Δραματική επιστολή, προς την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία περιλαμβάνει εισηγήσεις-ανάσα για την Τράπεζα Κύπρου καθώς και τις θέσεις της Λευκωσίας για τα περιοριστικά μέτρα και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Το SigmaLive, εξασφάλισε την επιστολή και παρουσιάζει το περιεχόμενο της.

Η κυπριακή οικονομία προσπαθεί να προσαρμοστεί στο ισχυρό σοκ.

Ο Πρόεδρος εξηγεί στην επιστολή του ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί ισχυρό σοκ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, αφού ο ιδιωτικός πλούτος έχει χαθεί και πολλές εταιρείες έχουν χάσει κεφάλαια, εξ’ αιτίας του κουρέματος στις δύο μεγάλες τράπεζες. Τονίζει επίσης ότι ο έλεγχος κεφαλαίων, παρεμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα  και κλονίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Ως αποτέλεσμα η οικονομία έχει οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση και μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας».

Χωρίς προσεκτική προετοιμασία η επιβολή του κουρέματος

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνει λόγο για μη προσεκτική προετοιμασία σε ότι αφορά την επιβολή του κουρέματος λέγοντας ότι ενώ είχε αποφασιστεί ένα γενικό κούρεμα στο τραπεζικό σύστημα, τελικά εστιάστηκε μόνο σε δύο τράπεζες χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο πως θα εφαρμοζόταν με αποτέλεσμα να εγερθούν πολλά νομικά ζητήματα. Επιπλέον, αναφέρει η επιστολή, δεν έγινε διαχωρισμός ανάμεσα σε μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τρεχούμενους λογαριασμούς, όπως τα κεφάλαια εργασίας των εταιρειών. Αυτό, υπογραμμίζεται, οδήγησε στο να χαθούν τεράστια κεφάλαια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Μια μακροπρόθεσμη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς μαζικές εκταμιεύσεις θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που δεν θα οδηγούσε σε τόσο βαθιά ύφεση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Πληρώσαμε το κόστος της Ελλάδας

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος αναγκάστηκε να πληρώσει το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να επιδειχθεί αμοιβαιότητα στην περίπτωση της χώρας μας. «Το τεράστιο βάρος που φορτώθηκε η Κύπρος από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ύψους 4,5 δις) δεν λήφθηκε υπόψη όταν ήρθε η σειρά της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια», αναφέρει ο Πρόεδρος.

Ο πονοκέφαλος του ΕLA

Name

Προβληματισμός εκφράζεται επίσης και σε ότι αφορά την μεταφορά μη εξασφαλισμένων υποχρεώσεων σε ELA από την Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος εξηγεί ότι κατόπιν της συμφωνίας του Eurogroup, η Λαϊκή προχώρησε σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων ως αντάλλαγμα για τις υποχρεώσεις της σε ELA. Το ποσό ELA που αναλογούσε στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν μεταφέρθηκε, με αποτέλεσμα η σχετική υποχρέωση να παραμείνει στην Λαϊκή, χωρίς όμως να έχει πλέον στην κατοχή της τα περιουσιακά στοιχεία.

«Η υποχρέωση σε ELA, που έμεινε ως μη εξασφαλισμένη ανέρχεται στα 3,8 δις και ενσωματώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σημαντικό μέρος του ELA της Λαϊκής χρειαζόταν από τα αρχικά στάδια προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων από τα ελληνικά υποκαταστήματα της τράπεζας», εξηγεί η επιστολή. Προσθέτει επίσης ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ELA ανέρχονται στα 2 δις, οπότε προσθέτοντας και τα 9 της Λαϊκής, το ποσό αυτό αγγίζει τα 11 δις. Επιπλέον η Τράπεζα Κύπρου έχει κληθεί να βάλει ως ενέχυρο δικά της περιουσιακά στοιχεία ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται από το ανασφάλιστο ELA της Λαϊκής.

Οι εισηγήσεις για την Τράπεζα Κύπρου

Name

Ο Πρόεδρος εισηγείται τον καταρτισμό μιας μακροπρόθεσμης ανεκτικής και βιώσιμης λύσης για την «μεγα-συστημική» Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα:

  • Μετατροπή μέρους του χρέους σε ELA της Λαϊκής σε ομόλογα μακράς διαρκείας και μεταφορά των ομολόγων και των αντίστοιχων στοιχείων ενεργειακού σε ένα διαφορετικό όχημα
  • Αλλαγή της απόφασης του Eurogroup σε σχέση με τη συγχώνευση της Καλής Λαϊκής (9 δις ELA) με την Τράπεζα Κύπρου

Kαταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παροτρύνει τους αποδέκτες να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για το λαό της Κύπρου και δηλώνει έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα έξω από αυτή την κατάσταση μέσω του δρόμου της ανάπτυξης, ζητώντας όμως και την ενεργή και απτή συμπαράσταση τους.