Η διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας σε συνάρτηση με την εγγύτητα της ΕΕ στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελούν βασικά συστατικά του οικοδομήματος της Ευρώπης του μέλλοντος ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε παρέμβαση κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουδαπέστη.

H Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Συμπερασμάτων και την ενσωμάτωση τροπολογιών που υποβλήθηκαν από την Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν τη Σύμβαση Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική ιδιοκτησία, καθώς και αναφορά σχετικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ με σεβασμό των αρμοδιοτήτων όπως αυτές καθορίζονται από τις Συνθήκες.

«Σήμερα, είναι πραγματικότητα, ότι δεν έχουμε επιτύχει να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες μας. Αντιθέτως, φαίνεται να επικρατούν η δυσπιστία και η αμφισβήτηση, ως συνέπεια της ανόδου του εξτρεμισμού, της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων», ανέφερε η κ. Δημητρίου και υπογράμμισε τη σημασία της εγγύτητας των πολιτών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μίας ισχυρής Ευρώπης.

Ως πολιτικοί, ανέφερε η κ. Δημητρίου, «πρέπει να προωθήσουμε τα θετικά της ΕΕ, πρέπει να είμαστε προδραστικοί, πρέπει να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι και να ηγηθούμε».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης η Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Δρα Richard Raši και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας Verona Murphy.

Αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Raši επαναβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Σλοβακίας, περιλαμβανομένου στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και της συμβολής της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι δύο Προέδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και τον διάλογο σε διμερές επίπεδο. 

Κατά τη συνάντηση με την κ. Murphy, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο. 

Σε σχέση με το Κυπριακό, προστίθεται, «η κ. Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμησή της για τη διαχρονική θέση αρχών της Ιρλανδίας υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του προβλήματος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και για τη συμβολή της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Επαναβεβαιώθηκαν επίσης οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ιρλανδίας και η σημασία της πρόσθετης αξίας της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Πηγή: KYΠΕ