Οι Οζ Καραχάν και Γιώργος Τάττης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Βουλευτή, αξιότιμο κ. Χρήστο Ορφανίδη, για τη στήριξή του και την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφορικά με την απόσυρση των κατηγοριών που τους βαραίνουν. Όπως δήλωσαν, «οι προθέσεις του είναι αγνές και το σκεπτικό του είναι ορθότατο, αν φυσικά κάποιος σέβεται την ελευθερία της άποψης, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ή αν έχει κοινή λογική και μπορεί να κάνει ελεύθερους συνειρμούς, μακριά από πολιτικές ιδεοληψίες ή σκοπιμότητες».

Ωστόσο, οι ίδιοι υπογράμμισαν πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει αυτές τις ευαισθησίες, «αν λάβει κανείς υπόψη τα νομοσχέδια που προωθεί για τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους, αλλά και για τη "ρύθμιση των διαδηλώσεων"». Δήλωσαν πως θεωρούν εαυτούς πολιτικά διωκόμενους, καθώς «κάποιους ενοχλεί η επιμονή στην υποστήριξη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα όταν αυτή προέρχεται από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους».

Τόνισαν, επίσης, πως δεν επιθυμούν καμία χάρη από κανέναν «γενναιόδωρο» Πρόεδρο που θα παρουσιαστεί ως σωτήρας και προασπιστής της δημοκρατίας. «Γνωρίζουμε καλά και δεν επιθυμούμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία για ένα νέο επικοινωνιακό show», ανέφεραν. Ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να διευκολύνουν ούτε την Αστυνομία ούτε τον πολιτικό της προϊστάμενο, Υπουργό Μάριο Χαρτσιώτη, στο έργο να υπερασπιστούν στο δικαστήριο «τους παραλογισμούς τους».

Παρατήρησαν πως ο Πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία – όπως έγινε «κατά την ντροπιαστική παράδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάζ», και όπως λέει και στους συνομιλητές του που τον πιέζουν για τον Αϊκούτ. «Το λογικό φυσικά, θα ήταν να θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους για την προάσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών», δήλωσαν.

Θεώρησαν παράλογο το γεγονός πως «συλλαμβάνονται δύο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος», που αγωνίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό, είτε υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα είτε πολιτικά και ιδεολογικά.

Όπως σημείωσαν, «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε το πρότυπο νέων που προωθεί διαχρονικά η πολιτική ελίτ. Πόσω μάλλον, το πρότυπο δικοινοτικής συνύπαρξης». Δήλωσαν πως τους ενώνει η αποστολή τους για ένα κράτος κοινωνικής ισοτιμίας και δικαιοσύνης, ανεξάρτητο από τα συμφέροντα των «από πάνω». Τους ενώνει το όνειρο για μια ελεύθερη πατρίδα που θα σέβεται τις εθνοτικές ταυτότητες, και σύμβολα όπως το «Δεν Ξεχνώ» και το «Έξω η Τουρκία από την Κύπρο».

Όπως διευκρίνισαν, «δεν γαλουχηθήκαμε σε κομματικούς σωλήνες, δεν συμμετείχαμε στη Βουλή των Νέων ως μαθητές φορώντας κοστούμια και διαβάζοντας άχαρες, εθιμοτυπικές ομιλίες, δεν πολιτικοποιηθήκαμε σε δικοινοτικά "πρότζεκτς" διεθνών οργανισμών και πρεσβειών, ούτε συμφιλιωθήκαμε ποτέ με τους όρους της συστημικής κοινωνικής και πολιτικής ανέλιξης». Αυτά τα παραχωρούν, όπως λένε, στις Τεχνικές Επιτροπές Νεολαίας και στους «αιθεροβάμονες – ή καλύτερα πολιτικούς τυχοδιώκτες» που θεωρούν τον διορισμό τους παράσημο.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι, παρόλο που σέβονται το δικαίωμα διαμαρτυρίας του καθενός, δεν μπορούσαν να μην αναφέρουν τη διαφορετική μεταχείριση που είχαν οι κυνηγοί. Ειδικά όταν ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στη Βουλή, για τη μη δίωξη των κυνηγών, ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένο κανένα καθεστώς για παρελάσεις και διαδηλώσεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απονεμηθούν ευθύνες». Τόνισαν, όμως, την αντίφαση: «Στη βάση ποιου καθεστώτος, λοιπόν, το πανό απαγορευόταν και διατάρασσε την ειρήνη και την ασφάλεια;»

Δήλωσαν πως οι ίδιοι πολιτικοποιήθηκαν «στα κινήματα, σε ομάδες πολιτικών συζητήσεων, στους δρόμους, σε αντικατοχικές εκδηλώσεις στην πράσινη γραμμή, σε εκστρατείες διαφώτισης, σε κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες». Τόνισαν ότι πληρώνουν αυτή τους τη δράση με πλήρη συνείδηση των συνεπειών.

Υ.Γ.: Ο Γιώργος Τάττης απολύθηκε από την εργασία του μετά τη σύλληψή του. Όπως αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε, η «Συντεχνία» ΕΤΥΚ, η οποία τον προσέλαβε για να οργανώσει ΜΜΕ, έκρινε ότι η σύλληψή του «θα χρωματίσει την υπό δημιουργία εφημερίδα». Όταν αρνήθηκε να παραιτηθεί «για το καλό του», απολύθηκε. Μια δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δύο αναρωτιούνται: «Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα ασχοληθεί ή δεν πληρούμε τα ιδεολογικά της κριτήρια;»

Υ.Γ. 2: Ευχαρίστησαν θερμά τους δικηγόρους υπεράσπισής τους Ευστάθιο Ευσταθίου και τους συνεργάτες του, καθώς και τον Γιώργο Κολοκασσίδη και τους συνεργάτες του – ο τελευταίος ανέλαβε την αγωγή κατά της ΕΤΥΚ.