και θεσμών-του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,, γονάτισαν τη χώρα και την έφεραν στα όρια της τελειωτικής άτακτης χρεοκοπίας, εκτινάσσοντας το αναγκαίο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας στο δυσθεώρητο ύψος των 23 δις. ευρώ, εκ των οποίων, τα 13 δις. πλήρωσαν και θα πληρώνουν, εξακολουθητικά οι πολίτες, με την απομείωση πρώτα, των τραπεζικών τους καταθέσεων, των μετοχών και των ομολόγων τους και με τις ακτινωτές φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις πηγών δημοσίου πλούτου. Αφήνοντας ‘προίκα’ για τις επόμενες γενιές τις οφειλές και τα επιτόκια του άμεσου δανείου των 10 δις., την εκτεινούμενη όλο και πιο βαθειά ύφεση, αλλά και την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας στο 127% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Οι διαχρονικές πιο πάνω οικονομικές απώλειες, με τις αναντίρρητες ενδείξεις, κάποτε και αποδείξεις, για το κοινό αίσθημα, απουσίας κάθε προληπτικού ελέγχου, ή και ταχείας και αποτελεσματικής κατασταλτικής τιμωρίας, ρηγμάτωσαν επικίνδυνα, μετά την 16η Μαρτίου του 2013 την περί δικαίου συλλογική συνείδηση και απειλούν να οδηγήσουν, μαζί με άλλους τρωθέντες, για τους ίδιους λόγους, θεσμούς, στην ολική απαξίωση των πάντων, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι έχει την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη γενικώς επιβάλλει αλλά και προσωπικά κατανοεί ότι, η Νομική Υπηρεσία του Κράτους, ειδικότερα, έχει υποχρέωση, ως συντεταγμένος βραχίονας της Πολιτείας, για την προσκόμιση όλων των διαπιστωμένων με τη δέουσα διαδικασία παραβατικών συμπεριφορών που πτώχευσαν τη χώρα, μπροστά στα Δικαστήρια, να εκτελέσει το καθήκον της σε συνεργασία και καθοδήγηση των ανακριτικών Αρχών ταχύτατα και αποτελεσματικά, χωρίς χάσιμο χρόνου και μαρτυρικού υλικού.
"Φέρνοντας χωρίς καθυστέρηση τους υπευθύνους που χρεοκόπησαν την χώρα και τους πολίτες, ενώπιον των Δικαστηρίων αποκαθιστώντας έτσι, τα ρήγματα στη συλλογική περί δικαίου συνείδηση, στο βαθμό και την έκταση που την αφορά, αλλά και αποδεικνύοντας έμπρακτα, πως σέβεται πρώτη, καθηκόντως, την πανάρχαια αλλά πάντα επίκαιρη ρήση του Πλάτωνα στον ‘Μενέξενο’, «πάσα επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται ..:»"
Τέλος επιβεβαίωσε ότι θα είναι ενεργά παρών και ότι η Κυβέρνηση, μπορεί να βασίζεται στην ανεπιφύλακτη υποστήριξη και βοήθεια μου προς την ίδια κατεύθυνση.
"Σάς διαβεβαιώνω, τόσο εσάς, αλλά και όλους τους πολίτες είτε της χώρας μας είτε άλλων χωρών, από όποιο κοινωνικό, εθνοτικό, πολιτικό ή κομματικό χώρο και αν προέρχονται, ό,τι και αν πιστεύουν, όπως και αν συμπεριφέρονται, ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα μου με απαρασάλευτη προσήλωση, αποκλειστικά μόνο προς το Σύνταγμα, τους Νόμους, την προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων των Πολιτών και τον Ορθό Λόγο. Δηλαδή την αντικειμενική λογική, χωρίς φόβο, πάθος, εύνοια και προκατάληψη οποιουδήποτε είδους, έναντι κανενός".
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Ιανουαρίου 1956. Έγγαμος με τη Μαρινέλλα Θρασυβούλου. Έχει ένα γιο. Δικηγόρος.
Εξελέγη βουλευτής Λεμεσού στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001. Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με άλλους εταίρους το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
Διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Βουλή, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Σήμερα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.
Υπήρξε αντιπρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κόμματος.
Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο.