Διευκρινίσεις για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση, έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του τΣίγμα.
Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε σε πρόταση της Εκπροσώπου της ΕΕ για την έναρξη διαδικασίας εξέτασης κατά πόσο το Ισραήλ συμμορφώνεται με το Άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης, το οποίο αφορά τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αφορούσε μια ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να τεθεί θέμα ψηφοφορίας. Όπως ανέφερε, «μια ομάδα χωρών έκρινε ότι ο χρονισμός μιας τέτοιας πρότασης δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», παρά το γεγονός ότι υπάρχει καθολική παραδοχή για την τραγική και απαράδεκτη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, παραμένει ενεργός πυλώνας ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών και είναι έτοιμη να συμβάλει σε ευρύτερες διεθνείς προσπάθειες για την άμβλυνση της κρίσης. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον Κυπριακό ανθρωπιστικό διάδρομο και την ανάγκη για ουσιαστική ροή βοήθειας προς τη Γάζα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φαινομενικά «αρνητική» στάση της Κύπρου, ο κ. Γκότσης επανέλαβε πως η Λευκωσία δεν απέκλεισε τη συζήτηση, αλλά έκρινε ότι η προώθηση της πρότασης εκείνη τη χρονική στιγμή δεν θα συνέβαλε θετικά. «Ο διάλογος και όχι η απομόνωση είναι το κατάλληλο μέσο πίεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ και ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η διπλωματική πίεση.
Σε ευθεία ερώτηση αν η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνεί με τις πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος Τύπου ήταν ξεκάθαρος: «Έχουμε καταδικάσει επανειλημμένα την κατάσταση ως απαράδεκτη. Έχουμε καλέσει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, και στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα.
«Η θέση μας είναι σαφής και έχει εκφραστεί δημόσια και διπλωματικά. Ο στόχος είναι να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία και να διασφαλιστεί η ροή της βοήθειας», τόνισε.