News Politics Ιωνάς: Σημαντική η στήριξη της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Ιωνάς: Σημαντική η στήριξη της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Η στήριξη που προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση στην δικαστική εξουσία είναι πολύ σημαντική, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, διαβεβαιώνοντας ότι  αυτή η στήριξη,  αναγνωρίζεται τόσο από τους δικαστές όσο και από τους ίδιους τους δικηγόρους.
 
Ο κ. Νικολάου στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο επισκέφτηκε το εργοτάξιο της επέκτασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων. O Yπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του  στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ότι το έργο όχι μόνο  εκτελείται εντός του προγράμματος που έχει καθοριστεί αλλά είναι προχωρημένο και εκτελείται με ένα- όπως είπε-  πολύ καλό τρόπο. 
 
Πρόκειται συνέχισε, για ένα σύγχρονο δικαστήριο  το οποίο,- όπως είπε-  είναι η πρώτη φορά,” που έχουμε δικαστήριο για το οποίο έγιναν πρόνοιες για ελέγχους κατά την είσοδο , ούτως ώστε να εγκατασταθούν αψίδες και  κάθε πρόσωπο το οποίο θα εισέρχεται σε αυτό το κτίριο να υπόκειται στον απαραίτητο έλεγχο”.
 
Είναι η πρώτη φορά είπε, “ που έχουμε Επαρχιακό Δικαστήριο το οποίο θα λειτουργεί κατά τρόπο, ώστε οι δικαστές κατά την μετακίνηση τους να μην έρχονται σε επαφή μαζί με το κοινό  τόσο  για λόγους προστασίας αλλά και για σκοπούς αντικειμενικότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης”. 
 
Πρόσθεσε μάλιστα, πως τέτοιες εφαρμογές μόνο το Aνώτατο Δικαστήριο έχει,  ώστε δηλαδή, όπως επεξήγησε,  οι δικαστές να είναι ξεχωριστά από τον χώρο που κινούνται οι δικηγόροι και το κοινό . 
 
Επιπρόσθετα ο κ. Νικολάου , διαπίστωσε,  ότι υπάρχουν επαρκείς χώροι οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους για σκοπούς της δικαστικής εξουσίας. 
 
Χαρακτήρισε δε, σημαντικό , συγκρίνοντας το νέο  κτίριο που είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το διπλανό κτίριο του παλιού Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, και που  διαθέτει  δέκα νέες  δικαστικές αίθουσες ενώ το υφιστάμενο κτίριο αντιστοιχεί σε έξι δικαστικές αίθουσες , σημειώνοντας πως ουσιαστικά  έγινε πολύ καλύτερη αξιοποίηση του εμβαδού του κτιρίου.
 
Ο κ. Νικολάου παρατήρησε πως δεν υπάρχουν χώροι οι οποίοι δεν είναι χρήσιμοι, αναφέροντας μάλιστα πως  σε ένα μικρότερο κτίριο μπορούμε να έχουμε καλύτερη-  και με τη χρήση της τεχνολογίας - πιο ουσιαστική εξυπηρέτηση της δικαστικής εξουσίας.
 
Ακολούθως συνεχάρη,  αυτούς  οι οποίοι  σχεδίασαν αυτό το κτίριο και ευχήθηκε όπως αξιοποιηθεί  στην συνέχεια από την δικαστική εξουσία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
 
Μια δικαιοσύνη για να απονέμεται στο βαθμό που αυτή επιβάλλεται να απονέμεται είτε σε χρόνο, είτε σε ποιότητα, πρέπει σίγουρα , είπε ο κ. Νικολάου,  να έχει και την απαιτούμενη υποδομή. 
 
Επιπρόσθετα ανέφερε πως αυτή η κυβέρνηση στοχεύει στο να δώσει την αναγκαία υποδομή τόσο σε τεχνολογία στις δυνατότητες εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δικαστηρίων πολύ δε περισσότερο σε κτιριακές υποδομές. 
 
Όπως ανέφερε, “ είναι η πρώτη φορά, που έχουμε τρία δικαστήρια ταυτόχρονα να κτίζονται”, προσθέτοντας πως,” το ένα είναι αυτό στην Πάφο, το άλλο το δικαστήριο της Αμμοχώστου και το τρίτο το πρώην κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ανακαινίζεται πλήρως  σε σημείο μάλιστα που το κόστος είναι σημαντικότατο”, όπως είπε. 
 
Eυχήθηκε τέλος , ότι με όλες αυτές τις υποδομές θα αποκτήσει η Κύπρος την δυνατότητα να απολαμβάνουν οι πολίτες της άμεση και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. 
 
Σημειώνεται πως το έργο της επέκτασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ανατέθηκε στην εταιρεία A.N.IOANNOU CONSTRUCTION LTD για το ποσό των €5.120.000,00 πλέον Φ.Π.Α με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή –Συντήρηση, ενώ η περίοδος εκτέλεσης του έργου είναι 18 μήνες και 12 χρόνια συντήρησης.
 
Το έργο,βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Πάφου, αποτελείται από δύο υπόγεια (-1) και (-2) , ισόγειο και όροφο 4.000τ.μ. και περιλαμβάνει το νέο κτίριο αίθουσες Δικαστηρίου, Γραφεία Δικαστών και στενογράφων, αίθουσα δικηγόρων και πελατών, πρωτοκολλητείο και άλλους χώρους. 
 
Αποτελείται από δύο ορόφους, εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει 105 περίπου χώρους στάθμευσης και ορισμένους βοηθητικούς χώρους.
Στο πρόσθετο κτίριο κατασκευάστηκε γέφυρα που θα ενώνει το παλιό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Πάφου με το νέο κτίριο σε μια προσπάθεια να μην διαλυθούν οι υφιστάμενες αίθουσες που υπάρχουν.
 
Μετά την επίσκεψη του στο εργοτάξιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχε συνάντηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και ακολούθως μίλησε σε εκδήλωση με θέμα "Βία στην Οικογένεια: Όταν η σιωπή δεν είναι χρυσός" που διοργάνωσε  η οργάνωση Νέων Επιστημόνων Πάφου σε συνεργασία με τη Γυναικεία Οργάνωση του ΔΗΣΥ Πάφου (Αίθουσα εκδηλώσεων ΣΕΚ Πάφου).
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top