News Opinions Sigmalive Αλήθεια, τι είναι βία;

Αλήθεια, τι είναι βία;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών γινόμαστε δέκτες βαρύγδουπων εξαγγελιών, αλλά και δηλώσεων εφησυχασμού. Η πραγματικότητα, όμως, αποκαλύπτει τη γύμνια ενός συστήματος που γεννά και θρέφει εκμεταλλευτές.

Η βία που ασκείται στις γυναίκες έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου των γυναικών. Στην Ευρώπη, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί βία. Βέβαια, στους αριθμούς αυτούς  δεν συνυπολογίζονται οι εκρηκτικές φωνές εκείνων των γυναικών που έχουν φιμωθεί από την κοινωνία.

Υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Άλλες φανερές και άλλες υπολανθάνουσες. Βία είναι η πατριαρχία ως καθεστώς που διαφυλάσσει τους θύτες, εκτοπίζει τα θύματα από το σύστημα δικαιοσύνης και επιχειρεί να αποκρύψει εύσχημα κάθε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Βία είναι τα μέτρα λιτότητας, η διάλυση του κοινωνικού κράτος και η απουσία υπηρεσιών στήριξης των εργαζόμενων μητέρων, το μισθολογικό χάσμα για εργασία ίσης αξίας, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 16,3% στην ΕΕ και 13.9% στην Κύπρο, καθώς και το συνταξιοδοτικό χάσμα, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 35.7%  στην ΕΕ και 41.1%  στην Κύπρο

Βία είναι η καταπάτηση του δικαιώματος πρόσβασης σε προγράμματα πρόληψης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, και άλλες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Βία είναι η αναλγησία του συστήματος έναντι των μεταναστριών .

Βία είναι τα πυροτεχνήματα περί ισότητας που εκτοξεύει ανελλιπώς η ΕΕ, με στόχο να αποκρύψει την απουσία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την ισότητα.

Βία είναι η άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Βία είναι οι εξαιρέσεις που ζητούν από την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, προβαίνοντας επί της ουσίας σε σημαντικές εκπτώσεις, οι οποίες αποδυναμώνουν την προστασία των θυμάτων.

Η βία κατά των γυναικών είναι μια κοινωνική παθογένεια με θύμα τις γυναίκες και με αρνητικές παρενέργειες σε ολόκληρη την κοινωνία. Η ευθύνη για το έγκλημα που συντελείται βαραίνει αυτούς που το διαπράττουν αλλά και όσους το ανέχονται.

Ως ΑΚΕΛ, μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής βίας. Μεταξύ άλλων, καλούμε τις κυβερνήσεις να άρουν κάθε εξαίρεση και να επικυρώσουν άμεσα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Απαιτούμε τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου, το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει πραγματικά τα θύματα. Ζητάμε τη διαμόρφωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων Εθνικών Σχεδίων Δράσης που να αντιμετωπίζουν σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών. Ταυτόχρονα, τονίζουμε πως εξίσου σημαντικό είναι να ενταθούν οι δράσεις για πρόληψη.

Ως αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, θέσαμε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την ανάγκη για καθολική πρόσβαση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και άμεση επικύρωσή της. Επίσης, ζητήσαμε από την Κομισιόν να απαντήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει, ακόμη, στην εκπόνηση μιας ολιστικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, αλλά και γιατί δεν τολμά να καταθέσει μια οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία να διασφαλίζει την ενσωμάτωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένουμε τις απαντήσεις και, εάν χρειαστεί, θα εγγράψουμε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ισότητας του Ευρωκοινοβουλίου

Με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί με την ΠΟΓΟ, συναντηθήκαμε με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, τον Σύνδεσμο για την πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και το Κυπριακό Λόμπι γυναικών, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και κάθε διάκρισης εις βάρος των γυναικών.

Ο αγώνας για εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε εκμετάλλευση και κάθε ανισότητα. Και τον αγώνα αυτό θα τον δώσουμε μέχρι τέλους.

Tου Γ. Γεωργίου, Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ

 

Top