Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει και δύναμη διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης της Ελλάδας (ΙΔΕΠ) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), την Πέμπτη, στη Λευκωσία.
Η πρωτοβουλία αυτή, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, «αντανακλά την επιθυμία και τη δυνατότητα των δύο χωρών μας να ενώσουν δυνάμεις προς όφελος των πολιτών μας και της ευρωπαϊκής οικογένειας». «Αξιοποιώντας κοινά χαρακτηριστικά, όπως η ελληνική γλώσσα, η μορφή των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, αλλά και η πολιτισμική και θεσμική εγγύτητα, το Μνημόνιο θέτει τις βάσεις για μια λειτουργική και παραγωγική συνεργασία που υπερβαίνει το συμβατικό», πρόσθεσε.
«Πέρα από τη βούληση, υπάρχουν και σαφείς, τεκμηριωμένοι στόχοι: η δημιουργία κοινών πλατφορμών διαχείρισης και διάχυσης των σχεδίων Erasmus+, η ενίσχυση της διαφάνειας και της τεχνολογικής υποδομής, η από κοινού παραγωγή εργαλείων και υλικού προβολής, καθώς και η προώθηση ενός κοινού ή διαλειτουργικού μητρώου αξιολογητών», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας ότι «το Μνημόνιο προνοεί επίσης συγκρότηση ομάδας σχεδιασμού, με σαφείς διαδικασίες και σεβασμό στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».
«Με αυτές τις προβλέψεις, το Μνημόνιο δεν αποτελεί απλώς μια δήλωση προθέσεων. Αποτελεί στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας, της αποδοτικότητας και του αντίκτυπου του Erasmus+, ενός προγράμματος που αποτελεί στυλοβάτη της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της κινητικότητας και της διαπολιτισμικής κατανόησης», τόνισε.
Η σημερινή υπογραφή, συνέχισε, «συμπίπτει χρονικά και με τη φάση προβληματισμού και σχεδιασμού του μελλοντικού Erasmus+ για την περίοδο μετά το 2027».
«Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026, θα έχει κομβικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση. Οι κοινές λύσεις, οι συνέργειες και η αποτελεσματική διακυβέρνηση που προωθούνται σήμερα, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε η Αθηνά Μιχαηλίδου, εκφράζοντας τα θερμά της συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του ΙΚΥ και στον Πρόεδρο του ΙΔΕΠ, καθώς και στις ομάδες των δύο Υπηρεσιών, για το όραμα, τη διορατικότητα και την τεχνική επάρκεια που κατέθεσαν σε αυτή τη διαδικασία.
«Η παρουσία της Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή τελετή και υπενθυμίζει ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει και δύναμη διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ