News Opinions Sigmalive Στο "περίμενε" επενδύσεις εκατομμυρίων που θα προσελκύσουν αθλητικό τουρισμό

Στο "περίμενε" επενδύσεις εκατομμυρίων που θα προσελκύσουν αθλητικό τουρισμό

Αρκετά αναφέρθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια για τις προθέσεις ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην κατασκευή αθλητικών σκοπευτηρίων με διεθνείς προδιαγραφές για την διοργάνωση αγώνων και την προσέλκυση σκοπευτικού τουρισμού στην Κύπρο.

Αλλά τόσο οι επενδύσεις όσο και ο αθλητικός σκοπευτικός τουρισμός παίρνουν μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δύο σχετικών νομοθεσιών: Του "Περί σκοπευτηρίων" νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το σωτήριο έτος 1966, και του "Περί πυροβόλων όπλων" νόμου του 2004, ο οποίος όμως ουσιαστικά κινήθηκε στο πνεύμα του αποικιοκρατικού νόμου του 1955, με όλους τους περιορισμούς.

Όπως έγινε γνωστό, ξένοι φορείς από σκοπευτικές οργανώσεις πλην των Ολυμπιακών ομοσπονδιών από την  Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, μετά από επισκέψεις στη Κύπρο διαπίστωσαν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες και ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν σκοπευτήρια στα οποία θα έφερναν τις σκοπευτικές ομάδες τους κατά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα για προπονήσεις.  

Συγκεκριμένα, ένα από τα έργα προνοεί και την κατασκευή ξενοδοχείου μαζί με σκοπευτήριο για τους αθλητές. Ενδιαφέρον, επίσης, επιδείχθηκε και από ντόπιους φορείς, με την διεύθυνση ενός από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στη χώρα μας  να εκφράζει δημόσια την πρόθεση του να επενδύσει στο τομέα αυτό. Παρά το έντονο ενδιαφέρον και τις επιστολές που εστάλησαν στα αρμόδια υπουργεία, οι νομοθεσίες που ετοιμάστηκαν και προωθήθηκαν στην Βουλή ακόμα να ψηφιστούν, ενώ καθυστέρηση σημειώθηκε και λόγω της απόσυρσης ενός από τους σχετικούς νόμους – του  περί πυροβόλων όπλων νόμου από τον τότε Υπουργό δικαιοσύνης για επανέλεγχο.

Η Κύπρος παραμένει η μοναδική χώρα στην Ε.Ε η οποία περιορίζει όλα τα σκοπευτικά αθλήματα, πλην δύο Ολυμπιακών αθλημάτων, που και γι’ αυτά υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πώς θα εξελιχθούν και συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στις Ολυμπιακές διοργανώσεις. Οι απηρχαιωμένες νομοθεσίες είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η χώρα μας δεν ανέπτυξε άλλα σκοπευτικά αθλήματα.

Το μέλλον στα ανερχόμενα σκοπευτικά αθλήματα της Ολυμπιακής σκόπευσης με πιστόλι, όπου η Ελλάδα με την Άννα Κορακάκη κατέκτησε Χρυσό στους Ολυμπιακούς και 2 παγκόσμια πέρσι και φέτος, αλλά κυρίως τα αθλήματα της πρακτικής σκοποβολής με τυφέκιο και πιστόλι φαίνεται να είναι εξασφαλισμένο. Συγκεκριμένα, στην πρακτική σκοποβολή ένα νέο σχετικά άθλημα με έντονη την παρουσία γυναικών αλλά και διαφόρων ηλικιών η Ελλάδα πέτυχε την διοργάνωση παγκοσμίων πρωταθλημάτων τα τελευταία 3 χρόνια, με την δημιουργία αριθμού νέων σκοπευτηρίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία και τα νησιά.

Η Μάλτα, επίσης, διαφοροποίησε την νομοθεσία της πρόσφατα, επιτρέποντας σε ξένους υπηκόους να προπονούνται στα σκοπευτήρια και αδειοδοτώντας το μεγαλύτερο σκοπευτήριο στο νησί με σκοπό την διοργάνωση διεθνών αγώνων και την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Πορτογαλλία και τέλος το ψευδοκράτος έχει εκσυγχρονίσει την "νομοθεσία" του για να συνάδει με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, προσβλέποντας σε τουριστικά και οικονομικά οφέλη.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κυπριακού Σωματείου Πρακτικής Σκοποβολής κ. Γεωργία Αγγελή, μας ανέφερε σχετικά ότι σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες για συμμετοχή σε αθλήματα και το σωματείο διοργανώνει επισκέψεις σε σκοπευτήρια του εξωτερικού για την πραγματοποίηση αγώνων. Επίσης, μας ανέφερε ότι μέλος του σωματείου Κύπριος Υπήκοος ο Αλεξέυ Ρομανώφ, που όπως δημοσιεύσαμε, στέφθηκε παγκοσμιονίκης με την εθνική Ρωσίας στο τυφέκιο τον Αύγουστο του 2019, τον περασμένο Οκτώβριο εντάχθηκε στην Κυπριακή Ομάδα και αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες στην Ιταλία. Οι δε επενδυτές επίμονα ζητούν να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις με τις νομοθεσίες.

Ελπίζουμε, είπε, ότι σύντομα μέσα στο νέο χρόνο θα μπορέσουν να περάσουν από την Βουλή οι σχετικές νομοθεσίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει το άθλημα να ασκείται στη Κύπρο και να μην χρειάζεται πλέον οι αθλητές μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για προπονήσεις. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε το άθλημα στην Ελλάδα υπήρχαν μερικές εκατοντάδες σκοπευτές σε αθλήματα με Δίκαννο τυφέκιο, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν 300 περίπου σκοπευτές με δίκαννο τυφέκιο και 4500 σκοπευτές στην Πρακτική Σκοποβολή, το σκοπευτικό άθλημα με την μεγαλύτερη συμμετοχή παγκοσμίως.

Οι προοπτικές που διαφαίνονται τόσο στην άθληση αλλά κυρίως στο οικονομικό σκέλος επιβάλλουν όπως το όλο θέμα αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και όπως αναχρονιστικές πρόνοιες και ξεπερασμένοι νομοθετικοί περιορισμοί αντικατασταθούν και εκσυγχρονιστούν για να οδηγήσουν στην  υλοποίηση της ανάπτυξης των συναφών αθλημάτων και επενδύσεων.

*Η Γεωργία Αγγελή είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Σωματείου Πρακτικής Σκοποβολής. 

Top