Είναι αναγκαία η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών, με την μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίησή τους, συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με Επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και την ηγεσία του κόμματος, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, επιδίδοντας την πρόταση της ΕΔΕΚ για ταχύτερη απεμπλοκή από την κρίση και το μνημόνιο.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιαννάκης Ομήρου ανέφεραν ότι έχουν την ίδια πολιτική φιλοσοφία και πολιτική γραμμή για τις αλλαγές στους ημικρατικούς οργανισμούς.

«Δεν μιλάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ. Νεοφύτου, κάνοντας παράλληλα λόγο για ευκαιρία να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναβάλλονταν για χρόνια, λόγω πολιτικού κόστους.

Ομήρου: Παρήλθε η εποχή των μονοπωλίων

«Η εποχή των μονοπωλίων παρήλθε ανεπιστρεπτί» είπε από την πλευρά του ο κ. Ομήρου. Συνέχισε, λέγοντας ότι «τοποθετούμαστε αρνητικά σε λογικές ιδιωτικοποιήσεων», και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναμόρφωσης, μερικής αποκρατικοποίησης και μετοχοποίησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών», οι οποίοι πρέπει «να μετατραπούν από οργανισμούς δημοσίου δικαίου σε οργανισμούς που να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στις νέες οικονομικές συνθήκες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση των οργανισμών αυτών είναι πολιτική πράξη που έπρεπε να είχε γίνει, ανεξάρτητα αν είχαμε ή όχι μνημόνιο».

Έφερε ως παράδειγμα την ΑΤΗΚ, λέγοντας ότι η αξία της πλησίαζε 2 δις λίρες το 2000, όταν ήταν Υπουργός Συγκοινωνιών, ενώ πρόσθεσε ότι με την ιδιωτικοποίηση ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και ΑΛΚ, η Τρόικα υπολογίζει σήμερα έσοδα 1,5 δις ευρώ περίπου.

Συμπλήρωσε ότι αν δεν παρθούν αμέσως μέτρα στην ΑΤΗΚ, για μετοχοποίηση και εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, σε λιγότερο από 3 χρόνια θα ζούμε το ίδιο που βιώνουμε σήμερα με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Εξέφρασε απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είπε όμως παράλληλα ότι αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για κάποιους. «Ενώ ο απλός πολίτης δέχεται το βάρος της οικονομικής κρίσης, σε πολλούς τομείς τα βασίλεια παραμένουν και τα προκλητικά προνόμια περισσεύουν» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι ημικρατικοί θα πρέπει να αναμορφωθούν για να επιβιώσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αλλαγές στον τρόπο δομής και λειτουργίας τους. Ως προς την μετοχοποίηση των ημικρατικών, ο κ. Ομήρου είπε ότι μετοχές μπορούν να διατεθούν σε εργαζόμενους και στα νοικοκυριά.

Είπε ακόμη ότι μπορούν να υπάρξουν ευρύτατες συγκλίσεις στο θέμα αυτό, και εξέφρασε την αντίθεση του Κινήματος στα προνόμια, σε δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως είπε, επιβαρύνουν το σύνολο της κοινωνίας.

Εθνικός διάλογος για την οικονομία

Ο κ. Ομήρου ανέφερε εξάλλου ότι αντηλλάγησαν κατά τη συνάντηση απόψεις για την δεινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ επιδόθηκε και η έγγραφη πρόταση του Κινήματος, για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος θα εξέλθει του μνημονίου και της δανειακές σύμβασης.

Είπε ότι ευελπιστεί σε έναν εθνικό διάλογο, που θα διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο, με τη στήριξη, ει δυνατόν, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι την πρόταση αυτή θα την καταθέσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως είπε, η επί μακρόν παραμονή υπό καθεστώς μνημονίου, τροφοδοτεί την ύφεση, και την ανεργία, ενώ τραυματίζει την εθνική και κρατική κυριαρχία.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν πως όσο πιο σύντομα απαλλάσσεται μια χώρα από τους δεσμούς και τις εξαρτήσεις - που περιέχουν πολλές φορές δυσμενείς και δυσβάσταχτους όρους για τους πολίτες και την οικονομία - τόσο το καλύτερο για τη χώρα αυτή, εφόσον όπως είπε, υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τον εθνικό διάλογο για την οικονομία, συστήνοντας παράλληλα ένα Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, όπου τα πολιτικά κόμματα θα συμμετέχουν με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων.