News Opinions Sigmalive Είναι εποχή να μιλάμε για επιλογή "στρατοπέδων";

Είναι εποχή να μιλάμε για επιλογή "στρατοπέδων";

Οι απόψεις πολλές, οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα ουκ ολίγα σε σχέση με το νομοσχέδιο Μενέντεζ / Ρούμπιο και όπως αυτό τροποποιήθηκε, προνοώντας απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

 

Ουδείς δε θα επιθυμούσε μια αναβαθμισμένη σχέση με την υπερδύναμη των Η.Π.Α., ειδικά όταν η χώρα του, η οποία αντικειμενικά διαθέτει ελάχιστη αποτρεπτική ισχύ, βρίσκεται εντός μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από εντάσεις, εν δυνάμει εξελικτικές μεταλλάξεις, όπως και απρόβλεπτη αστάθεια. Και σίγουρα, το να αναγνωρίζεται ένα μικρό εκτασιακά κράτος -με μεγάλη γεωπολιτική όμως αξία- ως στρατηγικός εταίρος από την ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, δεν είναι κάτι ασήμαντο. Την ίδια ώρα όμως, κανείς, δεν πρέπει να επιθυμεί ρήξη ή σοβαρή αλλοίωση στις σχέσεις με μία άλλη εγγύτερη υπερδύναμη, και μία εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ούτε μπορεί να αγνοήσει τη διαχρονική συνεργασία, ούτε και τη διαχρονική ορθή στάση της απέναντι στην Κύπρο. Όπως, επίσης, δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημαντική συμβολή των ρωσικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία, η οποία παραμένει πολύτιμη.

--Προσβλέπει, η Ρωσία, σε μια ενισχυμένη παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο; Σαφώς. Ανέκαθεν επιθυμούσε να έχει ισχυρό ρόλο και λόγο.—

Πολλά τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την αμερικανική διπλωματία. Κάποια εφαρμόστηκαν, άλλα παρέμειναν σε μυστικά συρτάρια. Η νεότερη ιστορία μας είναι η ίδια μάρτυρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Θα μπορούσαμε, εύκολα, να ανατρέξουμε και σε παλαιότερα, διαφορετικής κλίμακας και “υφής” σχέδια. Όπως, π.χ., το σχέδιο Τρούμαν - Μάρσαλ (1947). Άλλα τα δεδομένα της ψυχροπολεμικής εποχής, άλλα τα σημερινά. Η ουσία της στοχοθέτησης, όμως, παραμένει ίδια, και δεν είναι άλλη από την πολυεπίπεδη επιρροή και την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Η Κ.Δ. είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι σαφές και αναντίρρητο. Η παρέμβαση και επιβολή γραμμής από τρίτους συνιστά επέμβαση στην κυριαρχία και υποσκάπτει ξεκάθαρα την κρατική υπόσταση.

--Είναι πραγματικά εύκολο να εκμεταλλευτούμε, σε μεγάλο βαθμό, την άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων; Η αγορά και η προμήθεια οπλικών συστημάτων είναι μια μακροχρόνια και πολυδάπανη διαδικασία με πολλές συνιστώσες. Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς μπορεί να επιτευχθεί και μέσω άλλων αγορών (βλέπε Ευρώπη), όταν και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και πρόγραμμα.—

Τα ερωτήματα πολλά. Το σίγουρο είναι πως τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα αλλάζουν άρδην στην περιοχή μας, με φόντο την ενέργεια και όχι μόνο… μέρα με τη μέρα... και αλλάζουν για όλους. Στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία και αυτά συνεχώς μεταλλάσσονται. Αυτό ισχύει και για τις σημερινές σχέσεις Η.Π.Α. - Τουρκίας, οι οποίες ενδεχομένως αύριο να έχουν αλλάξει. Μιας αλαζονικής Τουρκίας, που στον αντίποδα αντιμετωπίζει προβλήματα μείζονος σημασίας, τόσο εντός όσο και εκτός, και σίγουρα κανείς δεν απολαμβάνει την ηγεμονική στάση της. «Τα πάντα ρει», αυτό μας διδάσκει άλλωστε και η παγκόσμια ιστορία.

Είναι καθόλα αντιληπτό πως οι κίνδυνοι θα ήταν τεράστιοι από μια ενδεχόμενη μετατροπή της ημικατεχόμενης πατρίδας μας σε πεδίο διεθνών διενέξεων μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση στρατηγικών στόχων τους. Η διαχείριση των δεδομένων από πλευράς μας συνιστά απόλυτη ισορροπία, μελέτη και σύνεση. Για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού… για το παρόν… αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον. Η διπλωματία και η συνεργασία αποτελούν αναμφίβολα τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος, οι οποίοι ιδανικά συνδυάζονται με ετοιμότητα. Πολύπλευρη (συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών), σταθερή αναβάθμιση του τομέα της ασφάλειας. Η θέση της Κύπρου είναι και ευχή και κατάρα… αιώνες τώρα την εποφθαλμιούν... και "φίλοι"... και οχτροί.

*Ο Νικόλας Χρίστου είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Top