News Opinions Sigmalive Αμμόχωστος, για σένα ξανά!

Αμμόχωστος, για σένα ξανά!

Πλήγωσαν οι δηλώσεις του λεγόμενου “Πρωθυπουργού” των κατεχομένων για την Αμμόχωστο. Πλήγωσαν με τον κυνισμό τους, με την αναίδεια και τη ξεδιαντραποσύνη τους. Πέρασε λέει ο καιρός, δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, η πόλη βρίσκεται στο έδαφός μας και θα την εκμεταλλευτούμε. Ωμά. Κοφτά. Ξεκούτσουλα.
 
Ο Κουντρέτ Οζερζάι από την άλλη έσπευσε να το θέσει πιο διπλωματικά. Θα κάνουμε λέει απογραφή και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των «παλιών κατοίκων» και θα διαχειριστούμε τα βακούφια που μας ανήκουν. 
 
Θυμάμαι την άνοιξη του 2012 όταν μία αντίστοιχη είδηση περί ανοίγματος της Αμμοχώστου υπό Τ/Κ διοίκηση, πρωτοσέλιδο τότε στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σκόρπησε πανικό. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται κάποτε – ίσως και ενίοτε- σαν φάρσα και τότε οι πλείστες εκ των πολιτικών δυνάμεων έκαναν λόγο για τεχνάσματα και επικοινωνιακά κόλπα της Άγκυρας. Οι πιο “σκληροί” έσπευσαν κιόλας να «απορρίψουν» τάχα την πρόταση (sic). 
 
Μόνο που τότε η “είδηση» δεν ήταν αληθινή επειδή όπως διαφάνηκε κανείς δεν ήταν ενήμερος και δεν εμφανίστηκε εν πάση περιπτώσει σε άλλη εφημερίδα ούτε και δόθηκε συνέχεια από την ίδια την Μιλιέτ. Έτσι όλοι ηρέμησαν και οι φυσιολογικοί ρυθμοί επανήλθαν.
 
Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Τα πράγματα αναφορικά με το μέλλον της Αμμοχώστου είναι σοβαρά και η κατάσταση κρίσιμη. Επειδή αυτή τη φορά –για όσους τουλάχιστον θέλουν να είναι ειλικρινείς- το κυπριακό βρίσκεται ήδη σε μία νέα εποχή. Οι υψηλές προσδοκίες που δημιούργησαν οι διαπραγματεύσεις και η σχέση Αναστασιάδη Ακκιντζί και το μάταιο φινάλε της τιτάνιας αυτής προσπάθειας δημιούργησε νέα αρνητικά δεδομένα και εντός και εκτός. 
 
Με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων καθίσταται σαφές ότι πλέον η  Τουρκία νιώθει αρκετά “ανεβασμένη” ή καλύτερα “δικαιωμένη” ούτως ώστε να διεκδικεί να “λύσει” το κυπριακό μονομερώς, διευθετώντας διάφορα “εκκρεμή” ζητήματα. Τα άσχημα νέα για την πλευρά μας είναι ότι η θέση της Τουρκίας πως το κυπριακό είναι ένα άλυτο πρόβλημα αντιλαλεί εύηχα σε σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο.
 
Έτσι αν σήμερα 16 χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό Τ/Κ διοίκηση, να ζητήσει από την επιτροπή να αποζημιώσει τους νόμιμους κατοίκους και να αναδομήσει την πόλη θα έχουν κλείσει πλέον σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα. Η διχοτόμηση θα είναι πλέον οριστική και η Κύπρος μοιρασμένη δια παντός. 
 
Σίγουρα αυτό χαροποιεί αρκετούς αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού η οποία ούτε θέλει, ούτε μπορεί, ούτε και θα συναινέσει να δει την Αμμόχωστο να γίνεται βορά στα σχέδια της Άγκυρας και των κατεχομένων.
 
Η Αμμόχωστος ως το τελευταίο μεγάλο πολιτικό χαρτί που διαθέτουμε για να ασκήσουμε πίεση, να δημιουργήσουμε διεθνές ενδιαφέρον και να δώσουμε ξανά ελπίδα στο εσωτερικό δεν πρέπει να χαθεί ελαφρά την καρδία. Οι κάτοικοι της πόλης που αναμένουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους είναι η καλύτερη απόδειξη του ότι το κυπριακό δεν έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Η πόλη του Ευαγόρα αποτελεί μία από τις πιο παράλογες διαστάσεις της τουρκικής κατοχής. Στην πόλη αυτή είναι που πρέπει να στηριχτούμε και να δώσουμε στη συγκίνηση περιεχόμενο με συγκεκριμένη αντι-πρόταση για το τι δέον γενέσθαι. 
 
Για όλα αυτά σήμερα Παρασκευή στις 6μμ, θα ενώσω τη φωνή μου με εκείνη των Αμμοχωστιανών για να απαιτήσω η Αμμόχωστος να αποτελέσει ασπίδα και προτεραιότητά στον αγώνα μας για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο αύριο. Έλα κι εσύ μαζί μας. 
 
Της Ξένιας Κωνσταντίνου
 
Top