Αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος αναφέρθηκε σε καταστροφικές συνέπειες που επέφερε όπως υποστήριξε η συμφωνία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και Eurogroup.

Αναφορικά με ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε μνημόσυνο πεσόντος κατά το πραξικόπημα στην Πάφο και τις αναφορές του για λανθασμένες προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη να αποσύρει δικές του προτάσεις από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να διορίσει διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Κυβέρνηση απαντά ότι ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και μπορεί να καταθέσει εκεί τις προσωπικές του απόψεις, όταν θα ληφθούν συλλογικά οι αποφάσεις.

Αναφορικά, όμως, με απόσπασμα της ομιλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για «καταστροφικές συνέπειες που επέφερε η συμφωνία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και Eurogroup το Μάρτιο στην οικονομία», η απάντηση στον κ. Χριστόφια είναι απλή: εάν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε. Εάν διαχειριζόταν την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που βρεθήκαμε στις 15 Μαρτίου, μόλις 15 μέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είχε όλο το χρόνο ο κ. Χριστόφιας να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο Μνημόνιο αν ήθελε, ή να πάρει αποφασιστικά μέτρα για διάσωση της οικονομίας. Ούτε το ένα έπραξε ούτε το άλλο, αφήνοντας τη χώρα να οδηγηθεί στα όρια της χρεοκοπίας.

Συνεπώς, τοις φρονίμοις ολίγα και για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και για το ΑΚΕΛ. Ο λαός και κρίση διαθέτει και μνήμη.

Κατανοούμε τη δυσκολία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να υπερασπιστούν μια πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση που συσσώρευσε στη χώρα και το λαό μας πρωτοφανή οικονομικά δεινά, αναφέρει με γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ ο Αναπλ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

"Μπροστά σε αυτή την αδυναμία επιστρατεύουν πρακτικές και καταφεύγουν σε επιχειρήματα για να εξιλεωθούν για το καταστροφικό παρελθόν τους. Η κοινωνία γνωρίζει.

Κανείς δεν τους φιμώνει, απλώς ζητάμε να μην προκαλούν και άλλο το δημόσιο αίσθημα. Οι αστειότητες και τα κλαψουρίσματα περί κυνηγημένου ΑΚΕΛ και έλλειψης δημοκρατίας, μόνο θυμηδία προκαλούν¨", επισημαίνει.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παραμένουν προσηλωμένοι στη διάσωση και ανοικοδόμηση της χώρας έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, καταλήγει η ανακοίνωση.

H απάντηση του ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση, όπως και ο ΔΗ.ΣΥ, έχουν διαχρονικά πολύ περίεργη αντίληψη για τη δημοκρατία, αναφέρει σε γραπτή δηλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης. "Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή τους να απαιτούν συνεχώς από την αντιπολίτευση να μη μιλά και να μη ρωτά τίποτα σε σχέση με τους χειρισμούς των κυβερνώντων", επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, τους ευχαριστούμε που μας ζητούν μονάχα να αυτόφιμωθούμε και δε μας κηρύσσουν παράνομους.

"Μπροστά σ` αυτή τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύουν απέναντι στο ΑΚΕΛ,  στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να συντηρήσουν το κλίμα ενότητας, οφείλουμε να απολογηθούμε για το εξής:

Δυστυχώς για αυτούς, δε θα τους κάνουμε το χατίρι να σιωπήσουμε. Ούτε οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες όταν μας κήρυσσαν παράνομους, ούτε η Χούντα, ούτε η ΕΟΚΑ Β` όταν δολοφονούσε τα στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν μπόρεσαν ποτέ να μας φιμώσουν. Προφανώς δε θα το πετύχουν ούτε και σήμερα, όσοι από τη μέρα που ανέλαβαν την εξουσία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν να πράξουν, έβαλαν την Κύπρο στο σωτήριο-λυτρωτικό δρόμο των αποφάσεων των  Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου!!", υποστηρίζει.

Α.Δαμιανού: Ετσιθελική είναι η νοοτροπία της Κυβέρνησης

Μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και παρά το μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κρίναμε ότι τα μεγάλα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας απαιτούν συλλογικότητα, χαμηλούς τόνους και υπευθυνότητα, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Νομικών της ΚΕ του Ακέλ, Άριστος Δαμιανού.

"Μεσολάβησαν οι κάκιστοι χειρισμοί του περασμένου Μαρτίου με το κούρεμα καταθέσεων, το άτακτο κλείσιμο της Λαϊκής, το φιάσκο με την απόκρυψη από τις πολιτικές δυνάμεις του εγγράφου Ντάουνερ και μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που, υπό άλλες συνθήκες, ως αντιπολίτευση θα μπορούσαμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε. Δεν το πράξαμε ακριβώς σε μια προσπάθεια διατήρησης κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης. Στα ίδια πλαίσια υπήρξε συνάντηση του ΓΓ της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", επεσήμανε.

Τις τελευταίες βδομάδες,ανέφερε ο κ. Δαμιανού, μετά τις παλινδρομήσεις και τις εμφανείς σκοπιμότητες των κυβερνώντων στο θέμα τις Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, θέσαμε σωρεία ερωτημάτων και προβληματισμώνπρος την κυβέρνηση."Όχι μόνο δεν λάβαμε απαντήσεις. Αντίθετα ως επισφράγισμα μιας ετσιθελικής νοοτροπίας ακούσαμε χτες τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μας λέει ότι ως ΑΚΕΛ δεν δικαιούμαστε να ερωτούμε και να αναμένουμε απαντήσεις. Λυπούμαστε για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που επιλέγουν και υιοθετούν οι κυβερνώντες".

Στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος και ο λαός μας, υποστήριξε, θα αναμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση από πλευράς της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη, η οποία να ενισχύει και όχι να δυναμιτίζει την ενότητα.

Π. Προδρόμου:Αναμένεται υπεύθυνη στάση απο όλους

Στη σημερινή κατάσταση της χώρας και μέσα στις συνθήκες δοκιμασίας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αναμένεται τουλάχιστον μια υπεύθυνη στάση από όλους, συμπεριλαμβανόμενης της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του τέως Προέδρου, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, επισημαίνει, δεν θα επηρεαστεί στον τρόπο που πολιτεύεται από τις προκλήσεις του ΑΚΕΛ. Κάποια πράγματα όμως -όπως ο σημερινός καταιγισμός προκλητικών δηλώσεων από το ΑΚΕΛ- δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητα.

"Το ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας διάλεξε αυτές τις επετειακές στιγμές, που σε όλη την Κύπρο είχαμε τα μνημόσυνα των ηρώων που θυσιάστηκαν στο Μαρί, για να εξακοντίσει μύδρους εναντίον άλλων, είναι πραγματικά εξωφρενικό. Άλλα πράγματα περιμένει να ακούσει ο κόσμος  από τον τέως πρόεδρο, από εκείνη την αποφράδα μέρα του Ιουλίου 2011... Άλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος να έλεγε ο τέως... Εις μάτην όμως", υποστηρίζει.

Διατείνονται, το ΑΚΕΛ και ο Δ.Χριστόφιας, ότι «κάποιοι θέλουν να τους φιμώσουν».

Εμείς, προσθέτει ο Πρόδρομος Προδρόμου, "θέλουμε να μιλήσουν και να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό πώς αντιλαμβάνονται, πώς συναισθάνονται και -αν έχουν το πολιτικό θάρρος- πώς αναλαμβάνουν την ασήκωτη ευθύνη τους για την οικονομική καταστροφή και την κατάντια στην οποία έχουν φέρει τη χώρα, όπως –μέρες που είναι- και για το ολοκαύτωμα στο Μαρί.
  • Γιατί είναι βέβαια η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που άφησε την Κύπρο να βγει εκτός αγορών, χωρίς καμία άλλη πολιτική ή πρόγραμμα διόρθωσης, παρά τις γνωστές «πολιτικές με τα τσεκκούθκια.
  • Γιατί είναι η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ που αρνήθηκε να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα που θα προστάτευαν την πατρίδα μας και προτίμησε τον Ιούνιο 2012 να καλέσει εδώ την Τρόϊκα, για την οποία τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
  • Γιατί είναι η κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια που παραλαμβάνοντας μια ρωμαλέα οικονομία που παρήγαγε ευημερία για το λαό, παρέδωσε μια καταχρεωμένη και διαλυμένη οικονομία που παράγει ανεργία, λουκέτα, αποκοπές εισοδημάτων, χρέη και φτώχεια".

Η αναφορά του κ.Χριστόφια υποστηρίζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, στο ότι «μετά τη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλωσε και ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό», μας θυμίζει ότι: 

  • Ο ίδιος είχε προχωρήσει αψυχολόγητα σε μονομερείς και άνευ αντικρύσματος παραχωρήσεις που, ναι, προδίκαζαν μια κακή λύση –και δεν του έφταιγε γι’αυτό καμμία οικονομική δυσκολία.
  • Όσον αφορά τη δεινή οικονομική κατάσταση -που σίγουρα δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για να διεκδικήσουμε τα δίκαια της Κύπρου- αφού θυμηθούν ποιός επέτρεψε την κατάρρευση της οικονομίας, ας συναισθανθούν ότι σήμερα η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΑΚΕΛ (το οποίο και το μόνο που βρίσκει να πει είναι πώς θα βγει η Κύπρος και από την Ε.Ε.), προσπαθούμε, ο καθένας από τη μεριά του, μέσα από μια τιτάνια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναισθανόμαστε ότι η διάσωση, αναστύλλωση και επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση και γι’αυτό θα πρέπει να συστρατευτούμε. Ενώ, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι και για το άλλο, το μείζον εθνικό θέμα και όταν έρθει η στιγμή για να διαπραγματευτούμε, θα κινηθούμε, μέσα από το πνεύμα της προεδρίας Αναστασιάδη, με συλλογικότητα. Θα πάρουμε από κοινού, στο πλαίσιο ενός πραγματικού Εθνικού Συμβουλίου, τις υπεύθυνες αποφάσεις και τις θέσεις που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αποτρέψουμε όσους τυχόν θεωρούν τις οικονομικές δυσκολίες ως «ευνοϊκή συγκυρία», αλλά και νε επιτύχουμε μια σωστή και επιθυμητή πολιτική συμφωνία για λύση.

Αφού το ΑΚΕΛ, επισημαίνει ο Πρόδρομος Προδρόμου, δεν μπορεί να κάνει κάτι εποικοδομητικό, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να μη δημιουργεί εκνευριστικό αντιπερισπασμό. Γιατί οι συνθήκες είναι πραγματικά κρίσιμες και τα όσα διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τις ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού στις οποίες επιδίδεται, ακόμα και αυτές τις μέρες, η Εζεκία Παπαϊωάννου.