Μετά από δύο δεκαετίες η Κύπρος προχωρεί σε μεταρρύθμιση του φορολογικού της πλαισίου.
Το έργο του φορολογικού μετασχηματισμού παρουσιάστηκε εντός Φεβρουαρίου, με το 2025 να προδιαγράφεται ως έτος φορολογικής μεταρρύθμισης.
Επαγγελματικοί φορείς, σύνδεσμοι, τεχνοκράτες και ειδικοί τοποθετήθηκαν στο τεύχος Μαΐου του ''Economy Today'' για το διακύβευμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης.
Όπως ανέφερε ο Νικόλας Τσαρδέλλης Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, «η επιτυχία οποιασδήποτε φορολογικής μεταρρύθμισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν ουσιαστικό και διαφανή διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.
Η απουσία ευρύτερης δημόσιας διαβούλευσης και η μη ενσωμάτωση εισηγήσεων από επαγγελματικούς και τεχνοκρατικούς φορείς, όπως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και τη θεσμική θεμελίωση των τελικών αποφάσεων. Το ίδιο παράπονο εκφράστηκε και από άλλους επαγγελματικούς και τεχνοκρατικούς φορείς και Οργανισμούς, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας. Η δημόσια διαβούλευση δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά βασικό στοιχείο της διαφάνειας, της δημοκρατικής συμμετοχής και της κοινωνικής αποδοχής κάθε μεταρρύθμισης, ειδικά όταν πρόκειται για αλλαγές που επηρεάζουν τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας»
Το προτεινόμενο πλαίσιο δεν είναι ολιστικό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους προσθέτη ότι, «η αχρείαστη γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος επιφορτίζει με περισσότερο κόστος, χρόνο και ευθύνη τον επαγγελματία λογιστή […] ενώ δυσκολεύει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του φορολογούμενου. Έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις για απλοποίηση πλαισίου οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν μέσα από διάφορες ρυθμίσεις.
[…] Το έργο δεν αποτελεί καθαυτό μετασχηματιστικό έργο και ούτε έχει μια ολιστική προσέγγιση, αλλά περιορίζεται σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις»
Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αφήνει εκτός αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, λένε οι εργαζόμενοι.
«Το γεγονός, ότι ένας στους δύο περίπου εργαζόμενους βρίσκεται κάτω από το φορολογητέο εισόδημα, από μόνο του αποτελεί στοιχείο επιβεβαίωσης ότι, η μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι συνολική αλλά ούτε και πράσινη, αφήνει εκτός αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.
ΟΕΒ και ΚΕΒΕ θέτουν ως προτεραιότητα τη μείωση του φορολογικού βάρους στην εργασία και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, μέσα από ένα σύστημα πιο απλό και πιο δίκαιο.
Διαβάστε επίσης: Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ: Υποστελέχωση και απουσία ενημέρωσης προς Υπ. Μεταφορών