Ανακατατάξεις προκύπτουν στον κομματικό χάρτη της Κύπρου μετά την δημιουργία νέων πολιτικών κινημάτων, ενώ παράλληλα τρέχουν οι διεργασίες εντός των πολιτικών δυνάμεων με στόχο να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στις ευρωβουλευτικές και δημοτικές εκλογές. 

Η περίοδος αυτή βρίσκει τα πλείστα κόμματα να είναι σε μια κατάσταση αναδιοργάνωσης. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ προσπαθούν να αντέξουν τους κραδασμούς που επιφέρει ο ρόλος της συμπολίτευσης. Ο ΔΗΣΥ ακόμη προσπαθεί να αφήσει πίσω του την ήττα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα, έχει να διαχειριστεί και το ζήτημα των εσωκομματικών δημοσκοπήσεων για ανάδειξη των δημοφιλέστερων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές. Η εν λόγω διαδικασία φαίνεται να δημιουργεί νέα προβλήματα παρά να λύνει τα ανοιχτά ζητήματα.

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη περνά σε νέα εποχή. Στο Καταστατικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή εγκρίθηκαν τέσσερις βασικές αλλαγές. Η μείωση των θητειών των βουλευτών/ευρωβουλευτών από τρεις σε δύο, η εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή, η Πρόνοια ώστε τα μέλη της Κ.Ε. που δεν εργάζονται στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων να συνιστούν τουλάχιστον το 60% του σώματος και το ασυμβίβαστο των αξιωμάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα με τα δημόσια αξιώματα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δημάρχου και Πρόεδρου Επαρχιακού Οργανισμού.

Το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και ηρεμίας είναι το ΕΛΑΜ, που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βλέπει τα ποσοστά του ανεβαίνουν. Την δεδομένη στιγμή επικεντρώνεται στην προσπάθεια να εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ καλοβλέπει και την προοπτική της ανάδειξης του ως τρίτο κόμμα.

Νέα κόμματα με γνωστά πρόσωπα  

Ο κομματικός χάρτης στην Κύπρο αλλάζει καθώς προστίθενται ακόμη δύο κόμματα, το Volt Cyprus και η «Αιχμή».

Μάλιστα, το Volt θα έχει και κοινοβουλευτική παρουσία μέχρι το 2026. Η προσχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου προσδίδει δυναμική στο κόμμα και εκπροσώπηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιπλέον, στο Βολτ συμμετέχουν και τα κινήματα «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» και «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Το Volt αποτελεί μέλος του πανευρωπαϊκού κινήματος Volt Europa που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες και έχει στόχο μια ενωμένη, δημοκρατική και ομοσπονδιακή Ευρώπη ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων.

Την νέα πολιτική κίνηση με την ονομασία «Αιχμή» - Δημοκρατική Κίνηση Αλλαγής, ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Η εν λόγω κίνηση είχε προαναγγελθεί προ πολλού. 

Στην πρώτη συνάντηση εκλέχθηκε το προσωρινό επταμελές προεδρείο, με τους Λεωνίδα Αλεξάνδρου, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Χριστούλλα Κυριάκου, Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, Στάμο Παπαβασιλείου, Τώνια Σταυρινού και Στέφανο Χατζηκοφίνα.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ εξήγησε ότι η φιλοδοξία του είναι να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, ουσιαστικό, ριζοσπαστικό, το οποίο θα προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία. Φιλοδοξία της «Αιχμής» είναι να καλύψει τα κενά που υπάρχουν.

Τόνισε ότι στην «Αιχμή» συμμετέχουν άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα της Κύπρου με τους πλείστους να μην βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Το Volt Cyprus και η «Αιχμή» θα επιδιώξουν παρουσία στις διπλές εκλογές του Ιουνίου.

Οικολόγοι από τα παλιά

Η επάνοδος του Γιώργου Περδίκη στην ηγεσία των Οικολόγων σηματοδοτεί μια περίοδο μετάβασης και στοχεύει στη σταθερότητα του Κινήματος.

Η κρίση στους Οικολόγους ήταν εμφανής. Το Κίνημα αδυνατούσε να πραγματοποιήσει ένα Συνέδριο, ενώ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές δεν κατάφερε να επιλέξει υποψήφιο με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές τους κινήματος να αφεθούν στην ψήφο κατά συνείδηση. Ακολούθησε η φυγή της Αλεξάνδρας Ατταλίδου αλλά και η παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από την προεδρία του κινήματος.

Τη δεδομένη στιγμή το Κίνημα αντιμετωπίζει κρίση συνοχής, ενότητας και πολιτικής ανεξαρτησίας. Στο Κυπριακό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ τη δεδομένη στιγμή γίνονται διεργασίες ενόψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.