News Opinions Sigmalive Εξαφάνιση εργατών από τρίτες χώρες και εγκατάλειψη των εργοδοτών τους

Εξαφάνιση εργατών από τρίτες χώρες και εγκατάλειψη των εργοδοτών τους

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εργοδότηση αλλοδαπών εργατών αυτή την περίοδο; Η απάντηση είναι απλή και σύντομη. Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους που προέρχονται από τρίτες χώρες εγκαταλείπει τον εργοδότη του. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σχεδόν άμεσα με την άφιξή τους στην Κύπρο.
 
Η εγκατάλειψη του εργοδότη δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες εργοδότησης, αφού η φυγή και η εξαφάνιση τους λαμβάνουν χώρα άμεσα, με τον ερχομό τους στο αεροδρόμιο. Δυστυχώς, ο εργοδότης (συνήθως γεωργός) πέφτει θύμα μιας καλά οργανωμένης πλεκτάνης και επιβαρύνεται τόσο τα έξοδα για τη μεταφορά και την εργοδότηση του ξένου εργάτη, όσο και το ότι παραμένει ακάλυπτη η ανάγκη για την οποία εξ αρχής ήρθε στο νησί μας, για να εργοδοτηθεί, ο εν λόγω εργάτης. 
 
Αριθμητικά πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Και πάλι η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ένας αριθμός 20 000 αλλοδαπών από τρίτες χώρες, ενώ έχουν αποταθεί για καθεστώς αιτητή πολιτικού ασύλου, δε δηλώνονται στο γραφείο εργασίας για εργοδότηση, ούτε δηλώνονται στο κράτος για οποιοδήποτε επίδομα. Σημαίνει ότι αυτός ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων κάπως έχει εξασφαλισμένη τη διατροφή, την υγεία και τη διαμονή του. Επομένως, πώς επιβιώνει αυτός ο εξαφανισμένος αριθμός ανθρώπων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι και πάλι απλή. Όλοι εργάζονται κάπου παράνομα. Η παράνομη εργοδότηση γίνεται στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, κυρίως όμως στον κατασκευαστικό τομέα, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Η μεγάλη ζήτηση σε εργατικά χέρια οφείλεται στον μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις και στους άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στον τουρισμό και στη γεωργία. 
 
Πώς λειτουργεί η πλεκτάνη της απάτης αυτής; Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι πολύ απλή. Ομάδα συμπατριωτών τους καταστρώνει τη φυγή του αλλοδαπού εργαζόμενου με την άφιξη τού στο αεροδρόμιο με την υπόσχεση καλύτερων όρων εργασίας, κυρίως όμως μεγαλύτερου μισθού.  Ενώ, συγκεκριμένοι δικηγόροι, ελάχιστοι αριθμητικά και δεν αφορά τους δικηγόρους στο σύνολό τους, αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για αίτηση πολιτικού ασύλου. Και έτσι με τον τρόπο αυτό υπόσχονται καλύτερη εργασία με υψηλότερους μισθούς και αναλαμβάνουν μετά πληρωμής την εξεύρεση άλλης εργασίας. 
 
Ποίο είναι το αποτέλεσμα της παράνομης αυτής εργασίας; Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων γίνεται θύμα εμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αντίξοων συνθηκών εργασίας με κίνδυνο για τη ζωή τους, συμβαίνουν θάνατοι και εξαφανίσεις, δυστυχήματα χωρίς την ανάλογη ιατρική περίθαλψη και γενικά συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Η κατάσταση γίνεται αφόρητη σε σχέση και  με την ανθρωπιστική διάσταση, αφού οι αλλοδαποί εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν στις υψηλές μίζες που τους επιβάλλει το εν λόγω οργανωμένο κύκλωμα. Δε θα αναφερθώ καν στην τεράστια επίπτωση στους εργοδότες, οι οποίοι πληρώνουν όλα τα έξοδα και στη συνέχεια άλλοι παράνομοι εργοδότες καρπώνονται έτοιμο έναν ξένο εργάτη. 
 
Ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό; Η πάταξη της παράνομης εργασίας είναι η απάντηση στο ερώτημα. Μόνο εάν η πολιτεία τολμήσει να αλλάξει τις ποινές για την παράνομη εργασία, θα αποτραπεί και θα τερματισθεί αυτή η απαράδεκτη εκμετάλλευση και των ανθρώπων αυτών, αλλά και των νόμιμων εργοδοτών. Μόνο εάν οι ποινές για παράνομη εργοδότηση γίνουν πραγματικά αποτρεπτικές, θα έχουμε αποτέλεσμα. Η εντατική δίωξη του εγκλήματος δεν εξυπακούει πρόσθετους πόρους και δε χρειάζεται πρόσθετους διορισμούς: βλέπετε ως παράδειγμα τις ποινές στη λαθροθηρία. Άρα λοιπόν ζητούμενο είναι να υπάρξει εκείνη η πολιτική βούληση που θα τερματίσει το φαινόμενο αυτό μέσω συνεχών εκστρατειών δίωξης της παράνομης εργασίας. Προϋποτίθεται βέβαια ότι οι ποινές για παράνομη εργοδότηση θα πρέπει αυξηθούν κατά πολύ. Δεν μπορεί ένα τέτοιο αδίκημα, δηλαδή αυτό της παράνομης εργασίας και εργοδότησης, να συνεχίσει να έχει συμβολικές ποινές και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έτσι καταπολεμείται η παραοικονομία στην αγορά εργασίας.  
 
*Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
 
Top