News Politics Σαρρής: «Ξέραμε ότι θα έβαζαν το κούρεμα στο τραπέζι»

Σαρρής: «Ξέραμε ότι θα έβαζαν το κούρεμα στο τραπέζι»

Η διαπραγματευτική μας ομάδα γνώριζε ότι το κούρεμα καταθέσεων θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους μας σύμφωνα με τα όσα απεκάλυψε στην εκπομπή του Sigma, «60 Λεπτά», ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σχολιάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου, ότι δεν θα συναινούσε σε κούρεμα καταθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι παρόλο που η διαπραγματευτική ομάδα γνώριζε ότι θα έμπαινε στο τραπέζι, εντούτοις οι όποιες ελπίδες ότι θα το αποφεύγαμε βασιζόνταν κυρίως στις εναλλακτικές λύσεις που θα αντιπρότεινε η πλευρά μας, καθώς και στην άποψη ότι υπήρχαν φωνές εντός αλλά και εκτός τρόικας ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στην σταθερότητα της ευρωζώνης. Απεκάλυψε ότι εντός τρόικας υπήρχαν δύο φωνές και αυτό που υπερίσχυσε τελικά ήταν η φωνή που απαιτούσε πιο δραστικές λύσεις και δη το κούρεμα.

«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των φόρων επί των καταθέσεων», εξήγησε. Παράλληλα η διαπραγματευτική ομάδα έκανε προσπάθειες για να αποδείξει ότι οι ανάγκες των τραπεζών δεν ήταν τόσο μεγάλες καθώς και πως τα έσοδα από τον φυσικό πλούτο θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μας ανακοίνωσαν ότι θα απέκοπταν την ρευστότητα της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

«Προσωπικά πίστευα και πιστεύω ότι είναι μια ανόητη ιδέα και τους το είπα. Είναι κακή για την ευρωζώνη και για τη σταθερότητα της οικονομίας. Όμως φαίνεται πως ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία», είπε.

Είπε ότι υπήρχε «μια μανία» εκ μέρους των ευρωπαίων, για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αφού οι ευρωπαίοι δεν δέχονταν τις εναλλακτικές λύσεις και ζητούσαν αίμα των τραπεζών στο τραπέζι.

Υπάρχουν διαφωνίες με το διοικητή

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό στις ενέργειες που αφορούν την οικονομία αλλά είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια του να κινηθεί γρήγορα, δεν έγινε σωστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν διαφωνίες είπε, οι οποίες λόγω του αυθορμητισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας να είχαν εξωτερικεύσει κάποια δυσαρέσκεια. Τόνισε πως τουλάχιστον αυτή την ώρα η παραίτηση Δημητριάδη δεν θα ήταν σωστή κίνηση.

Για την συμμετοχή του στην Λαϊκή

Ερωτηθείς αν ο ίδιος γνώριζε για τα 9 δις τα οποία η Λαϊκή έλαβε ως στήριξη από τον ΕΛΑ και που σήμερα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, είπε ότι ο ίδιος γνώριζε, ωστόσο χωρίς αυτή τη βοήθεια η τράπεζα θα έκλεινε.

Η διαπραγμάτευση στη Ρωσία

Σε ότι αφορά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι αν και αρχικά υπήρχε θετικό κλίμα, η επίσκεψη Μπαρόζο και τα μηνύματα για ενδοοικογενειακή υπόθεση για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, φαίνεται να έβαλαν τους Ρώσους σε δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτύχουμε τελικά την επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου. 

Για τις κατηγορίες Βγενόπουλου

Ο Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας στις κατηγορίες Βγενόπουλου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν ξέρει τι του γίνεται και πως ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, είπε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα είναι τεχνοκράτης. «Ο κόσμος ξέρει τι έγινε στην Κύπρο. Το κακό άρχισε όταν άλλαξε χέρια η Λαϊκή», αρκέστηκε να πει, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα εκ μέρους του Αντρέα Βγενόπουλου.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, βρίσκει την Κύπρο με μια ισχυρή και υγιή Τράπεζα Κύπρου η οποία θα βρει τα πόδια της, κατά την άποψη του. Η ενναλλακτική για τους καταθέτες θα ήταν να τα χάσουν όλα, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν κλείδωσε το κούρεμα

Ερωτηθείς για το ύψος του κουρέματος, είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει αφού οι τεχνοκράτες εργάζονται πυρετωδώς για να καταλήξουν στο τελικό ποσοστό. Αυτή την ώρα εξήγησε, όλες οι καταθέσεις πάνω των 100.000 ευρώ, είναι παγοποιημένες, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό τελικά θα είναι κάτω του 50%. Το σκηνικό είπε θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.

 

 
Top