News Politics Χριστόφιας: Έτοιμη για δάνειο προς την Κύπρο η Ρωσία

Χριστόφιας: Έτοιμη για δάνειο προς την Κύπρο η Ρωσία

Το μήνυμα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την ΕΕ στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Τρίτης. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι αυτό το χέρι βοήθειας από τη Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό για την Κύπρο.

«Είναι φυσικό η Ρωσική Ομοσπονδία να ενδιαφέρεται να δανειοδοτηθεί η Κύπρος και από την ΕΕ, είναι μέλος της Ένωσης. Την ίδια ώρα, όμως, ως παλιός φίλος της Κύπρου θα ήθελε να βοηθήσει σε συνεργασία με την ΕΕ. Βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση να κλείσει θετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος  στους δημοσιογράφους, στο Βελιγράδι, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε Διακυβερνητική Σύνοδο

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η συνομιλία ήταν θερμή και εξέφρασε τις ευχαριστίες του  στον Πρόεδρο Πούτιν για την ετοιμότητα του να δώσει χέρι βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, «τιμώντας την παλιά παραδοσιακή, στενή φιλία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατά την έκφραση του.  
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχω υποσχεθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα φανεί αντάξια της φιλίας, θα φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης την οποία δείχνει η Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κύπρο», πρόσθεσε.  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ρωσική συμμετοχή στο δάνειο καθιστά το δάνειο βιώσιμο σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θέλω να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ηθελα να δώσω αυτό το μήνυμα στον κυπριακό λαό, είναι σημαντικό μήνυμα, κατά την άποψή μου, το οποίο έρχεται από τη Μόσχα και οι λεπτομέρειες ας αφεθούν να αναλυθούν και από ειδικούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απεκδυθούμε εμείς υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των πιθανών δανείων είτε από την ΕΕ είτε από κοινού ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τηλεφώνημα Πούτιν επιβεβαιώνει  το καλό έδαφος που υπάρχει ώστε η Ρωσία ν' ανταποκριθεί στα αιτήματα της Κύπρου, δηλαδή να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης αλλά και να δώσει το τελικό ΟΚ για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του πρώτου δανείου μέχρι το 2021.

Την ίδια στιγμή, όπως μας έχει λεχθεί, πιθανή συνδρομή της Ρωσίας, θα λύσει τα χέρια της ΕΕ, αφού η Μόσχα θα αποτελέσει ακόμα και την εναλλακτική λύση σε π[περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Λευκωσία έχει διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει τα δάνεια της, παραπέμποντας στα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Το επιτελείο Αναστασιάδη ανέφερε οτι περιμένουν «μια επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το αν υπάρχει πιθανότητα ή προοπτική εξασφάλισης και νέου δανείου από τη Ρωσία και κάτω από ποιους όρους.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του κράτους είναι καλοδεχούμενη, ανέφερε ο  Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να δημιουργήσει "κυπροκεντρικές συμμαχίες και όχι συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ

Η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στο να καταστεί το δημόσιο χρέος μας βιώσιμο με το να προχωρήσει στην ανανέωση του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δηλωσε ο Γιωργος Λιλληκας.


 

Top