News Opinions Sigmalive Στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους ο επαναπατρισμός Κυπρίων από το εξωτερικό

Στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους ο επαναπατρισμός Κυπρίων από το εξωτερικό

Η απόφαση για ΜΗ επαναπατρισμό των κυπρίων υπηκόων /φοιτητών με την «εξαγορά» της παραμονής τους στο εξωτερικό με 750 ευρώ ήταν μεν καλοπροαίρετη αλλά κατά την άποψη μου τουλάχιστον βεβιασμένη. Στηρίχθηκε σε μια μόνο διάσταση του ζητήματος. «Να μην μεταφερθεί ο ιός στην Κύπρο από τους φοιτητές». Πολύ σωστά άμα κάποιος βλέπει τα πράγματα μονοδιάστατα! Κατά την άποψη μου η αντιμετώπιση του ζητήματος έγινε με αντιστροφή του στόχου με την προϋπόθεση! Στην περίπτωση των φοιτητών ο στόχος είναι ο επαναπατρισμός όλων των κυπρίων που επιθυμούν και η προϋπόθεση είναι «να μην μεταφέρουν τον ιό». Άρα μπορεί το κράτος να οργανώσει με συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τον έλεγχο και επαναπατρισμό μόνο όσων είναι αρνητικοί στον ιό και όσοι είναι θετικοί θα υπάρχει μέριμνα από τις πρεσβείες για την ιατρική τους παρακολούθηση/περίθαλψη από ιατρούς που έχουν ήδη συμβληθεί με την ΚΔ. Η δε επιστροφή τους στην Κύπρο θα γίνει μετά την αποθεραπεία τους.
 
Ο επαναπατρισμός των Κυπρίων από χώρες του εξωτερικού πρέπει να αποτελεί βασικό κρατικό σχέδιο γενικής χρήσης, γιατί μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή του για διαφορετικές καταστάσεις κρίσης -εκτός κορωνοϊού- σε χώρες που βρίσκονται κύπριοι. Όπως για παράδειγμα πολεμική σύγκρουση, σεισμός, τσουνάμι,κλπ. Όταν δεν υπάρχει δοκιμασμένη σχεδίαση, οι εμπλεκόμενοι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν στιγμιαίες αποφάσεις κάτω από ψυχολογική πίεση και χωρίς όλα τα δεδομένα και συνολική εκτίμηση της κατάστασης. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η απουσία δοκιμασμένων σχεδίων και οι χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις των κρατικών Υπηρεσιών, ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτογενείς πρωτοβουλίες για να διαχειριστούν την κατάσταση. Όμως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις για σχεδίαση αντιμετώπισης εν μέσω της κρίσης παρά μόνο τροποποιήσεις από απρόβλεπτα γεγονότα. Για να το θέσουμε πιο απλά με ένα παράδειγμα. Είναι δυνατόν μια ορχήστρα με διαφορετικά όργανα να δώσει
πετυχημένη παράσταση χωρίς πρόβες κάτω από τον συντονισμό ενός μαέστρου? Προφανώς όχι!! Έτσι είναι και τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσης που συμμετέχουν πολλλές υπηρεσίες. Χωρίς δοκιμή κάτω από ένα συντονιστικό φορέα τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα βέλτιστα αλλά περιστασιακά και στιγμιαία πετυχημένα ίσως λόγω ατομικών ικανοτήτων των εμπλεκομένων.
 
Ευτυχώς που η φυλή μας έχει στο DNA της την εφευρετικότητα και την ευελιξία για αυτό και η κατάσταση μέχρι σήμερα δεν έχει ξεφύγει. Για αυτό και πρέπει με κάθε ευκαιρία να εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλουν εαυτούς και στους κρατικούς λειτουργούς, τοπικούς άρχοντες και εθελοντές που αγωνίζονται νυχθημερόν καλύπτοντας και τα κενά των «ριψάσπιδων» που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα!
 
Επειδή πιστεύω ότι όποιος κρίνει δυσμενώς κάποια κατάσταση πρέπει να έχει και εισήγηση, ακουλουθώ αυτή την αρχή και παραθέτω πιο κάτω την εισηγηση μου για εξέταση από τους αρμοδίους με την ελπίδα να συμβάλει με κάποιο τρόπο στον επαναπατρισμό (τουλάχιστον από τις 3 κύριες χώρες Μ.Βρετανία-Ελλάδα-Γερμανία) των συμπατριωτών μας φοιτητών και μη που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρώα γη.
 
Ο επαναπατρισμός είναι απαραίτητος για να αποδείξει το αίσθημα ευθύνης του κράτους απέναντι στους πολίτες οι οποίοι θα νιώσουν την ασφάλεια και το στήριγμα της πολιτείας. Έτσι εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη και η αγάπη των πολιτών για την πατρίδα τους. Υπάρχει χρόνος,υπάρχει δυνατότητα άρα και λύση! Αρκεί οι εμπλεκόμενοι να «βλέπουν» τα πράγματα στις 3 διαστάσεις και να τους κατευθύνει ο στόχος και όχι το πρόβλημα!ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

  1. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από 20 Απριλίου μέχρι 15 Μαίου 2020.(ενδεικτική ημερομηνία ανάλογα με τον αριθμό  των τεστ και των πτήσεων)
  2. Συμφωνία ΥΠΕΞ με  Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα και Γερμανία για την διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τον επαναπατρισμό των Κυπρίων υπηκόων.
  3. Εξεύρεση ιδιωτικών συνεργείων εκτέλεσης τεστ κορωνοϊού στα ξενοδοχεία εγγύς των αεροδρομίων  με δυνατότητα αποτελεσμάτων εντός 48 ωρών το αργότερο.
  4. Συμφωνία με αεροπορικές εταιρείες για εκτέλεση απευθείας πτήσεων από ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  5. Συμφωνία με ξενοδοχεία εγγύς αεροδρομίων για απομόνωση 2 ημερών όσων εκτελούν τεστ.
  6. Οργανωση Ομάδων επιτήρησης και ελέγχου από κρατικούς λειτουργούς/αστυνομικούς  ή  ακόμα και εθελοντές για επιτήρηση/ έλεγχο ξενοδοχείων αναμονής/περιορισμού σε Λονδίνο -Αθήνα-Βερολίνο.
  7. Τήρηση προτεραιότητας με (βάση πιστοποιητικά)  κυπρίων που μετέβησαν για μερικές μέρες στο εξωτερικό.
  8. Κάθε κύπριος υπήκοος που θα συμπληρώνει την φόρμα του, θα λαμβάνει με random software  τον αριθμό προτεραιότητας του και θα ενημερώνεται από την πρεσβεία για το πότε θα μεταβεί στο Αεροδρόμιο για να εκτελέσει το τεστ και να αναμένει τα αποτελέσματα για επιβίβαση ή μη στο αεροσκάφος .
  9. Ενημέρωση φοιτητικών οργανώσεων για συνδρομή στην προετοιμασία-οργάνωση και εκτέλεση του προγράμματος «ΙΘΑΚΗ»

 

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ :

ME ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΟΥΝ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 
*Υποναύαρχος (ε.α)
Top