News Politics Παρασημοφόρηση Προέδρου Χριστόφια με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας

Παρασημοφόρηση Προέδρου Χριστόφια με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας

Την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στο κυρίαρχο στρατιωτικό Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.  Τον Πρόεδρο Χριστόφια παρασημοφόρησε ο πρίγκιπας του Τάγματος με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας . Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρασημοφόρησε τον Πρίγκιπα με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος εξέφρασε θυμό και απογοήτευση για την τουρκική αδιαλλαξία και πολιτική επεκτατισμού σε ό,τι αφορά την επανένωση της χώρας

Τον Πρόεδρο Χριστόφια υποδέχθηκε στο Μέγαρο Ματζιστράλε ο Πρίγκιπας και Μέγας Μάγιστρος (Πρόεδρος) του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας Φραν Μάθιου Φέστινγκ.
 
Ακολούθησε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου Χριστόφια από τον Πρίγκιπα του Τάγματος με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας και παρασημοφόρηση του Πρίγκιπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.
 
Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του κυρίαρχου στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας και της Κύπρου χρονολογούνται από το 1291. Ωστόσο, επίσημες διπλωματικές σχέσεις έχουν εγκαθιδρυθεί μόλις φέτος». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σημειώνοντας ότι «η χρονική συγκυρία για την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη».
 
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση απαιτεί την άμεση εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή», καθώς και πολιτικών «που θα αποτρέψουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό ομάδων πολιτών και ατόμων, όπως και την ανάδειξη δυνάμεων που προωθούν τη διάκριση, το σοβινισμό και τις εξτρεμιστικές πολιτικές».
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική και οι επιπτώσεις της απαιτούν την προσοχή μας σημειώνοντας ότι η Αραβική Ανοιξη έχει επιφέρει κύματα μεταναστών, έλλειψη των βασικών ειδών, πείνα, βία, καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς και αστάθεια στις γειτονικές χώρες.
 
Πρόσθεσε ότι το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας αξιοποιώντας το ανθρώπινο του δυναμικό και τις πολιτικές του σχέσεις και επαφές στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην περιοχή μαζί με την Κύπρο.
 
Παρά το μικρός της μέγεθος και το γεγονός ότι μέρος του εδάφους της βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό, η Κύπρος έχει πολλές φορές φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Λίβανο και έχει καταστεί ασφαλές καταφύγιο για αυτούς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
 
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς από τον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην περιοχή γενικότερα μέσω της παιδείας και της προώθησης διμερών συμφωνιών για την ανταλλαγή πληροφοριών, την κατάσχεση και επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων και αντικειμένων θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Τάγματος θα βοηθήσει στην περαιτέρω προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προσθέτοντας ότι «ήδη, εργαζόμαστε στην πράξη σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση του συνεδρίου για την ‘Προστασία και τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειο’ που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο στα τέλη Νοεμβρίου.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή της για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, δεν θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για να προωθήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα των Χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή και ταυτόχρονα να προωθεί το σεβασμό προς όλες τις θρησκείες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
 
Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων εδράζεται στον κοινό μας στόχο για συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη βασισμένος σε κοινές αξίες όπως είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η θρησκευτική ελευθερία».
 
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι διαιρεμένη και γνωρίζουμε τις προσπάθειες σας κ. Πρόεδρε για επίτευξη ενός καλού συμβιβασμού με στόχο να κρατήσετε το νησί ενωμένο. Στηρίζουμε μια ειρηνική λύση και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα εμπλεκόμενη μέρη θα επιτρέψουν να επικρατήσει ένα θετικό και ειρηνικό πνεύμα και να επιτευχθεί μια λύση στο νησί».
 
Επίσης, εξήρε το έργο και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ιδιαίτερα την προτεραιότητα που αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή για την προσωπική της πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Φόρουμ για την Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσογείου.
 
Τέλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια για την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ «με τόση αφοσίωση, διπλωματία και αποτελεσματικότητα».

Θυμό και απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος

Λύπη που κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επετεύχθη η επανένωση της Κύπρου εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζοντας παράλληλα θυμό και απογοήτευση για την τουρκική αδιαλλαξία και πολιτική επεκτατισμού σε ό,τι αφορά την επανένωση της χώρας. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος παρακάθισε σήμερα σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρίγκιπας και Μέγας Μάγιστρος του κυρίαρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, όπου ο Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, στην πρόποση του κατά το γεύμα είπε ότι σήμερα (με το Τάγμα των Ιπποτών) συναντούμε την Ιστορία, αφού οι δεσμοί μας υπάρχουν εδώ και 13 αιώνες.

Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ευτυχής που είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέπτεται το Τάγμα των Ιπποτών. Ωστόσο, πρόσθεσε, «με λυπεί πολύ που δεν έγινε κατορθωτό κατά την Προεδρία μου να επανενωθεί η πολυαγαπημένη μου πατρίδα. Ταυτόχρονα αισθάνομαι θυμό και απογοήτευση, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και των επεκτατικών πολιτικών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την επανένωση της Κύπρου.

Εύχομαι να επικρατήσει ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο, όπως και στις αραβικές χώρες και στην περιοχή, γενικότερα, καθώς και σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες της οποίας διέρχονται τώρα δύσκολες ώρες και ο απλός άνθρωπος δεν είναι ευτυχής από τον τρόπο διαβίωσής του».


 

 

Top