Για μια σειρά από πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα τοποθετήιθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), Χρίστος Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ. Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βίας και την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε, ο κ. Χρίστου κατήγγειλε προσπάθεια στοχοποίησης του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «ρητορική μίσους και φανατισμού» από πλευράς ΑΚΕΛ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ξεκίνησε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του «καταδικάζει απερίφραστα τη βία σε όλες τις μορφές της, ανεξαρτήτως προέλευσης». Αντέκρουσε δε τις κατηγορίες περί καθυστέρησης στην αντίδραση, αναφέροντας ότι η καταδίκη ήταν άμεση και δημόσια σε τηλεοπτική εμφάνιση, συνοδευόμενη από επίσημη ανακοίνωση.
Κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για «επιλεκτική ευαισθησία» απέναντι στη βία, σημειώνοντας πως όταν το γραφείο του ΕΛΑΜ έγινε στόχος βανδαλισμού, το ΑΚΕΛ δεν εξέδωσε καταδικαστική δήλωση.
Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχεται το κόμμα του για φερόμενη εμπλοκή σε περιστατικά οπαδικής βίας, ο κ. Χρίστου απέδωσε τα πυρά σε προεκλογικές σκοπιμότητες, συνδέοντας την επιθετική ρητορική του ΑΚΕΛ με «δημοσκοπική πίεση». «Αντί να καταδικάζει τη βία συνολικά, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με όρους εμφυλιοπολεμικού διχασμού», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις διεθνείς επαφές και την πρόσφατη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ιταλία, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ επεσήμανε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από ξένα κράτη να κόψουν σχέσεις με την Τουρκία, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου μαζί της». Υποστήριξε ότι «μόνο το ΕΛΑΜ θέτει σταθερά το ζήτημα της εισβολής και κατοχής, ενώ άλλα κόμματα παρουσιάζουν στο εξωτερικό το Κυπριακό ως δικοινοτικό πρόβλημα».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή του δραστηριότητα, ανέδειξε τη συμμετοχή του ΕΛΑΜ στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, λέγοντας ότι η δράση του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο έχει στόχο τη διεθνοποίηση του Κυπριακού.
Ο Χρίστος Χρίστου απέρριψε τις αιτιάσεις περί ιδιαίτερης σχέσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλώνοντας πως το ΕΛΑΜ διατηρεί ανεξάρτητη στάση. Αναφέρθηκε σε διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, κυρίως στο μεταναστευτικό, στην παιδεία και στο Κυπριακό, ενώ αναγνώρισε θετικά μέτρα της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία στήριξε το κόμμα του.
Κριτική σε Οδυσσέα
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του πρωτοβουλία ως «δήθεν αντισυστημική» και «ρητορικά ετεροπροσδιοριζόμενη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόρριψη κάθε προοπτικής συνεργασίας με το ΕΛΑΜ δείχνει προσέγγιση που «ταυτίζεται με τη ρητορική της Αριστεράς».
Για τη Χρυσή Αυγή και τον στόχο εξουσίας
Κληθείς να απαντήσει στις διαχρονικές αιτιάσεις περί σχέσης με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Χρίστου τις χαρακτήρισε «παραμύθια», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα παρελθόν που έχει κλείσει. Δήλωσε ωστόσο ότι το ΕΛΑΜ επιδιώκει να γίνει κόμμα εξουσίας, όχι για την προβολή, αλλά για να εφαρμόσει τις πολιτικές του: «Δεν θέλουμε να μείνουμε σε μια γωνιά να φωνάζουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα».
Τέλος, αναφέρθηκε σε ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, με διατήρηση των βασικών του αρχών, αλλά και άνοιγμα προς πρόσωπα με νέες ιδέες. Επισήμανε ωστόσο ότι η επιλογή υποψηφίων ακολουθεί σαφείς διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η ιδεολογική συνέπεια του κόμματος.