Ανακατατάξεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και ξεσκόνισμα των χαρτοφυλακίων του συνόλου των τραπεζών, όπως και συνεργατικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνονται -επίσης- στο άτυπο μνημόνιο της Τρόικας.  Το δεύτερο μέρος του εγγράφου, αποκάλυψε το απόγευμα το InBusiness.


Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, είναι πλέον φανερό ότι τίποτα δεν θα 'ναι το ίδιο. Όλα κατευθύνονται στο ρεύμα των μεταρρυθμίσεων και των σαρωτικών αλλαγών, που προκρίνει η Τρόικα. Το δεύτερο μέρος του άτυπου μνημονίου, το οποίο αποκαλύπτεται σήμερα, αφήνει κυριολεκτικά μετέωρο το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι Τροϊκανοί, υποδεικνύουν ένταξη και των υφιστάμενων δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΚΑ, όπως και σοβαρή μείωση των συντάξεων τους.

Η Τρόικα ζητεί νέα αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ κι εμμένει σε αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Συγκεκριμένα, υποδεικνύεται:

- Σύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής

- Ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

- Εισαγωγή μόνιμης εισφοράς για σκοπούς συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, ανάλογης με την εισφορά της γενικής κυβέρνησης

- Συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να υπερβαίνουν το μέσο μισθό

Είναι πλέον φανερό ότι  η Τρόικα, επιζητεί βαθιές τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, σε  όσα δεν τόλμησε κανείς και καμία κυβέρνηση να αγγίξει. Σε μια στιγμή, όπου η χώρα βρίσκεται στη θέση του αδυνάτου και οι δανειστές στη θέση του ισχυρού.
Ούτε ιερές αγελάδες, ούτε αγία τράπεζα υπάρχει πλέον.
Υποδεικνύεται, λοιπόν,

- Ιδιωτικοποίηση Κυπριακών Αερογραμμών και ΑΤΗΚ

- Αναδιάρθρωση τομέα της υγείας

- Αύξηση των συνεισφορών των δικαιούχων

- Ενιαία εποτεία τραπεζικού συστήματος, με την ένταξη των ΣΠΙ

- Μελέτη των χαρτοφυλακίων Λαϊκής Τράπεζας, Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας, Alphabank και Eurobank

- Μελέτη χαρτοφυλακίων Συνεργατικών Ιδρυμάτων


Κι' επιπρόσθετα ζητείται δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, γεγονός, το οποίο θα ανοίξει ένα άλλο κύκλο συζητήσεων και ως προς τη διαχείριση του και ως προς ποιος θα αναλάβει αυτό το κουπί.

Στο μικροσκόπιο τα χαρτοφυλάκια 5 τραπεζών


Περίπου 14 σημεία ανατρέπουν τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα στην τραπεζική σκακιέρα κι' επιπλέον βάζουν τη θηλιά στο λαιμό σε δανειζόμενους και το πιστόλι στον κρόταφο των διοικήσεων των τραπεζών και της εποπτικής αρχής. Σύμφωνα με το προσχέδιο της Τρόικας οι τράπεζες θα πρέπει  να:

1.    ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις εξασφαλίσεις τους.
2.    να καταθέτουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
3.    διατηρούν τουλάχιστον στο 70% το δείκτη ρευστότητας σε ξένο νόμισμα και στο 20% για το ευρώ.

Β. Restoring Adequate Capital Buffers

1.    Αύξηση του μίνιμουμ Core Tier 1 capital ratio από το τωρινό 8% σε 10% μέχρι το τέλος του 2013 και να το διατηρήσουν στο επίπεδο αυτό μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
2.    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να εισάγει δείκτη μόχλευσης, συνεπή με τον ορισμό που καθορίζεται από τη Βασιλεία ΙΙΙ μέχρι το τέλος του 2013.
3.    Ενδεχόμενα μετατρέψιμα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς να μετατραπούν σε μετοχές πριν να αυτά λάβουν κρατική στήριξη.

Γ. Due Diligence


1.    Να διεξαχθεί έρευνα από εξωτερικό σύμβουλο για την λογιστική και την οικονομική αποτίμηση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, της Ελληνικής, της Άλφα Τράπεζας (Κύπρου), της Eurobank (Cyprus) καθώς και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συνεργατικών ταμιευτηρίων που θα περιλαμβάνει και τις Ελληνικές εργασίες τους. Ο σκοπός της έρευνας είναι να καλύψει το 75% των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού της ολότητας του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
2.    Η έκθεση αυτή θα εποπτεύεται από Επιτροπή που σε αυτή θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Κυπριακές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο σκοπός είναι να αρχίσει το due diligence τον Αύγουστο του 2012. Η Επιτροπή θα εξετάσει τα προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012 και τα τελικά ευρήματα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
3.    Το Due Diligence Report θα είναι η βάση για stress tests που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενή σενάριο. Τα αποτελέσματα αυτά θα υποδείξουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τραπεζικού ιδρύματος, και μαζί με τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε τράπεζας ή συνεργατικού, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Δ. Εποπτεία Τραπεζών και Συνεργατικών

1.    Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο 1½ χρόνου.
2.    Να αλλάξει ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών. Η αλλαγή αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012.
3.    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να δημιουργήσει ένα αρχείο με όλους τους δανειζόμενους από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ώστε να μπορούν να ελέγχουν νέες αιτήσεις για δάνεια και να συλλέγουν πληροφορίες για τους υποψήφιους δανειζόμενους.
4.    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να υιοθετήσει ένα ενοποιημένο σύστημα (reporting system) για τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα μέχρι τον Ιούνιο 2013.
5.    Τα συνεργατικά να εναρμονιστούν με τα πρότυπα των τραπεζών και η Κεντρική Τράπεζα να καταστεί ο μόνος επόπτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2013.

Ε. Εταιρία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

1.    Οι αρχές να δημιουργήσουν την Εταιρία, η οποία να μπορεί να αποκτά δάνεια και ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών στην Ελλάδα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κρατική στήριξη.
2.    Ο σκοπός της εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανακτηθεί, και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει χρεόγραφα τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος για να τα ανταλλάζει με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
3.    Η εταιρία θα λειτουργεί με ειδική νομοθεσία η οποία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012.

Ζ. Διαφάνεια

1.    Περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το νόμο περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
2.    Ο Νόμος του 1992 για τα Διεθνή Εμπιστεύματα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα του Financial Action Task Force ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εμπιστευμάτων. Το ίδιο να ισχύσει και για τους παροχείς υπηρεσιών (service providers).