Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα μίλησε η βουλετής Ειρήνη Χαρλαμπίδου, όπου μίλησε για το έργο της στον ΟΟΣΑ, τις πολιτικές εξελίξεις στο ΑΚΕΛ, τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και την ανάγκη λογοδοσίας σε υποθέσεις που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Η συμβολή στον ΟΟΣΑ και η διεθνής αναγνώριση

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε έντονη ηθική ικανοποίηση για τη δουλειά της στον ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι άλλαξε με δική της εισήγηση τη θητεία του Προέδρου από ένα σε δύο έτη, πέτυχε ισορροπία φύλου σε ηγετικές θέσεις και ανέδειξε τον ρόλο του Οργανισμού στη διεθνή σκηνή σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Έβαλα τον οργανισμό στον χάρτη», τόνισε, σημειώνοντας συνεργασίες με διεθνείς φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η GRECO. Επισήμανε επίσης ότι είναι η μόνη σοσιαλίστρια πρόεδρος οργανισμού πανευρωπαϊκά, γεγονός που ανέδειξε τη σημασία της προσπάθειας της σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το μέλλον στο ΑΚΕΛ και η πολιτική της στάση

Αναφορικά με το πολιτικό της μέλλον, ξεκαθάρισε ότι θα συζητήσει πρώτα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και πως δεν έχει λάβει καμία απόφαση. «Έχω την πολυτέλεια να δω με προσοχή τις εξελίξεις», είπε, ενώ ερωτηθείσα για πιθανή ένταξή της σε άλλο κόμμα, δήλωσε πως "αν υπήρχαν τέτοιες επαφές, δεν θα το έλεγα, δεν είναι έτσι που λειτουργώ".

Δήλωσε ότι η επανεκλογή δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την ίδια και πως «το ΑΚΕΛ έχει προτεραιότητα». Αρνήθηκε ότι υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, παραπέμποντας τις αποφάσεις για το φθινόπωρο.

Κριτική στο σύστημα Δικαιοσύνης

Η κ. Χαραλαμπίδου άσκησε σφοδρή κριτική για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τους δύο εισαγγελείς ως «τους πιο ισχυρούς άντρες στην Κύπρο» που δρουν με ανεξέλεγκτες εξουσίες. «Το σύστημα της Δικαιοσύνης σύεται συθέμελα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας για συνταγματική τροποποίηση του άρθρου 113Β, ώστε να διασφαλιστεί η λογοδοσία.

Επέκρινε έντονα τη Βουλή και τη στάση της Προέδρου της, αναφέροντας ότι αγνοήθηκαν πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει μαζί με συναδέλφους της για σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται με λόγια αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις.


Εμφανώς φορτισμένη, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου και στη μη απόδοση ευθυνών. Επέκρινε την Νομική Υπηρεσία, διερωτώμενη πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν αντικρουόμενα πορίσματα από διαφορετικά σώματα για την ίδια υπόθεση, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει την απαιτούμενη πολιτική ευθύνη.

«Τα παιδιά σκοτώθηκαν, και κανείς δεν είπε τίποτα. Αυτή η γυναίκα, η μητέρα του Θανάση, ζητά δικαίωση. Δεν μπορεί το κράτος να παρακολουθεί άπραγο», είπε με έντονο ύφος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αδράνεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η εποχή των ωραίων λόγων πέρασε», κατέληξε. «Ο κόσμος βλέπει, σκέφτεται και δεν ικανοποιείται πια με εικόνες και προσχήματα». Κάλεσε σε πλήρη διαχωρισμό εξουσιών και απόδοση ευθυνών, προκειμένου – όπως είπε – «να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να υπάρξει πραγματική δημοκρατική λειτουργία».