Στις 26 Μαΐου εγκαινιάζεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και στις 25 Μαΐου στο Λονδίνο η εκστρατεία Brain Gain για την προσέλκυση ταλαντούχων Κυπρίων ώστε να επιστρέψουν, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στο μέλλον της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την χαρά του γιατί μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση πέραν των 550 συμπατριωτών μας που εργάζονται στο Λονδίνο κι ενδιαφέρονται να εξετάσουν την προοπτική επιστροφής στην Κύπρο.

Για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για μια Κύπρο με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη εξυπηρέτηση, με επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επενδυτών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανθεκτική οικονομία χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις και δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μόνο αν είμαστε ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι με την ενίσχυση και του διπλωματικού μας αποτυπώματος-δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός της εσωτερικής με την εξωτερική μας πολιτική -έχει θεμελιωθεί η άποψη ότι η Κύπρος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο και πολλά πλεονεκτήματα και για την οικονομία στη χώρα.

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το 1ο εξάμηνο του 2026, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε περαιτέρω τον ρόλο μας ως ενεργό μέλος της ΕΕ, ένας πραγματικά αξιόπιστος εταίρος είπε κάνοντας μνεία στην “Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προτείνει ένα σαφές στρατηγικό πλαίσιο για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, με λιγότερη γραφειοκρατία.

Σε εθνικό επίπεδο, συνέχισε, η κυβέρνηση συνεχίζει στη βάση του τρίπτυχου: δημοσιονομική υπευθυνότητα, ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρκείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οικοδομώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο, με συνέπεια και μεθοδικότητα.

Το 2024, ανέφερε, πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης 3,4%, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 είναι γύρω στο 3%. Η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 5%, με τη νεανική ανεργία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ και την απασχόληση να έχει φτάσει το 80%, σημείωσε.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024, συνέχισε, ξεπέρασε το 4% ενώ το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σημαντικά με στόχο, ο οποίος είναι εφικτός, να διαμορφωθεί κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Ψήφο εμπιστοσύνης της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, ανέφερε, αποτελούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι μάς κατατάσσουν πλέον στην επενδυτική βαθμίδα “Α”, ενώ το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Κύπρος διαθέτει οικονομία «ευέλικτη, ανθεκτική και με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης».

«Η ανοδική πορεία της οικονομίας και οι συνεχείς αναβαθμίσεις μεταφράζονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, απτά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά και για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε συνέχεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, είχαμε στην Κύπρο στις 14 και 15 Απριλίου την Amazon, στις 5 και 6 Μαΐου την Plug and Play, και θα έχουμε και άλλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google κ.ά. «Έρχονται πολύ συγκεκριμένα για να ανοίξουν στη χώρα μας κέντρα έρευνας και καινοτομίας, να εργοδοτήσουν συμπατριώτες μας και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής», επισήμανε.

Η ισχυρή, καλή οικονομία δίνει τη δυνατότητα στο κράτος, πρόσθεσε, να ασκεί στοχευμένη κοινωνική πολιτική και να επενδύει σε τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Κράτος Πρόνοιας, στον Ψηφιακό μετασχηματισμό και, γενικότερα, πολιτικές προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

«Ο στόχος μας, και εκείνο που έχει σημασία, είναι να χτίσουμε ένα οικονομικό μοντέλο βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό. Ένα μοντέλο που ενσωματώνει την καινοτομία, τη γνώση, αλλά και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την κοινωνική συνοχή», είπε.

Στις πρόσφατες επισκέψεις του στις ΗΠΑ, ανέφερε, διαπίστωσε τη θετική μεταστροφή της εικόνας της Κ΄πρου και το πραγματικό ενδιαφέρον για παραγωγικές και ποιοτικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνοδεύονται με τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στην πάταξη της γραφειοκρατίας που, όπως είπε, είναι πάγιο αίτημα της ΟΕΒ κι ανακοινώνοντας την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, είπε ότι το Κέντρο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο επαφής του επενδυτή, Κύπριου και ξένου, με την Κυβέρνηση για θέματα πληροφόρησης και απαραίτητης αδειοδότησης επενδύσεων. «Αντί να γίνεται μια αίτηση και το αρμόδιο Υπουργείο να τη στέλνει σε όλα τα Υπουργεία με επιστολή, να περιμένει απαντήσεις, να κάνει υπενθυμίσεις, φέρνουμε όλους που ασχολούνται με την αδειοδότηση από τα διάφορα Υπουργεία, πλέον σε ένα χώρο για να λαμβάνονται άμεσα οι αποφάσεις», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο για το 2025, προτεραιότητα αποτελεί και η ψήφιση του φορολογικού μετασχηματισμού, πρόσθεσε. «Ήταν ένας βασικός μας στόχος μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση και ανταποκρινόμενοι και στα δικά σας αιτήματα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και να αντιμετωπίσουμε και φαινόμενα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως αθέμιτος ανταγωνισμός».

Με την κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων και τη μείωση του φόρου άμυνας στα μερίσματα, συνέχισε,, μειώνεται το φορολογικό βάρος για εκατοντάδες κυπριακές επιχειρήσεις, ενώ απελευθερώνεται πολύτιμη ρευστότητα που μπορεί και ελπίζουμε να κατευθυνθεί σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο σε ελαφρύνσεις, εισάγει στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, επενδύσεις σχετικές με τεχνολογική αναβάθμιση, ενεργειακή απόδοση και μετάβαση σε κυκλική οικονομία. «Ανάμεσα στους μεγάλους στόχους μας, η φορολογία να γίνεται μοχλός μετάβασης και να ενισχύει την προσπάθειά μας για το νέο οικονομικό μοντέλο», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι «προχωρούμε με τάχιστο ρυθμό με στόχο την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων και είμαι σίγουρος ότι και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πράξει ό,τι χρειάζεται για την έναρξη εφαρμογής του νέου φορολογικού πλαισίου από την 1η Ιανουαρίου του 2026 και οι συζητήσεις για τον φορολογικό μετασχηματισμό να μείνουν εκτός της αναμενόμενης προεκλογικής εκστρατείας».

Για την μείωση του ενεργειακού κόστους ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι πολυεπίπεδη, «κάποια εξαρτώνται από εμάς κάποια από τρίτους, και ναι είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπίσουμε και αυτό τη μεγάλη πρόκληση». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προχώρησαν με παροχή κινήτρων για ενίσχυση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης μέσω συγκεκριμένων χορηγιών.

Είπε ότι βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής αγοράς και ολοκληρώνoνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου για να αποφύγουμε τυχόν προκλήσεις λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

«Ενεργοποιήσαμε Σχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας από υφιστάμενα πάρκα ΑΠΕ. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου και σύντομα θα αρχίσει η χρηματοδότηση των συστημάτων. Πρόσθετα προχωρούμε, μετά και από την ψήφιση της απαραίτητης νομοθεσίας στην εγκατάσταση και κεντρικού συστήματος αποθήκευσης που θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να λύσουμε προβλήματα που προκύπτουν», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης νέο Σχέδιο Αποθήκευσης ΑΠΕ στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ προωθείται και η αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δεκέλειας.

Για την εξεύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού σημείωσε ότι εγκρίθηκε η αναθεωρημένη στρατηγική για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες κι έχουν εμπλουτίσει τον κατάλογο των επαγγελμάτων στα οποία θα εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση αυξημένη ποσόστωση απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, καθώς και τη δυνατότητα κινητικότητας των εργαζομένων για τοποθέτηση σε υποστατικά του ίδιου εργοδότη, όπως επίσης την αύξηση του ποσοστού αποκοπής από τις ακαθάριστες απολαβές του εργαζομένου για σκοπούς στέγασης από 10% σε μέχρι 25%.

«Έχει, επίσης, υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία ξεκινά να εφαρμόζεται από τον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, και βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την Ινδία για υπογραφή σχετικής συμφωνίας για εξασφάλιση εργατικού δυναμικού όπου προκύπτουν ανάγκες», είπε.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι εντός του 2025 περιλαμβάνει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δημόσιων Υπηρεσιών με διαδικτυακές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων, τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και την εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κυβερνητικών συστημάτων για καλύτερη συνεργασία.

Πρόσθεσε επίσης ότι επέκτειναν το μέτρο ταχείας αδειοδότησης και για αναπτύξεις, όπως πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερισμάτων ή μέχρι 12 κατοικίες σε 80 μέρες από την 1η Μαρτίου 2025, σε συνέχεια της απόφασής μας για ταχεία αδειοδότηση που υλοποιείται από το 2024.

«Ως εκτελεστική εξουσία γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε από μόνοι μας. Ούτε και ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του. Η επιτυχία έρχεται όταν συνδιαμορφώνουμε, όταν συνεργαζόμαστε. Και αυτή η συνέργεια αποτελεί την πιο σταθερή επένδυση για το μέλλον της χώρας μας», σημείωσε.

Η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά είναι μεγάλη σε δυνατότητες κι αν εργαστούν μεθοδικά, με πνεύμα συνεργασίας και κοινό όραμα, «δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα ίσως φανταζόμαστε σήμερα».