News Opinions Sigmalive Φυτιρής: H αναμενόμενη νέα πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ

Φυτιρής: H αναμενόμενη νέα πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ

Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση NAVTEX για γεώτρηση στο οικόπεδο 7, σε τμήμα, το οποίο θεωρεί παράνομα και κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας ότι βρίσκεται στη δική της υφαλοκρηπίδα, ήταν απόλυτα αναμενόμενη και προβλεπτή (βλέπε άρθρο του γράφοντος τον Μάϊο 2019 με τίτλο «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»)

Η Τουρκία έπαιξε ήδη τα 3 από τα 4 χαρτιά της στην ΑΟΖ της Κ.Δ., προκειμένου να κατοχυρώσει τα τετελεσμένα. Δηλαδή, τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου, τη γεώτρηση ανατολικά της Αμμοχώστου και τώρα, τη γεώτρηση στο οικόπεδο 7. Της απομένει άλλο ένα χαρτί με γεώτρηση σε ένα από τα οικόπεδα 2-3-8-9 που είναι αδειοδοτημένα στην ΕΝΙ – ΤΟΤΑL. Αυτό, όμως, το χαρτί θα το παίξει εάν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και φτάσει σε ακόμα πιο ακραία κατάσταση η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ιδιαίτερα με τη Γαλλία) και τις ΗΠΑ.

Χάρτης 1.

Η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα και την Ε.Ε. με το μεταναστευτικό και τις ΗΠΑ με τα θεματα της Συρίας, τους S400 και την αναβάθμιση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Με τις παραπάνω ενέργειες αποσπά την προσοχή τους και μετατοπίζει το ενδιαφέρον των χωρών αυτών από το πεδίο των προκλητικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κ.Δ., με συνέπεια να είμαστε μόνοι σε αυτή την αντιπαράθεση.

Δυστυχώς αυτές είναι οι πραγματικότητες. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι και θα πρέπει να ψάχνουμε συνεχώς να βρίσκουμε τρόπους ουσιαστικής αντίδρασης και να μην πτοούμαστε και να μην υποχωρήσουμε, γιατί αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Θέλει να εξαντλήσει τα αποθέματα της αγωνιστικότητας και της θέλησής μας, για να αποδεχθούμε ως τετελεσμένα τις προκλήσεις στη θάλασσα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Θα ήθελα να σημειώσω την άποψή μου για άλλη μια φορά. Οι επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στους 3 κύριους άξονες της διατήρησης της κρατικής μας οντότητας και αξιοπρέπειας (Διπλωματικός - Οικονομικός - Ασφάλειας και Άμυνας), παράλληλα με την εξάντληση των περιθωρίων για μια αξιοπρεπή επίλυση του Κυπριακού, ανεξαρτήτως των προκλήσεων της Τουρκίας, είναι οι παρακάτω:

1. Συνέχιση της διεθνούς εκστρατείας (συμπεριλαμβανομένης και προσφυγής στον ΟΗΕ) στο ανώτατο επίπεδο για τις ήδη εκδηλωθείσες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας (και τις πιθανές που εκφράζονται δημόσια πλέον) και εξασφάλιση αντιδράσεων από τις εμπλεκόμενες χώρες την Ε.Ε. και άλλες χώρες με συμφέροντα στην περιοχή. (USA-ΙΤ-FR) . (ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ )

2. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος εξορύξεων τουλάχιστον σε ένα (1) οικόπεδο της ΑΟΖ μας από εταιρείες κολοσσούς, των οποίων το πρόγραμμα στηρίζεται και εξασφαλίζεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις (USA-ΕΕ-FR) λαμβανομένου υπόψη ότι οι γεωτρήσεις που εκτελέστηκαν δεν αποτελούν εχέγγυο εξόρυξης. Πέραν αυτού, η επιτυχής εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης σε οικόπεδο που απέχει 90 ναυτικά μίλια από τις ακτές μας, αφοπλίζει αυτόματα την Τουρκία που υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ΑΟΖ αλλά μόνο χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων. Συνέχιση του προγράμματος γεωτρήσεών μας κυρίως στα οικόπεδα 10-11-12 και επανάληψη και της γεώτρησης στο 3, μόνο αφού εμπλακεί και η ΤΟΤΑL ως συνέταιρος της ΕΝΙ και με τη σύμφωνη γνώμη της ιταλικής και γαλλικής Κυβέρνησης και τη στήριξη των ΗΠΑ και Ε.Ε. (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ)

3. Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ε.Φ. και επαναφορά του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ, ως ενιαίου μετώπου ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα. Θα πρέπει επιτέλους να το αποδεχθούμε ότι ουδείς άλλος θα πολεμήσει για τα δικά μας συμφέροντα, εάν δεν θίγονται τα δικά του εθνικά και ζωτικά συμφέροντα.(ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΑΜΥΝΑ).

4. Οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ της εθνικής αξιοπρέπειας και της οικονομικής ευημερίας του λαού και να ορίσουν το πλαίσιο συγκεκριμένων πρακτικών και προαποφασισμένων αντιδράσεων στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ. και στο Αιγαίο, για να μην βρίσκονται προ τετελεσμένων ψάχνοντας στιγμιαία τις ενέργειες κατευνασμού της Τουρκίας και ικανοποίησης των χωρών που πιέζονται με διάφορους τρόπους από τις ενέργειες της Τουρκίας (μεταναστευτικό, Συρία κλπ).

*Υποναύαρχος ε.α Κωνσταντίνος Φυτιρής

 
Top