News Politics Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα κόμματα στην Ελλάδα για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα κόμματα στην Ελλάδα για το Κυπριακό

Τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τους οποίους δεν είχε προλάβει να δει όταν ήρθε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο για να ανακοινώσει στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο τη συμφωνία για το Κοινό Ανακοινωθέν με τους Τουρκοκυπρίους, ενημερώνει από το πρωί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Και οι τρεις με τους οποίους συναντήθηκε ως το μεσημέρι - ο κ. Καμμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Κουτσούμπας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, και ο κ. Κουβέλης από τη Δημοκρατική Αριστερά - είπαν ότι η ενημέρωση ήταν "πολύ χρήσιμη", και εξέφρασαν "διαρκές ενδιαφέρον" για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Καμμένος, που ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία στο Κοινό Ανακοινωθέν τον περασμένο Φεβρουάριο, ερωτηθείς εάν διαφοροποιείται τώρα η στάση του, παραδέχτηκε ότι "ναι, έκανα έντονη κριτική, γιατί δεν υπήρξε τότε καμμία ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης" και ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν απόλυτα σαφής σήμερα, κάνοντας εκτενή ενημέρωση, που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνει εξαρχής". Παρόλο που ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξακολουθεί να πιστεύει ότι "προχωράμε σ` ένα Β` Σχέδιο Ανάν", εντούτοις, όπως είπε, "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, και θα βοηθήσουμε όσο χρειαστεί, διότι όλοι επιθυμούμε μία καλή λύση του Κυπριακού". 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφρασε αλληλεγγύη, από τη μία, προς τον κυπριακό λαό "για τον αγώνα που δίνει", αλλά και ανησυχία, από την άλλη "για τις συλλογικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό". Είπε ότι μετέφερε και εξήγησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις ανησυχίες του ΚΚΕ, με την έννοια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την αδιατάρακτη θέση μας, όπως είπε, "για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς τοποτηρητές και επικυρίαρχους, χωρίς προστάτες, με το λαό κυρίαρχο στη χώρα του, Ε/κ και Τ/κ, να καθορίζουν ειρηνικά τις ζωές τους".

Σε ερώτηση εάν η ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την πορεία των διαπραγματεύσεων τον βρίσκει σύμφωνο, ο ΓΓ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι: "Eκφράσαμε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες και επιφυλάξεις μας  για όλες τις εξελίξεις, και υπό αυτήν την άποψη θα πρέπει να βρισκόμαστε και στην Ελλάδα σε ετοιμότητα, αλλά και ο κυπριακός λαός, ώστε να παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Έχουμε πείρα και από το παρελθόν, άρα και οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες, τις εκφράσαμε στον Πρόεδρο και θα πρέπει ακόμα πιο στενά να τις παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα".

Η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), έχοντας ακούσει και αυτή τη λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ότι "η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί οπωσδήποτε, εφόσον θέλουμε πραγματικά να έχουμε λύση". Ο Πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι κάθε καθυστέρηση διαμορφώνει "μια παγιωμένη κατάσταση εις βάρος της Κύπρου και παγιώνει την διχοτόμησή της".

"Είμαστε αλληλέγγυοι και παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία", κατέληξε.

Το απόγευμα σήμερα, στις 6.30, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο για την επιστροφή του στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκανε δηλώσεις μετά από τις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος εξήγησε στους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην Ελλάδα το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, τη στήριξη που έχει εξασφαλίσει από το διεθνή παράγοντα που μοιάζει να είναι "πολύ θετική για την προσπάθεια που καταβάλλουμε", την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Top