Ικανοποίηση για την επέκταση του ηλικιακού ορίου για φοίτηση στα ειδικά σχολεία κατά ένα χρόνο εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε σήμερα το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Επεσήμαναν, όμως, ότι θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών των ΑμέΑ που ενηλικιώνονται και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να επεκτείνει τη φοίτηση στα ειδικά σχολεία κατά ένα χρόνο, είναι στην ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. «Χρειάζεται να δούμε ολιστικά το μέλλον των παιδιών με αναπηρίας, όχι μόνο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αλλά και της ζωής τους συνολικά», είπε, σημειώνοντας ότι για το θέμα ο ΔΗΣΥ έχει αποστείλει σχετικές επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας και προς την Υφυπουργό Πρόνοιας για συνολική ρύθμιση του ζητήματος, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Συνέχισε λέγοντας ότι πρόταση του ΔΗΣΥ είναι η δημιουργία πολυδύναμων, πολυθεματικών ειδικών σχολείων που να προσφέρουν εξατομικευμένη - κατά το δυνατό - εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, προγράμματα αυτονόμησης και κοινωνικής ένταξης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για το ζήτημα αυτό
«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ουσιαστικές ευκαιρίες, προστασία και ποιότητα ζωής σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ειδικά όταν οι γονείς τους αναπόφευκτα κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να είναι πια δίπλα τους», πρόσθεσε. «Η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει και ένα εφαρμόσει από σήμερα μακροπρόθεσμες λύσεις για στήριξη, φροντίδα και στέγαση», συνέχισε ο κ. Κάρουλλας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι η επέκταση του ηλικιακού ορίου φοίτησης για ΑμεΑ είναι ένα θετικό βήμα, επεσήμανε όμως ότι με τη ρύθμιση αυτή μετατίθεται το πρόβλημα ένα χρόνο μετά, εξηγώντας ότι τα κυρίαρχα ζητήματα γύρω από αυτό το θέμα παραμένουν, όταν τα παιδιά κλείσουν τα 22 έτη και ολοκληρώσουν οι παρουσία τους στο ειδικό σχολείο.
Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε «τραγωδίες» που εκτυλισσονται στην κυπριακή κοινωνία, λόγω του ότι η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει το κενό, στην ενήλικη ζωή των ΑμεΑ που αποφοιτούν από ειδικά σχολεία. Επεσήμανε ότι το κυρίαρχο είναι να ρυθμιστεί πού πάνε αυτά τα παιδιά μετά την αποφοίτηση, τι κατάρτιση δέχονται για να μπορούν να εργαστούν και τι δυνατότητες έχουν για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και τι δημιουργική απασχόληση τους προσφέρεται.
Σημείωσε, ακόμα, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα ειδικά σχολεία θα οξυνθεί με την επέκταση του ηλικιακού ορίου φοίτησης και υπογράμμισε ότι χρειάζονται υποδομές, χωρίς όμως να φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς της πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή. Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη δημιουργούνται δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων, λόγω της συνύπαρξης μαθητών αφενός νηπιακής ηλικίας και αφετέρου ενηλίκων και έκανε λόγο για κακό προγραμματισμό από πλευράς της Κυβέρνησης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση χαιρέτισε το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση για την επέκταση του ηλικιακού ορίου φοίτησης σε ειδικά σχολεία από τα 21 στα 22 χρόνια. «Την ίδια ώρα, ζητήσαμε από τους αρμόδιους να μας ενημερώσουν εάν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές έτσι ώστε αυτά τα 85 παιδιά να μπορέσουν συνεχίσουν τη φοίτηση τους για ακόμα ένα έτος», είπε.
«Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν τάχιστα, ναι μεν θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια αλλά πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας και όλοι όσοι εμπλέκονται να κινηθούν τάχιστα», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για μέριμνα για τη διαβίωση των ΑμεΑ που αποφοίτησαν από ειδικά σχολεία μετά την ηλικία των 22. «Επιτέλους αυτή η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει ειδικούς χώρους όπου θα διαμένουν, θα απασχολούνται τα παιδιά με αναπηρίες μετά τα 22 έτη», είπε.
Μίλησε, ακόμα, για την πρωτοβουλία της ΔΗΠΑ, μετά από επαφές με τους εκτελεστικούς διευθυντές των δύο μεγάλων τραπεζών, με τους οποίους συζήτησαν ένα μικρό μέρος από τα κέρδη τους να διατεθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς για να αρχίσει η ανέγερση σε όλες τις επαρχίες, των ειδικών χώρων όπου τα παιδιά με αναπηρίες άνω των 22 να διαμένουν και να απασχολούνται. Είπε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τις τράπεζες και ότι η ΔΗΠΑ θα επαναφέρει το θέμα στην Κυβέρνηση.
«Υπάρχουν σοβαρότατες ανάγκες για αυτά τα παιδιά, υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των 35 και 40 χρόνων, που οι γονείς είτε έχουν αποβιώσει είτε είναι σε πολύ μεγάλη ηλικία, αδυνατούν να φροντίζουν τα παιδιά αυτά και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για αυτά τα παιδιά να πάθουν οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ