News Politics ΠτΔ: Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του AIPAC στις ΗΠΑ

ΠτΔ: Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του AIPAC στις ΗΠΑ

O κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του μεγαλύτερου Αμερικανοεβραϊκού λόμπι, του AIPAC, θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκοας Αναστασιάδης, τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκε απόψε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. 
 
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν το ενδεχόμενο έναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και η αναθεώρηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ήταν μια πολύ καλή, ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση σημείωσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών. 
 
«Εκτιμούμε ότι σύντομα η κ. Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη ούτως ώστε να καθοριστούν το συντομότερο οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με την ελπίδα θετικής κατάληξης», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. 
 
Τόνισε παράλληλα πως η Κύπρος θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ και της Κ. Λουτ, ενώ ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
 
Για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόνισε ότι «συμφωνούμε απόλυτα πως είναι κοινή η προσέγγιση για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ, χωρίς να αγγίζουμε τη βάση στην οποία η δύναμη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και φυσικά λαμβάνοντας υπόψιν και τη διμερή διάσταση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει σημαντική παρουσία στο δείπνο που θα παραθέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο. 
 
Σε ερώτηση για τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η δήλωση είναι βασισμένη σε μια θετική προσέγγιση, σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται ενάντια στην όποια τρίτη χώρα.
 
«Εργαζόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σαφώς πιο αποτελεσματικά αν υπάρχει αυτή η συνεργασία».
 
Επισήμανε ότι η Κύπρος επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.
 
«Είναι εξάλλου μια υποχρέωση που απορρέει και από την υποχρέωση της για την ευρωπαϊκή της προοπτική, έτσι ώστε να μπορεί η Τουρκία να συμμετάσχει στο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία. Αν η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο, αν μοιράζεται το ίδιο όραμα που έχουμε με τα άλλα κράτη για την περιοχή. Και φυσικά επιθυμούμε η Τουρκία  να συμμετάσχει σ’ αυτό το διάλογο που αναπτύσσεται».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Επανέλαβε ωστόσο, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων επισήμων, ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες που διαχρονικά γίνονται, είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Η παρουσία όλων αυτών των κολοσσιαίων εταιρειών είναι ξεκάθαρος ψήφος εμπιστοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι αναφερόμενος σε ενέργειες εννοεί «όλες εκείνες οι ενέργειες που κατά κύριο λόγο είναι σε διπλωματικό επίπεδο».
 
«Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από τις διπλωματικές ενέργειες, μέσα από το διάλογο, να μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ποτέ οι στρατιωτικές επιλογές δεν ήταν προσφερόμενη λύση, είτε στα θέματα της περιοχής μας ή γενικότερα τα θέματα πού αφορούν το γενικό σύστημα», είπε.

Top