Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, φιλοξενήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Τοποθετήθηκε τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και για τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.

Για την επίσκεψη Ολγκίν και την κινητικότητα στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε την παρουσία της κυρίας Ολγκίν στην Κύπρο ως μια ένδειξη διατήρησης της διαδικασίας «με μικρά-μικρά βήματα θετικά, ώστε να κρατηθεί ζωντανή».

Όπως τόνισε, «δεν αναμένω ότι σε αυτό το ταξίδι θα δούμε εκπλήξεις». Αναφέρθηκε στη στασιμότητα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ειδικότερα στα οδοφράγματα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα για να οδηγηθούμε, ίσως, στην «τελευταία προσπάθεια για το Κυπριακό».

«Το σημερινό στάτους κβο εμπεδώνεται και στη συνείδηση του πολίτη»

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την παγίωση του στάτους κβο. Όπως είπε, «βαθαίνει η παρέλευση του χρόνου το στάτους κβο. Εμπεδώνεται δυστυχώς όχι μόνο επί επαφής αλλά και στη συνείδηση του απλού πολίτη η διαχωριστική νοοτροπία».

Σημείωσε μάλιστα με προβληματισμό πως, «ο μέσος Κύπριος, Τουρκοκύπριος ή Ελληνοκύπριος, νιώθει ότι το σημερινό στάτους κβο του παρέχει ασφάλεια και νιώθει ανασφάλεια από ενδεχόμενη λύση. Είναι τραγικό. Έχουμε εισβολή, κατοχή, 40.000 Τούρκους στρατιώτες».

Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, στις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και στη διεθνή κοινότητα να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα. «Το status quo δεν είναι η ασφάλεια. Το status quo είναι το πιο επικίνδυνο που μπορεί να έχει ένας τόπος όπως ο δικός μας και πρέπει να βρούμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Για το νέο πολιτικό σχήμα «Άλμα» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Σχολιάζοντας την εμφάνιση του νέου πολιτικού σχηματισμού «Άλμα» υπό την ηγεσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε ότι «το Άλμα είναι μια ακόμα πολιτική κίνηση, όχι η τελευταία. Υπάρχει ευρεία αντίληψη στην κοινωνία για διαφθορά και διαπλοκή και ο Οδυσσέας, από τη θέση του ως ελεγκτής, θεωρήθηκε πως τα έβαζε με αυτά».

Σημείωσε ότι η είσοδος στην πολιτική δεν είναι αρκετή καθώς «για να γίνεις ένα ολοκληρωμένο πολιτικό κόμμα και κίνημα, χρειάζεσαι πειστικές προτάσεις για τα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Δεν ψηφίζουν για το πολιτικό πρόγραμμα, είναι η αντίδραση».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στις γενικότερες πολιτικές τάσεις, τονίζοντας πως το φαινόμενο των "αντισυστημικών" κομμάτων δεν είναι καινούργιο, αλλά πηγάζει από τα βιώματα των πολιτών. «Ο κόσμος δεν ψηφίζει γιατί πιστεύει ότι θα του λύσουν το πρόβλημα. Ψηφίζει εναντίον αυτών που θεωρεί υπεύθυνους ή αυτών που δεν έλυσαν το πρόβλημα».

Σχολίασε και το παράδειγμα της Ελλάδας, αναφέροντας πως «ο Συνασπισμός από κόμμα αντίδρασης έγινε εξουσία. Η Μελόνι επίσης. Αλλά είδαμε και την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής. Δεν αντιμετωπίζεις αυτούς τους σχηματισμούς με απόρριψη, αλλά με πειστικές πολιτικές προτάσεις».

Το στοίχημα του Δημοκρατικού Συναγερμού

Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για τη σημασία του Δημοκρατικού Συναγερμού στις νέες εκλογικές συνθήκες, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ένας δυνατός Δημοκρατικός Συναγερμός. Πάντα, με όλα του τα ελαττώματα, ήταν το αποκούμπι σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Η πίτα μοιράζεται πλέον σε περισσότερους. Όλοι θα πάρουν μικρότερο κομμάτι».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ο εκλογικός στόχος θα καθοριστεί από την ηγεσία. «Εμείς θα το υπηρετήσουμε και θα δουλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί πως έπεσε θύμα μιας εσωτερικής διαδικασίας που δεν την άξιζε απάντησε ότι του στοίχισε 20 μήνες για να βρει τον εαυτό του. Τώρα βρήκα την ηρεμία μου. Τα άφησα πίσω, δεν είμαι διατεθειμένος να μπω ξανά σε αυτή τη διαδικασία».