Η νέα τάξη πραγμάτων
 
Πέρασαν κιόλας 6 μήνες από τη βόμβα μεγατόνων που έσκασε στη Κύπρο μετά τη σκληρή και βάναυση απόφαση του Εurogroup για τη “σωτηρία” της κυπριακής οικονομίας. Από τον περασμένο Μάρτιο οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» που έθεταν τα πολιτικά κόμματα και οι συντεχνίες – οργανώσεις, έγιναν παρελθόν – αδύναμοι πια μπροστά στην Ευρώπη να κρατήσουν τα τείχη των ιδεών - αξιών τους, αλλά ταυτόχρονα και υποσχέσεων που έδωσαν στον κυπριακό λαό.
 
Είμαι βέβαιος ότι, αυτοί οι 6 μήνες αποτέλεσαν Γολγοθά για τον περισσότερο κόσμο, αφού μετά το «κούρεμα» κι ότι ψυχοφθόρο επακολούθησε, βγήκε στην επιφάνεια όλη η βρωμιά που έκρυβε ένα πολύ καλά πλασματικό – οικονομικό σύστημα, αφήνοντας τον απλό πολίτη θεατή αλλά και θύμα μιας απελπιστικής κατάστασης. Περικοπές μισθών, απολύσεις, κατάργηση ή περικοπές επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, νέες φορολογίες αλλά και η ανεργία που μαστίζει τη νεολαία είναι η συνέχεια αυτής της πλασματικής αλήθειας.
 
Φως στο τούνελ
 
Μέσα από αυτή τη πολύ δύσκολη κατάσταση, ένα παράθυρο αισιοδοξίας φαίνεται να ανοίγεται κάνοντας μας να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Φυσικά μιλάμε για τα τεράστια – όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι τώρα, κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική θαλάσσια ζώνη της ΚΔ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ κ. Έλληνα, τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου των έξιαδειοδοτημένων τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να φτάσουν τα 38.9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Εξάλλου, όπως δημοσιεύουν έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων στο εξωτερικό, μελέτη της «Royal Bank of Scotland», κατέδειξε ότι η αξία αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου θα υπερβαίνει τα 600 δις ευρώ εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσε να εισπράξει το δημόσιο. Έτσι λοιπόν, η μικρή Κύπρος μπαίνει για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη και νέες πολιτικοοικονομικές συνέπειες αναμένεται να αποδειχθούν πολύ σημαντικές τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την ΕΕ στο σύνολο της.
 
Ο στόχος και ο χρόνος
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, «Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του τερματικού σταθμού το 2016 και να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αρχές του 2020» λέει και προσθέτει, «Είμαστε σε συνομιλίες και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον Λίβανο και το Ισραήλ». Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, η Κύπρος φλερτάρει με τον τίτλο του «ενεργειακού κέντρου της νοτιοανατολικής μεσογείου» συντείνοντας με τον τρόπο αυτό στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής. Παράλληλα, σε επαφές που είχε ο υπουργός ενέργειας κ.  Λακκοτρύπης στην Ουάσιγκτον, διατύπωσε το γεγονός ότι, «η Κύπρος θα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές για πώληση φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες».
 
Τι λένε τα Ξένα ΜΜΕ
 
Η 11η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ιστορική ημέρα για τη Κύπρο αφού για πρώτη φορά στην ιστορία, το κυπριακό φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας για τις ανάγκες του πρώτου παραγωγικού τεστ. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, απαρατήρητο από τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, η γερμανική «Faz» αναφέρει ότι, «η τελευταία ελπίδα της Κύπρου είναι το φυσικό αέριο», ενώ παράλληλα η «Frankfurter Allgemeine» υποστηρίζει ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να σώσει την Κύπρο»! Επιπρόσθετα, ελληνικά blogs επισημαίνουν το στρατηγικό πλεονέκτημα της Κύπρου και τον «έξυπνο» τρόπο κατά τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση  χειρίζεται το ζήτημα. Οι «International Business Times» διατυπώνουν το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη ανεργία και οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να ανατραπούν - μετά τα καλά νέα για το φυσικό αέριο. Το άρθρο ολοκληρώνεται με τα λόγια του Υπουργού Ενέργειας, ότι «για όσους δεν πιστεύουν ότι η Κύπρος έχει φυσικό αέριο, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό που καίγεται εδώ, δεν είναι νερό»! Τα ξένα ΜΜΕ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις που διαδραματίζονται γύρω από τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνά η χώρα αλλά βέβαια γιατί γνωρίζουν ότι τυχόν επαλήθευσης των γνωματεύσεων η μικρή «περιθωριοποιημένη» Κύπρος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη.  
 
Η εργοδότηση
 
Όπως έχουμε ήδη τονίσει, η ανεργία είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει έντονα το νησί και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να ξενιτευτούν γιανα βρουν δουλειά και να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Με την δημιουργία τερματικού σταθμού, αλλά και δεδομένου ότι η Κύπρος αλλάζει προφίλ και γίνεται μια πιο εμπορική χώρα – αφήνοντας πίσω τις «χρυσές εποχές» του δημοσίου, εργασίες σχετικά με την ενέργεια, ναυτιλιακά, επικοινωνία, χρηματοοικονομικές και νομικές υπηρεσίες, αποτελούν μια καλή επιλογή για τα νέα παιδία.     
 
Τα μάτια μας δεκατέσσερα
 
Ως κράτος και πολιτεία έχουμε κάνει κατά καιρούς εγκληματικά λάθη. Ένα απ’ αυτά τα λάθη πληρώνουμε αδρά σήμερα λόγω της κατάστασης που επήλθε η οικονομία μας. Δεν χωρούν πλέον ερασιτεχνισμοί στις επιλογές και στις κινήσεις μας, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και πρέπει να φανούμε αντάξιοι απέναντι τους. Δεν πρόκειται να δώσω – και ούτε είναι αρμοδιότητα μου - συμβουλές για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, το μόνο που εύχομαι, είναι οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες να αποδεδειχθούν κάτι περισσότερο από σανίδα σωτηρίας.
 
O Φρίξος Νικολάου είναι φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, [email protected].
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αντιπρoσωπεύουν το συγγραφέα και όχι την εκδοτική πολιτική του sigmalive.com -