News Opinions Sigmalive Ένα καμίνι στη Μεσόγειο κι ένα κοκτέιλ με πάγο στις Βρυξέλλες

Ένα καμίνι στη Μεσόγειο κι ένα κοκτέιλ με πάγο στις Βρυξέλλες

Κάθε τι στην πολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα λαμβάνει διαφορετικό σχήμα και διαστάσεις ανάλογα με την ιστορική συγκυρία που το πλαισιώνει.

Αυτή τη στιγμή Βιώνουμε την απόλυτη έκφραση του δόγματος των διαπλεκομένων συμφερόντων. Ένα τρυπάνι με μισοφέγγαρο βγάζει ρίζες στην θάλασσα μας. Κι ενώ ζητήματα ανάλογης εθνικής στρατηγικής χρήζουν αντιμετώπισης με στρατηγικό σχεδιασμό και πρέπει να αντιμετωπίζονται μεθοδικά, επιστρατεύοντας γνώσεις, ψυχραιμία, πατριωτισμό και πρώτιστα καθαρό μυαλό. Κι ενώ βρισκόμαστε αναφανδόν στην σφαίρα πλήρους επιρροής της Τουρκίας, οι ίδιοι που με τα …άσφαιρα πυρά τους έχουν φέρει την Κύπρο μια ανάσα από την πλήρη τουρκοποίηση, ερίζουν για το αν βρισκόμαστε ή αν θα καταλήξουμε στις σφαίρες επιρροής των ΗΠΑ ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ! Παραγνωρίζοντας προφανώς πως τα όποια σχέδια λύσης που το  ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ επικροτούν στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας μας κατακυρώνουν.

Έχοντας επιτύχει την ντε φάκτο κατάσταση στην ΑΟΖ μας, η Τουρκία συνδέει έξυπνα τον εναγκαλισμό της με τη Ρωσία, τους S400 και τα Αμερικανικά F-36 με την ενεργειακή σκακιέρα. Γνωρίζει καλά πως είναι  πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ για να την αφήσουν μόνιμα στην αγκαλιά της Ρωσίας. Όλα είναι ήδη δυστυχώς πολύ καλά μεθοδευμένα. Ο χάρτης του 2016 που επιμελώς έχει τώρα διαρρεύσει δεν είναι μια ζωγραφιά, είναι μέρος ενός τραγικού για εμάς σχεδίου. Μας τον επικαιροποίησαν ευθύς μετά τις εκλογές για να μην αντιδράσουμε αλλά σαρκώνει εμφαντικά τα διακηρυγμένα οράματα του Κασουλίδη – που ενστερνίζεται φυσικά και ο Οζερσάι, αφού συνιστούν μυστικές συμφωνίες- για μια θάλασσα ..ειρήνης όπου και η Τουρκία θα έχει μείζονα οφέλη και η Αμερική μείζονα ηγεμονία.   Και για να μην αφήσουν τάχα μου την Τουρκία στην σφαίρα της Ρωσίας θα δώσουν αντάλλαγμα αγωγούς και οικόπεδα, συμπερίληψη στις αποφάσεις, αναστολή των δικών μας ενεργειακών προγραμμάτων, αφού κάποιο τρυπάνι θα χρειασθεί αίφνης μακρόπνοη επισκευή (!).   Πώς θα γίνει όμως αυτό για να νομίζουμε εμείς οι ιθαγενείς πως έχουμε νικήσει και πως η Αμερική μας έσωσε; Μα με μια ελεγχόμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να φανεί πως οι ΗΠΑ μας βοήθησαν να νικήσουμε ως ειρηνοποιός στην περιοχή! Σε αυτή την πολύ καλά μελετημένη εξίσωση, οι Ρώσσοι, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, παραμένουν  ο άγνωστος «Χ».

Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο πλαίσιο εντάσσονται και οι ανέξοδες απαιτήσεις της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Απαιτούν τερματισμό στήριξης προς τους Ελληνοκυπρίους στο θέμα των υδρογονανθράκων. Αξιώνουν τερματισμό των «μονομερών», τάχα μου ερευνών μας διότι πλήττονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που έχουν δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων προ και μετά τη λύση. Ζητούν , φυσικά, επανακαθορισμό των ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού για να κορυφώσουν το θράσος τους προτάσσοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τις «δίκαιες τουρκοκυπριακές θέσεις», εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα απειλούν ανοικτά πως εάν επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην  Κυπριακή ΑΟΖ. Κάτ’ αναλογία,  η  Άγκυρα έχει προβάλει τον ισχυρισμό και προς τους εταίρους μας εντός Ε.Ε ότι, εάν της επιβληθούν κυρώσεις, θα σκληρύνει τη στάση της στην περιοχή ασκώντας, όπως ισχυρίζεται, τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και προστατεύοντας εκείνα των Τουρκοκυπρίων, τα οποία παραβιάζουν οι Ελληνοκύπριοι, ενώ ήδη έχει εξαγγείλει εποικισμό της Αμμοχώστου.  

Αλλά ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά όταν τα δικαιώματα που οι Τούρκοι απαιτούν εμείς τους τα έχουμε προ πολλού αναγνωρίσει;  Με συντονισμένες κινήσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μίλησαν για ξεχωριστά ταμεία και ξεχωριστές ΑΟΖ. Έσυραν την εθνική πολιτική μας στα σοκάκια της κατοχής, τότε που περίσσευαν οι ζιβάνες και τα ικμέκ, τότε που με τις Αντιγόνες και τους Ιππόλυτους ανέδειξαν την τραγικότητα μας στη Σαλαμίνα και έγραψαν την απόλυτη παράφραση του πολιτισμού. Ανέδειξαν στις αρένες του κόσμου τον Ακκιτζί σε συμπρόεδρο τον Ναμί σε…δικό μας Ευρωπαίο εταίρο. Κι όταν πέραν από κάθε ηθική και λογική, την ώρα που ζητούσαμε τιμωρία του κατακτητή η κεφαλή του τόπου συνέτρωγε μαζί του στον αστερισμό της επιστροφής Μαρωνιτών υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση!

Η Μεσόγειος φλέγεται στο Τουρκικό καμίνι και οι «φίλοι» μας, εκείνοι στους οποίους περιφέραμε τον κάθε Ακκιτνζί και τον κάθε Ναμί τώρα μας  προσφέρουν ως ελάχιστη δροσιά  το πάγωμα ήδη …παγωμένων ενταξιακών κεφαλαίων. Και μας κλείνουν το στόμα με «εισηγήσεις» για κάποια «μέτρα» που ήδη σκοντάφτουν σε συμφέροντα και διαπλοκές άλλων αλλά και στην δική μας ανεπάρκεια.

Ας μας καλέσει για μια έστω φορά προδραστικά η κυβέρνηση να καταθέσουμε θέσεις και να χαράξουμε στρατηγική, να δούμε αν μπορούμε να γυρίσουμε το παιγνίδι υπέρ μας.  Δεν χωρούν εμμονές ούτε ιδεολογικές αγκυλώσεις,  αλλά ούτε και ξιππάσματα γιατί μας υπολογίζουν δήθεν οι Αμερικανοί. Βρισκόμαστε στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και αυτό το διαιωνίζουν τα σχέδια λύσης που μας έφεραν το 2004, που έστησαν στην Ελβετία και που τώρα αναβιώνουν. Στη σφαίρα επιρροής των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πότε επιτέλους θα μας βάλουν;

*H Δρ Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως Μέλος Π.Γ. Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Top