Με αφορμή την επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πολιτικά κόμματα της χώρας προχώρησαν σε ανακοινώσεις, σχολιάζοντας τη σημασία του ιστορικού αυτού ορόσημου για τον τόπο. 

Στις τοποθετήσεις τους, τονίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, τα οφέλη αλλά και οι προκλήσεις της συμμετοχής στην ΕΕ, ενώ εκφράζονται παράλληλα απόψεις για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίλυση του Κυπριακού και στην ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως κράτους-μέλους.

Οι ανακοινώσεις 

ΔΗΣΥ

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πατρίδα μας και δικαίως καταγράφεται ως η μεγαλύτερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία μας μετά την ανεξαρτησία.

Ήταν ένα σαφές πολιτικό όραμα που πραγματοποιήθηκε μέσα από έναν αγώνα πολλών ετών όπως αυτός σχεδιάστηκε και πήρε σάρκα και οστά από τον μεγάλο πολιτικό και ευπατρίδη Γλαύκο Κληρίδη. Ο οποίος προχώρησε σε αυτόν έχοντας πλήρη γνώση και των εμποδίων και των δυσκολιών. Ήταν ωστόσο τέτοιου μεγέθους η πολιτική του προσωπικότητα και η στοχοπροσήλωση, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Ελλάδα, που επέτρεψε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Η Κύπρος να εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους και χωρίς την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Έκτοτε η χώρα μας ανήκει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρωτοστατώντας στις προσπάθειες για ακόμη περισσότερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και για ακόμη περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αποδείχθηκε έτσι ότι μόνο όταν τα μεγάλα οράματα υπηρετούνται με σύνεση και στρατηγική σκέψη, όπως κάνει συστηματικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός από το 1976, μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

Η παρουσία της Ευρώπης στην Κύπρο ως φορέα ασφάλειας και μέσο απαγκίστρωσης από το καθεστώς των εγγυήσεων και τη συνεχιζόμενη δεσποτεία της Τουρκίας, όπως καταγράφηκε και στο ψήφισμα του ΔΗΣΥ που ομόφωνα υιοθέτησε το ΕΛΚ στις εργασίες του πρόσφατου συνεδρίου στη Βαλένθια, είναι άλλωστε ο μοναδικός δρόμος για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου μας.

ΔΗΚΟ

Η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004, υπό την Προεδρία του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό επίτευγμα για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Μετά από μια μακρά και απαιτητική πορεία, με θυσίες και αγώνες του λαού μας, κατακτήσαμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο κράτος-μέλος, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αστερίσκους.

Είκοσι ένα χρόνια μετά, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η ένταξή μας, λίγες μόλις ημέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό Ελληνισμό στις 24 Απριλίου 2004, απέδειξε ότι μπορούμε να διεκδικούμε το μέλλον μας με αξιοπρέπεια, χωρίς να δεχόμαστε λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών μας.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα, η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρον την παρουσία της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της ΚΔ και στον στόχο για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στους αγώνες μας για απελευθέρωση από τον Τούρκο κατακτητή και επανένωση του τόπου μας με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΛΑΜ

Συμπληρώνονται σήμερα 21 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εξέλιξη που αποτέλεσε ιστορικό σταθμό για τον Ελληνισμό της Κύπρου και άνοιξε νέους δρόμους σε πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη συμμετοχή της Πατρίδας μας στην Ε.Ε., για την υπεράσπιση και προώθηση του εθνικού μας ζητήματος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστική και εμπράγματη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες στις οποίες η ίδια στηρίζεται, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο συνεχίζεται, επί 50 χρόνια, μια παράνομη τουρκική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, οι οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες των Ευρωπαϊκών λαών. Η Ε.Ε. οφείλει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και να επικεντρωθεί στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της. Πρέπει να αναληφθούν άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, του υψηλού κόστους στέγασης, του ενεργειακού κόστους, που πλήττουν καθημερινά τις οικογένειες και τις κοινωνίες μας.

Έστω και τώρα, η Ευρώπη οφείλει να εφαρμόσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την ανακοπή και διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Δεν νοείται να παρακολουθούν κάποιοι το τι συμβαίνει στις χώρες τις ΕΕ, οι οποίες οδηγούνται σε ισλαμοποίηση και οι ευρωπαίοι ηγέτες να εφαρμόζουν ημίμετρα επιτρέποντας στο πρόβλημα να διογκώνεται. 

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την ανάγκη αντίστασης στην “woke agenda”, η οποία προσπαθεί να επιβάλει έναν πολιτισμικό ριζοσπαστισμό που υπονομεύει τις παραδόσεις και τις αξίες των ευρωπαϊκών λαών. Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί σε τέτοιες ιδεολογίες, οι οποίες αμβλύνουν τις εθνικές ταυτότητες και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), πιστεύουμε σε μια Ευρώπη των εθνών και των λαών και όχι σε μια Ευρώπη των γραφειοκρατών και των ανεξέλεγκτων μηχανισμών. Μια Ευρώπη που θα σέβεται τα σύνορα, τις παραδόσεις και τις ρίζες των κρατών-μελών της και θα αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της.

ΕΔΕΚ

Είκοσι ένα χρόνια μετά, αποτιμώντας την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνουμε τα εξής:

Ορθώς επιλέγηκε η ευρωπαϊκή οικογένεια ως ο μοναδικός προορισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πολιτισμός μας και οι βασικές μας αρχές και αξίες, συνάδουν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε αποκομίσει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο εκσυγχρονισμού των θεσμών και εισαγωγής καινοτόμων νοοτροπιών και μεθόδων ανάπτυξης και διαχείρισης της κοινωνίας. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε.

Βιώσαμε και τραυματικές εμπειρίες, όπως το 2013 στον τομέα της οικονομίας, που τις προκάλεσαν συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι χρονίζουσες παθογένειες του δικού μας συστήματος.

Παρά τα ελλείμματα στην ενοποίηση, κυρίως στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πυλώνα δημοκρατίας και σταθερότητας.

Οι καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις, τόσο στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αποδεικνύουν τον ρόλο που έχει καθήκον να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αποδειχθεί επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών στην ταραγμένη περιοχή μας.

Για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επιτελέσει ολοκληρωτικά τον ρόλο της ως το νοτιο - ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απαλλαγεί από την κατοχή και από τις απειλές της Τουρκίας.

Ακόμα, δεν πετύχαμε να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλύτη στη λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, το πλαίσιο υπάρχει και είναι, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτές του 2005 και οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αγώνας μας πρέπει να είναι επικεντρωμένος στην «κόκκινη γραμμή», ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για την εσωτερική πτυχή του κυπριακού, θα διασφαλίζει:

Την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο.

Την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, χωρίς εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Είκοσι ένα χρόνια μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του κυπριακού λαού που πέτυχαν την εναρμόνιση, δεν θα πάνε χαμένες και θα συνεχίζουμε να εορτάζουμε την ένταξη μας στην ΕΕ ως ένα μεγάλο επίτευγμα.

Κίνημα Οικολόγων

Η 1η Μαΐου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για οικονομική, θεσμική και κοινωνική ανάπτυξη, για τη συμμετοχή μας σε ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και για ενίσχυση της ασφάλειας μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία.

Αδιαμφισβήτητα, η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου έχει επιδράσει θετικά σε κρίσιμους τομείς: στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο περιβάλλον, στα κοινωνικά ζητήματα. Η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, συνέβαλαν σημαντικά στην αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμπορεύεται σταθερά με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, εργαζόμενο για την ενίσχυση πολιτικών που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη δικαιοσύνη — κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική.

Η κλιματική κρίση παραμένει η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση, και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή μας δράση με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την Ομάδα των Πρασίνων/Ανεξάρτητων στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι προκλήσεις, όμως, είναι σύνθετες και αλληλένδετες: δικαιοσύνη, ειρήνη, ασφάλεια, φτώχεια, κοινωνική στέγαση, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, διαφθορά. Όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση και συλλογική ευρωπαϊκή δράση.

Η ενδυνάμωση των Πράσινων Πολιτικών Κινημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ουσιαστική προοπτική για την Κύπρο και για μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο αλληλέγγυα, πιο ανθρώπινη. Προς αυτόν τον σκοπό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε — με σχέδιο, συνέπεια και πίστη στις αρχές μας.