News Opinions Sigmalive Να μείνουν τα Οδοφράγματα κλειστά – Να κρατήσουμε τη φλόγα της Απελευθέρωσης

Να μείνουν τα Οδοφράγματα κλειστά – Να κρατήσουμε τη φλόγα της Απελευθέρωσης

Αυτή την περίοδο συμπληρώνονται περίπου δύο μήνες από την ημερομηνία που έκλεισαν τα Οδοφράγματα, για πρώτη φορά μετά από το 2003. Από το 2008 όπου το ΕΛΑΜ δραστηριοποιείται πολιτικά, εκφράσαμε τη θέση για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση διοργανώσαμε αρκετές εκδηλώσεις, με κορυφαία αυτήν την 6ης Μαρτίου 2020 στην οδό Λήδρας στην παρουσία εκατοντάδων πολιτών και του πατέρα του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού.

 

Οι πιέσεις που ασκήσαμε προς την Κυβερνητική πλευρά απέφεραν καρπούς λόγω κορωνοϊού και της ανάγκης διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Σε αυτή την περίοδο το ΕΛΑΜ δικαιώθηκε. Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων (με σημαίες της Τουρκίας και σύμβολα του ψευδοκράτους) ανέδειξαν τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν στο ψευδοκράτος και την πίεση που ασκείται για το άνοιγμά τους, αφού η οικονομία του κατοχικού καθεστώτος στηρίζεται κυρίως στα λεφτά τα οποία ξοδεύουν οι Ελληνοκύπριοι και οι ξένοι τουρίστες.

Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο κάτω στατιστικά για το 2019:

-     Περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες που διέμειναν στις ελεύθερες περιοχές επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα.

-     88 εκατομμύρια ευρώ έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα

-     21 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν από Ελληνοκύπριους μέσω πιστωτικών καρτών (τα μετρητά δεν συμπεριλαμβάνονται)

Ως ΕΛΑΜ θεωρούμε πως έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ευκαιρία. Ειδικότερα αυτή την περίοδο που η τουρκική οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτά που ως Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πράξουμε, να πιέσουμε δηλαδή οικονομικά το ψευδοκράτος.

Βεβαίως, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά και εθνικό/πολιτικό. Είναι γενικότερα ένα διπλωματικό όπλο στα χέρια μας το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο στις 15 Μαΐου απέστειλα προσωπικά επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από την οποία εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει τα οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αποτέλεσε πολιτικό ολίσθημα το οποίο εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα για την ύπαρξη στα κατεχόμενα εδάφη μας ενός «κανονικού κράτους με θεσμούς». Κάθε οδόφραγμα που ανοίγει παγιώνει την κατοχή και τσιμεντώνει τη διχοτόμηση. Βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν στηρίζει την τροπολογία που καταθέτει κάθε χρόνο το ΕΛΑΜ κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, για την αποκοπή κονδυλίων που αφορούν το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Στο πολιτικό κομμάτι είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση απέναντί μας, αντιθέτως γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αδιάλλακτη ενώ επίσης δεν έχουμε δει καμία απολύτως πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εργαλειοποίησης του ανοίγματος των οδοφραγμάτων από την Τουρκία, αλλά και από την απουσία σοβαρής πολιτικής από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελεί ένα σημείο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.

Η τοποθέτηση του ΕΛΑΜ είναι απλή και ξεκάθαρη. Μέχρι την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κρατήσει τα οδοφράγματα κλειστά. Σε διαφορετική περίπτωση εκτός από το ότι θα δώσουμε ανάσα ζωής σε αυτό το παράνομο μόρφωμα, θα βοηθήσουμε να συντηρηθεί η κατοχή της Πατρίδας μας.

Έχει αποδειχθεί ότι οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περιορισμένες και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε πράξη. Να είστε βέβαιοι πως το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει την πίεση για οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων είτε μέσω του θεσμικού μας ρόλου, είτε με τη δυναμική μας παρουσία σε αντικατοχικές εκδηλώσεις.

* Πρόεδρος ΕΛΑΜ, Βουλευτής Λευκωσίας

Top