Στην Ολομέλεια στις 22 Μαΐου θα οδηγηθούν τα νομοθετήματα που αφορούν την διεξαγωγή εκλογών, και τα οποία εγκρίθηκαν ή και θα εγκριθούν σε επόμενη συνεδρία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασε τη Δευτέρα σχετικά με το σύνολο των εκλογικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που αφορούν τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι όπως είχαν ανακοινώσει πριν από την ανάπαυλα του Πάσχα, καθόρισαν σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, έχοντας δώσει επαρκή χρόνο στις πολιτικές δυνάμεις για να μπορέσουν να τοποθετηθούν για το σύνολο των εκλογικών νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί σε 12 κατηγορίες, αλλά συνολικά είναι πέραν των 70 διαφορετικών κειμένων.

«Και πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι έχει αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα και μένουν κάποια θέματα, για τα οποία θα σας ενημερώσω, για τελικές πολιτικές αποφάσεις στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Έχει ξεκαθαρίσει ότι μια σειρά προτάσεων που είχαμε καταθέσει και αφορούν την υποβολή ενστάσεων και τη διόρθωση λαθών που είναι 5 προτάσεις, προωθούνται στην Ολομέλεια της Βουλής. Προτάσεις που αφορούν τις προεκλογικές δαπάνες και θα εξορθολογήσουν το σύστημα επίσης θα προωθηθούν, όπως και μια πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του ΑΚΕΛ αναφορικά με την προσβασιμότητα σε εκλογικά κέντρα των ατόμων με αναπηρία», συμπλήρωσε.

Έχει επίσης ξεκαθαρίσει, είπε ο κ. Δαμιανού, ότι ο εκλογικός κατάλογος θα κλείνει στις 2 Οκτωβρίου του έτους που προηγείται των εκλογών και αυτό για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης από πλευράς της Υπηρεσίας Εκλογών και για περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου.

«Ζητήματα όπως η οριζόντια ψηφοφορία, η εκλογή βουλευτών επικρατείας και άλλα συναφή ζητήματα, δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία και παραπέμπονται για συνέχιση της συζήτησης, η οποία ούτως άλλως δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα δεν θα αφορούν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2026. Υπάρχουν 3 ζητήματα, τα οποία έχουν οριζόντια εφαρμογή και έχει αποφασιστεί ότι θα συζητηθούν και θα αποφασιστεί τελεσίδικα την Πέμπτη, αν θα προωθηθούν, με ποια μορφή και με ποια εφαρμογή ως προς την ημερομηνία εφαρμογής. Αυτά είναι η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, το δικαίωμα εκλογής από το 17ο  έτος ηλικίας και μία πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που αφορά την κατανομή των εδρών στη δεύτερη κατανομή ή στη δεύτερη φάση της πρώτης κατανομής», πρόσθεσε.

Είναι τρία ζητήματα, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, που έχουν μεγάλη εμβέλεια και επίδραση στην εκλογική διαδικασία και κρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος ακόμα μερικών ημερών στη βάση των όσων κατατέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή, για να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δαμιανόυ είπε ότι η κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια δεν πρόκειται να αλλάξει είτε προστεθούν οι ψηφοφόροι της αυτόματης εγγραφής είτε προστεθούν και οι ψηφοφόροι που θα δικαιούνται και έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας τους.

«Μιλούμε για πέραν των 85.000 ατόμων. Δεν αλλάζει η κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Αυτό που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ είναι μία διαφορετική διαδικασία κατανομής των εδρών στη δεύτερη κατανομή, η οποία κατά τον ΔΗΣΥ εξορθολογίζει διάφορα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε πολλές επαρχίες ομολογουμένως, όπου ένα κόμμα μπορεί να είναι πρώτο κόμμα και να βγάλει λιγότερες έδρες, να βγάλει περισσότερες το τρίτο, γιατί έτσι γίνεται η διαδικασία με την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοστών, όπως προνοεί το εκλογικό μας σύστημα. Άρα, είναι αυτά τα τρία ζητήματα και εκτιμώ ότι τελεσίδικα θα αποφασιστεί την ερχόμενη Πέμπτη», σημείωσε.

Σε ερώτηση πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα αλλάξει ο αριθμός των εδρών, αν περάσει η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ο κ. Δαμιανού είπε ότι είναι δύο ζητήματα, η κατανομή των εδρών των βουλευτών και των εδρών τους ανά επαρχία.

«Αυτό έχει κλειδώσει, ότι ακόμα και αν εγκριθεί η αυτόματη εγγραφή και ψήφος στα 17, δεν αλλάζουν οι αναλογίες των επαρχιών. Αυτό που έφερε ο ΔΗΣΥ αφορά τις κατανομές στα κόμματα και στους εκλογικούς συνδυασμούς. Άρα, ξεκαθαρίζω γιατί υπήρξε μία συζήτηση, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατανομή των εδρών ανά επαρχία και η πρόταση του ΔΗΣΥ αφορά την κατανομή ανάμεσα στους εκλογικούς συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια», ανέφερε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν δεν αλλάζει γιατί θα το λέει ο νόμος ή γιατί οι εκτιμήσεις αυτό λένε, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η υπηρεσία εκλογών έχει κάνει την άσκηση της και θεωρεί ότι ακόμα και με την προσθήκη των υπολοίπων νέων εγγραφών και νέων ψηφοφόρων διατηρείται η αναλογία, η πληθυσμιακή ανά επαρχία.

Σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί το «φαινόμενο Σούπερμαν» στη Κερύνεια, που ο ΔΗΣΥ έπιασε δύο έδρες, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως ό,τι κι αν γίνει για αυτό το ζήτημα, επειδή πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, πάντοτε μπορεί να προκύπτει.

«Μπορεί ακόμα να έχει ιδιαίτερα θετική απόδοση σε μία επαρχία και να εξασφαλίσει έδρα από την πρώτη κατανομή, όπως, για παράδειγμα, έγινε στη Πάφο με τον ΔΗΣΥ, και τα αδιάθετα ποσοστά του να μην επαρκούν για δεύτερη έδρα και μέσα από την κατανομή των εδρών να μπορείς να εξασφαλίσεις μια μικρότερη επαρχία, όπως είναι η Πάφος. Υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις. Δεν εκτιμώ ότι θα εκλείψουν. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι εξορθολογίζει η πρόταση του. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Άρα, η δική μου προσωπική εκτίμηση εμπειρικά είναι ότι πάντα θα υπάρχουν ανάλογες στρεβλώσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο κατανομής των εδρών, που δεν αλλοιώνουν το παγκύπριο αποτέλεσμα βεβαίως», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών διεξήλθαν ακόμη μια φορά τους 40 τόσους εκλογικούς νόμους, προτάσεις, τις οποίες συζητούν εδώ και καιρό στην Επιτροπή.

«Σκοπός και στόχος είναι στις 22 του Μάη οι προτάσεις που θα εγκριθούν από την Επιτροπή να είναι στην Ολομέλεια για τα περαιτέρω. Σήμερα αναφερθήκαμε στις προτάσεις που αφορούν την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, την ψήφο στα 17, στον τρόπο κατανομής της δεύτερης και τρίτης κατανομής που υπήρχαν προτάσεις από δύο συναδέλφους, στους εκλογικούς νόμους που αφορούν τα έξοδα των υποψηφίων και οι περιόδοι που θεωρούνται ότι είναι προεκλογική περίοδος», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι επειδή η σημερινή συνεδρία έγινε περισσότερο για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, η δέσμευση που υπάρχει όλων είναι ότι την Πέμπτη στην επόμενη συνεδρία, την τακτική της Επιτροπής, τα κόμματα θα έρθουν με τις τελικές τους θέσεις, ούτως ώστε εκεί να αποσαφηνιστεί ποιες προτάσεις προχωρούν στην Ολομέλεια για να εγκριθούν ή απορριφθούν και ποιες θα παραμείνουν για να συζητηθούν το Σεπτέμβρη.

«Εννοείται ότι οι πρότασεις για την οριζόντια ψηφοφορία και για την εκ μητρογονίας έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασιστεί ότι λόγω του ότι χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, θα μείνουν για το Σεπτέμβρη. Άρα, εν αναμονή της Πέμπτης θα διαφανεί ποιες προτάσεις πάνε στην Ολομέλεια και ποιες όχι. Εννοείται ότι το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος έχει το δικαίωμα να υποβάλει τροπολογίες κατά την υποβολή των προτάσεων. Εμείς σαν ΔΗΠΑ-Συνεργασία, προτιθέμεθα να υποβάλουμε εάν και εφόσον είναι ενώπιον της Ολομέλειας η πρόταση για αλλαγή του τρόπου της δεύτερης κατανομής, πρόταση νόμου για να αρθεί το όριο εισαγωγής κομμάτων στην τρίτη κατανομή ή στη δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής. Αυτά φυσικά θα εξαρτηθούν από ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων την ερχόμενη Πέμπτη», κατέληξε.