Απογοήτευση και εκνευρισμό εκφράζουν τα κόμματα στον απόηχο της απόφασης της ερευνητικής επιτροπής, να μην ασχοληθεί με ορισμένες πτυχές των γεγονότων που οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία, όπως η Λαϊκή Τράπεζα και η εξαγορά της Ρωσικής Uniastum από την Τράπεζα Κύπρου. Αντίθεση η θέση του ΔΗΚΟ.

ΑΚΕΛ: «Επιβεβαιωνόμαστε για την ερευνητική»
Σειρά ερωτημάτων για τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, θέτει το ΑΚΕΛ, μετά τη χθεσινή απόφασή της να μην διερευνά υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου. Το ΑΚΕΛ δια του επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του και Βουλευτή Άριστου Δαμιανού διαμηνύει πως θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπήρχε ποινική διερεύνηση της κατάστασης της οικονομίας, καλώντας, παράλληλα την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Δαμιανού είπε πως η χθεσινή απόφαση εγείρει, εκ των πραγμάτων, μια σειρά από ερωτήματα.
Πρώτο, όπως είπε, «πότε ανακάλυψαν οι κ. Πικής και Κραμβής ότι ως Επιτροπή όντως δεν μπορούν να διερευνήσουν αστικές και ποινικές ευθύνες; Και αν το γνώριζαν εξ’ υπαρχής γιατί ανέλαβαν με βάση συγκεκριμένους όρους εντολής που περιλάμβαναν την απόδοση τέτοιων ευθυνών;»
Δεύτερο, ο κ. Δαμιανού διερωτάται πώς προτίθενται να συνεχίσουν τις εργασίες τους, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των όρων εντολής τους είναι η διερεύνηση των κακώς εχόντων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς προεπιλογές και προαποκλεισμούς, με δεδομένη τη δημόσια διαφωνία της κ. Νικολάου με την απόφαση της πλειοψηφίας.

Το τρίτο ερώτημα που θέτει το ΑΚΕΛ είναι το πώς θα εξηγήσουν οι κυβερνώντες στην κοινωνία το γεγονός ότι σε μια περίοδο κοινωνικής δυσπραγίας, όπου απαίτηση όλων είναι να λάμψει η αλήθεια, εκείνοι που φόρτωσαν δισεκατομμύρια στις πλάτες του λαού, τραπεζίτες και εποπτικές αρχές, δεν πρόκειται να διερευνηθούν -ουσιαστικά- και άρα ούτε καν θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην Επιτροπή.

Ο κ. Δαμιανού διερωτάται αν γνώριζε ή όχι το Υπουργικό και ο Πρόεδρος τις προθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής να αναστείλει τη διερεύνηση όσων πτυχών αποτελούν αντικείμενο της δικαστικής εξουσίας. Επίσης, διερωτάται αν γνώριζε ή όχι το Υπουργικό όταν καθόριζε τους όρους εντολής της Επιτροπής, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με νομικά ορθή γνωμάτευσή του αποκαλούσε σφάλμα το να αναμένει κανείς ότι με την έκδοση πορίσματος Ερευνητικής Επιτροπής πρόσωπο μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα. «Αν γνώριζε, τότε γιατί καθόρισε στους όρους εντολής την απόδοση ποινικών ευθυνών;» πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού θέτει, εξάλλου, το ερώτημα κατά πόσον προκύπτει για την Κυβέρνηση θέμα λειτουργίας της Επιτροπής, εφόσον η ίδια δηλώνει αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου της με βάση τους προκαθορισμένους από το Υπουργικό Συμβούλιο όρους εντολής. «Είναι ή όχι και θέμα σεβασμού της διαχείρισης δημόσιου χρήματος;», διερωτάται επίσης.

Δυστυχώς, είπε, «όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιούσαμε ως ΑΚΕΛ σιγά-σιγά επιβεβαιώνονται. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπήρχε ποινική διερεύνηση, το μήνυμα προς την κοινωνία θα ήταν πολύ πιο δυνατό, πολύ πιο αποφασιστικό αντί του διορισμού μιας ερευνητικής επιτροπής, όπως προκύπτει –πλέον- περιορισμένων αρμοδιοτήτων», ανέφερε.

Ανησυχίες από την ΕΔΕΚ
Ανησυχία, θλίψη και απογοήτευση εκφράζει η ΕΔΕΚ για τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Ερευνητικής Επιτροπής να μην ασχοληθεί με ορισμένες πτυχές των γεγονότων που οδήγησαν στην οικονομική τραγωδία.

Ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι ο ρόλος και η αποστολή της Επιτροπής αποδυναμώνονται. «Δυστυχώς, ενώ η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η Ερευνητική Επιτροπή είχε ως όρο εντολής τη συνολική και καθολική έρευνα προκειμένου να καταλήξει σε πόρισμα για αστικές και ποινικές ευθύνες, με ενέργειες της και παρεμβάσεις της, όχι μόνο ανέχθηκε αλλά και προκάλεσε τις επάλληλες διαδικασίες όπως στην περίπτωση της αγοράς ρωσικής τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που αποδυνάμωσε το ρόλο και την αποστολή της Ερευνητικής Επιτροπής», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι επείγει η άμεση διασαφήνιση των όρων εντολής της Επιτροπής και κυρίως η απάντηση στο κεφαλαιώδες ερώτημα «ποια θα είναι πλέον η χρησιμοποίηση της Ερευνητικής Επιτροπής». «Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να συμφιλιωθεί με φαινόμενα ατιμωρησίας οποιουδήποτε ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική τραγωδία. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλος στην τιμωρία και την κάθαρση», ανέφερε.

ΔΗΚΟ: «Το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο»
Με τη χθεσινή ενδιάμεση απόφασή της, η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δεν αυτοκαταργείται όπως κάποιοι θεωρούν, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημειώνοντας ότι, με τη συνέργεια και της Γενικής Εισαγγελίας, «θα καταφέρουμε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο αναμένει ο κυπριακός λαός».
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Βότσης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της οικονομικής τραγωδίας που έπληξε τον τόπο και πως είναι παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη η κάθαρση και η παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν ευθύνη για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος και την καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας.
«Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας και οι εντεταλμένοι να διερευνήσουν, να διαλευκάνουν και να αποδώσουν ευθύνες γι’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία και έχουν καθήκον και υποχρέωση να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους», είπε, προσθέτοντας πως σε περίπτωση ατιμωρησίας, το κύρος και η αξιοπιστία των θεσμών θα καταρρακωθεί πλήρως.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Άγγελος Βότσης δήλωσε πως το κόμμα του θεωρεί ότι «όσα αφορούν το Γενικό Εισαγγελέα θα πρέπει να τύχουν και φαίνεται να τυγχάνουν της ποινικής διερεύνησης και από εκεί και πέρα, η τριμελής επιτροπή θα διερευνήσει τα θέματα που την αφορούν, όπως η ίδια φαίνεται να τα καθορίζει και πιστεύουμε ότι, με τη συνέργεια των δυο θεσμικών αυτών οργάνων, θα καταφέρουμε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο αναμένει ο κυπριακός λαός».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί αυτοκατάργησης και αυτοπεριορισμούς της Επιτροπής μέσα από τη χθεσινή της απόφαση, ο κ. Βότσης είπε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, λέγοντας πως «έχει περιορίσει κάποια σημεία της όλης διερεύνησης που αφορούν τις ποινικές υποθέσεις, αλλά τέτοια σημεία θεωρούμε ότι θα πρέπει και πρέπει η Γενική Εισαγγελία να τα διερευνήσει».
«Υπενθυμίζω την υπόθεση με την εξαγορά της Uniastrum, όπου εκεί έχουμε ζητήσει, όπου υπάρχουν ποινικά θέματα να διερευνηθούν από το Γενικό Εισαγγελέα και γνωρίζουμε ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία, μέσω και της αστυνομίας, της διερεύνησης όλων αυτών των θεμάτων που καταγράφονταν στην έκθεση της Alvarez & Marsal και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.


Οικολόγοι: Ερωτηματικά για την απόφαση της επιτροπής

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση της διερευνητικής επιτροπής να μην διερευνά υποθέσεις για τις οποίες  εκκρεμεί δικαστική διαδικασία,  όπως π.χ. θέματα που εγείρονται στην αγωγή της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων, τονίζοντας ότι «ξενίζει επίσης η απόφαση της επιτροπής να απαρνηθεί του δικαιώματος της να εντοπίσει ποινικές ή αστικές ευθύνες, όπως αναφέρεται στους όρους διορισμού της. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η επιτροπή τείνει να αυτοαναιρεθεί».
«Γιατί πάρθηκε τέτοια απόφαση, η οποία στην ουσία παραβιάζει τους όρους εντολής της ίδιας της επιτροπής», διερωτάται το Κίνημα, εκφράζοντας την άποψη ότι
δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις ή οποιεσδήποτε δημόσιες επιθέσεις, οι οποίες να υποσκάπτουν το έργο της επιτροπής. «Αλλά και η ίδια επιτροπή οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Αυτή η απόφαση είναι ακατανόητη και φαίνεται να υποσκάπτει το ίδιο το κύρος και την αξία του ρόλου της επιτροπής. Ο κυπριακός λαός περιμένει το πόρισμα ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ευθύνονται», επισημαίνουν οι Οικολόγοι.