Επίθεση κατά των τραπεζών και μηνύματα συνεργασίας προς τα πολιτικά κόμματα με ειδική αναφορά στο ΔΗΚΟ, έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Η φόρμουλα που πρέπει να εξευρεθεί, είπε θα πρέπει να δίνει από τη μια τα εργαλεία στις τράπεζες να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες, αλλά από την άλλη να προστατεύει τους αδύνατους.
Διαβάστε την απάντηση του ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ: Να απευθυνθεί στους Υπουργούς του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Τόνισε εμφαντικά πως χωρίς πολίτες και χωρίς κοινωνία, δεν υπάρχει ο τόπος και δεν υπάρχει η χώρα. Ανέφερε, οτι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που όταν εξασφάλιζαν το δάνειό τους και μπορούσαν να το αποπληρώσουν και το αποπλήρωναν, προσθέτοντας ότι δεν ευθύνονται γιατί έξι συνεχή χρόνια η οικονομία της Κύπρου είναι σε ύφεση. "Δεν ευθύνονται γιατί μειώθηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματά τους. Δεν ευθύνονται γιατί έχασαν τη δουλειά τους. Δεν ευθύνονται γιατί οι τράπεζες αύξησαν λόγω ειδικών συνθηκών τρεις και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, πέραν του συμφωνημένου επιτοκίου που ήταν στα αρχικά δάνεια», είπε.
Άρα, πρόσθεσε, «από τη μια πρέπει να δοθούν τα εργαλεία στις τράπεζες, από την άλλη πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν ήταν εξ` υπαιτιότητας δικής τους οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων τους».
Οι ευθύνες στο Τραπεζικό σύστημα
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «είναι εδώ που έχει ευθύνη το τραπεζικό σύστημα, αλλά και πρέπει η Κεντρική Τράπεζα να υποχρεώσει τις τράπεζες να εφαρμόσουν τις οδηγίες και τον κώδικα της για τις αναδιαρθρώσεις», προσθέτοντας ότι «αν μπορέσουμε να βρούμε αυτή την ισορροπία μπορούμε να πείσουμε την τρόικα», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «είναι η ώρα, παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, να διορθώσουμε και τα κακώς έχοντα και τις κακές πρακτικές των τραπεζών». Γιατί όλοι, πρόσθεσε, «καυτηριάζουμε – και δικαίως – τους κακούς και ιδιαίτερα τους κακούς μεγάλους οφειλέτες». Την ίδια ώρα όμως, «δεν πρέπει ψέξουμε τις τράπεζες για τις πρακτικές τους;», διερωτήθηκε.
Οι πρακτικές τραπεζών αυξάνουν κατακόρυφα τα ΜΕΔ
Έθεσε επίσης τα ερωτήματα αν, «θα συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια σε δάνεια κατά το δοκούν; Να κάνει ένας πολίτης ένα δάνειο, μια συμφωνία μαζί τους, με ένα επιτόκιο 5 ή 6% και λόγω ιδιαζουσών συνθηκών που επικαλούνται να το κάνουν 7 και 8 και 9%»;
Είναι, είπε, «και αυτές οι πρακτικές των τραπεζών που αυξάνουν κατακόρυφα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, να υποχρεώνουν τους δανειολήπτες να κάνουν ασφάλειες και άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια, που ουσιαστικά να τους προσθέτουν ακόμη 1% , για να τους στέλνουν ως πελάτες στις ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών;
«Αν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να εκποιούν τις περιουσίες των κακών δανειοληπτών γιατί να συνεχίσουν δήθεν να χρεώνουν μέσα από παρεμφερείς δήθεν υπηρεσίες και ασφάλειες επιπρόσθετο βάρος στον δανειολήπτη;», διερωτήθηκε. Αν, συνέχισε, «θα δώσουμε στην τράπεζα το εργαλείο της εκποίησης για τους κακούς δανειολήπτες, δεν πρέπει να αφαιρέσουμε το δικαίωμά τους να ζητούν από το σύνολο των δανειοληπτών αν αυτοί το κρίνουν να αποπληρώσει χωρίς προειδοποίηση το σύνολο των δανείων»;
"Καρότο με μαστίγιο"
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «όλες αυτές οι στρεβλώσεις είναι η ώρα να διορθωθούν: Καρότο με μαστίγιο».
Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα «μέχρι πότε οι τράπεζες στην Κύπρο θα συνεχίζουν να χρεώνουν δανειστικά επιτόκια τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και να πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιπρόσθετο κόστος για τον τόκο 2,1 δισ. ευρώ το χρόνο»;
Κουράστηκα να ψηφίζω νόμους για τις τράπεζες
«Καιρός είναι να διορθώσουμε τα πράγματα και δεν είναι μόνο νομοσχέδια για τις τράπεζες και το λέει όχι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ: κουράστηκα τα τελευταία χρόνια να ψηφίζω νόμους για τις τράπεζες», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε την ισορροπία».
Ο κ. Νεοφύτου απέστειλε μηνύματα συνεργασίας προς όλα τα πολιτικά κόμματα με ειδική αναφορά στο ΔΗΚΟ λέγοντας ότι «πρέπει ανεξάρτητα από τις διαφορές μας να κρατήσουμε μια συνεννόηση αν είναι δυνατόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Ιδιαίτερα για το ΔΗΚΟ είπε ότι δεν παραγράφει το γεγονός ότι στήριξε την πορεία σταθεροποίησης της χώρας. Ψήφισε την ολότητα των μνημονιακών νομοσχεδίων. Κατανοεί είπε, τις έντονες απόψεις τόσο του ΔΗΚΟ, όσο και των άλλων κομμάτων, προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να το δουν «με σύνεση και σωφροσύνη, γιατί θεωρεί πως δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να θέλει να καλύπτει τον οποιονδήποτε κακό οφειλέτη, αλλά την ίδια ώρα δεν πιστεύει να υπάρχει πολιτική δύναμη που να μην θέλει να προστατεύσει αυτόν που χρειάζεται σήμερα την κοινωνική προστασία και το κοινωνικό δίχτυ, το νοικοκυριό και τη μικρομεσαία επιχείρηση που λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών αδυνατεί χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Υπάρχουν τρόπου και πρέπει να συνεργαστούμε
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι «υπάρχουν τρόποι και δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να τίθενται κάθε φορά τα εκβιαστικά διλήμματα, πως η τρόικα θα μας κόψει τη δόση». Ας αφήσουμε, είπε, «κατά μέρος την τρόικα». Εδώ, ανέφερε, «υπάρχουν κοινές συνισταμένες, που θεωρώ ότι πολιτικά δεν διαφωνούμε».
«Πρέπει να μπορούμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τουλάχιστον με το ΔΗΚΟ, το οποίο στήριξε όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που δεν θα χάσουν από την ουσία του, το σκοπό της ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου», είπε.