Αφού πρώτα γίνει η αξιολόγηση του ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μετά τα λέμε.... Αυτό ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράκι προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Φρανκφούρτη. Με τη χθεσινή συνάντηση εγκαινιάστηκε μια απευθείας πολιτική συνεργασία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην ουσία τίθεται ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από την εξυγίανση ως το Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να δοθεί και η δεύτερη δόση της δανειοδότησης.
Η αγορά και κρίση
Η Τρόικα θα βρίσκεται στην Κύπρο το αργότερο ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου και εν συνεχεία θα υποβάλει έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης που θα τεθεί ενώπιον των εταίρων στο Άτυπο Συμβούλιο της 13ης Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους. Στη συνέχεια, το δεύτερο δηλαδή δεκαπενθήμερο, θα πραγματοποιηθεί η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου. Κοινοτικές πηγές, θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, τόνιζαν, η υλοποίηση ενός τέτοιου άτυπου χρονοδιαγράμματος επαφίεται στην κυπριακή Κυβέρνηση και την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση. Γίνεται κατανοητό και από τους τεχνοκράτες και αξιωματούχους της Ε.Ε. και δη της ευρωζώνης ότι χωρίς την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Θεωρούν δε, ότι εάν η δεύτερη δόση συνοδευτεί και με την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος θα δοθεί θετικό μήνυμα και κλίμα.
Άξονες και στόχοι συνεργασίας
Κοινοτικές πηγές που έχουν ενημερωθεί από την ΕΚΤ και συνεργάτες του κ. Ντράκι αναφέρουν ότι από τη χθεσινή συνάντηση συνάγονται τα εξής:
1. Είναι σημαντική η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
2. Είναι σημαντική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου για να γνωρίζουν όλοι που στέκει η τράπεζα, ποιο θα είναι το ύψος του κουρέματος και πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΚΤ στη διάσωσή της σε πρακτικό επίπεδο. Όταν αναφερόμαστε στην αποτίμηση τόνιζαν οι ίδιες Κοινοτικές πηγές, εννοούμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, των καλών και κακών δανείων, του προσωπικού κλπ. Τα ζητήματα αυτά είναι συναφή με το ύψος του κουρέματος, τον αριθμό του προσωπικού λειτουργίας και του νέου τρόπου λειτουργίας της τράπεζας για να είναι βιώσιμη. Επί τούτου ένα σχετικό ζήτημα είναι και τα 9 δις. του ΕLA, τα οποία απορροφήθηκαν από την Λαϊκή Τράπεζα και θα τα επωμιστεί η Τράπεζα Κύπρου. Η κυπριακή πλευρά το συνδέει με τη βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου στη λογική των διευκολύνσεων αποπληρωμής. Τέτοιες διευκολύνσεις μπορούν να είναι η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου, στην ουσία μια μορφή επιμήκυνσης ή παγώματος. Υπάρχει και αντίληψη περί δημιουργίας χωριστού νομικού προσώπου που θα επωμιστεί το δάνειο του ELA. Όμως, όπως τονίζεται, αυτά είναι ζήτημα συναφές με την αποτίμηση και την πορεία που τα πράγματα θα ακολουθήσουν.
Η έξοδος από την εξυγίανση
Με τη διαδικασία αυτή θα επιδιωχθεί ο κοινός στόχος και των δυο πλευρών για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς της εξυγίανσης.
Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Χρίστου Στυλιανίδη εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι τη σημερινή(σ.σ. χθεσινή) συνάντηση θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και όποτε αναφύονται πρακτικές δυσκολίες. Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου». Και στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής: «Είναι κοινή διαπίστωση των δύο μερών ήταν ότι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, το συντομότερο δυνατόν, είναι καθοριστικής σημασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων των πλευρών».
Δίαυλος επικοινωνίας
ΑΠΟ την πλευρά της η ΕΚΤ αναφέρει σε δική της ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κυπριακές Αρχές, για την επιτυχή εφαρμογή του Μνημονίου και τη σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και ότι εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου θα γίνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου. Επί τη βάση αυτών των πορισμάτων θα γίνουν και οι παραπέρα ενέργειες και συναντήσεις. Πάντως, με τη χθεσινή συνάντηση, η σχέση της κυπριακής Κυβέρνησης με την ΕΚΤ αποκτά έναν απευθείας χαρακτήρα επικοινωνίας, υπό την έννοια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επικοινωνήσουμε σε θεσμικό επίπεδο μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Από χθες εγκαινιάζεται μια νέα διαδικασία που θεσμικά, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να παρακάμψει την απευθείας σχέση της ΕΚΤ με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά θα συμπληρώνεται η πρακτική αυτή με τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ στην παρουσία και των λοιπών εμπλεκομένων μερών, όπως συνέβη χθες, δηλαδή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριαδη και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η φόρμουλα αυτή, δηλαδή των συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου και του κ. Ντράκι, ενδέχεται να βοηθήσει τις σχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Μήνυμα Μάριο Ντράγκι: Αποτίμηση, εξυγίανση και μιλάμε...
SigmaLive
