News Opinions Sigmalive Εκποιήσεις: Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Εκποιήσεις: Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας αποτελούσε, για τους περισσότερους από εμάς, ένα όνειρο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες: συνεχής εργοδότηση με σταθερές απολαβές ώστε να μπορούν να καταβάλλονται οι δόσεις αποπληρωμής του οικιστικού δανείου. Η οικονομική κρίση εάν δεν οδήγησε σε απώλεια εργασίας, οδήγησε σίγουρα σε απώλεια εισοδημάτων. Αυτό άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα σε κάθε νοικοκυριό καθώς και τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων.
 
Δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ακόμα αυξημένα ποσοστά ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αποδεικνύει πως οι αναδιαρθρώσεις δεν αποτέλεσαν τη μόνιμη και καλύτερη λύση σε όλες τις περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκαν. Το ότι ακόμα μετράμε τα σεντ στο πορτοφόλι μας κάθε που πλησιάζει το τέλος του μήνα, αποδεικνύει πως η οικονομική κρίση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί νωρίς και πριν ακόμη οι επιπτώσεις της οδηγήσουν σε καθολική κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Για την έγκαιρη όμως αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, χρειαζόταν πολιτική πρωτοβουλία και αμεσότητα.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτή η πολιτική πρωτοβουλία και αμεσότητα ήρθε νωρίς και έγκαιρα. Η ΕΔΕΚ ως ένα γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα προειδοποίησε από νωρίς, με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για να αποτρέψει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ήδη από τις 20 Νοεμβρίου 2008 ενέγραψε στη Βουλή το θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της ασυδοσίας των τραπεζών στην κυπριακή οικονομία, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία και να προστατευθούν οι δανειολήπτες. Οι προτάσεις και ανησυχίες της δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.
 
Ακολούθως, στις 16 Μαρτίου 2013 στη σύσκεψη Αρχηγών που έγινε για το κούρεμα, μόνο η ΕΔΕΚ κατέθεσε εναλλακτική πρόταση που προνοούσε αντί να γίνει κούρεμα το αναγκαίο ποσό να το λάβει το κράτος από τους καταθέτες με τη μορφή του δανεισμού, με αντάλλαγμα την παραχώρηση κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο 1-1.5%. Κανένας δεν στήριξε την πρόταση αυτή αλλά ούτε και έκανε αντιπρόταση.
 
Ακολούθως το 2013 όταν τέθηκε θέμα κρατικοποίησης του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πάλι κατέθεσε αντιπρόταση: το 1.5 δις ευρώ να δοθεί στο Συνεργατισμό για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης, το κράτος να αγοράσει περίπου 3.0-3.5 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μπει ένας ισχυρός εποπτικός μηχανισμός για να αποτραπεί η κακοδιαχείριση. Η υλοποίηση της πρότασης θα εξασφάλιζε τόσο την επιβίωση του Συνεργατισμού κάτω από έναν ισχυρό εποπτικό έλεγχο, την απαλλαγή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε μεγάλο βαθμό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την διευκόλυνση των πολιτών στη διαχείριση των δανείων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας τους.
Η πρόταση απορρίφθηκε και χιλιάδες πολίτες είναι τώρα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των εκποιήσεων.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2014 μόνο η ΕΔΕΚ καταψήφισε το νόμο για τις εκποιήσεις  ενώ τον Απρίλιο του 2015 συνέβαλε στη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας προς όφελος των πολιτών. Την ίδια στιγμή η ΕΔΕΚ κατέθεσε στη Βουλή και τις πιο κάτω προτάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν συζητηθεί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας:
 
·       Κατοχύρωση της αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου ως περιλαμβάνεται στο αρχικό έγγραφο σύναψης του δανείου και όχι τη μειωμένη αξία που απαιτεί η Τράπεζα.
·       Προστασία των εγγυητών με ισόποση κατανομή του υπολοίπου σε όλους και όχι επιλεκτικά σε αυτόν που θα υποδείξει η Τράπεζα.
 
Πρόσφατα η ΕΔΕΚ κατέθεσε εκ νέου την πρότασή της να μην προχωρεί η Τράπεζα σε εκποίηση ακινήτου όταν εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου.
 
Την ώρα που έπρεπε να κατατεθούν προτάσεις ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία και να αποφευχθεί η οικονομική κατρακύλα να μην κινδυνεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας από τον κίνδυνο των εκποιήσεων, η ΕΔΕΚ ήταν παρούσα! Την ώρα που έπρεπε να αναχαιτιστούν οι εκποιήσεις, μόνο η ΕΔΕΚ καταψήφισε το νόμο των εκποιήσεων. Η σοσιαλιστική και φιλολαϊκή πολιτική δεν εφαρμόζεται ούτε διακηρύσσεται με ατάκες, αλλά μέσα από στοχευμένες προτάσεις και εισηγήσεις που οδηγούν στην προστασία των πολιτών, στην κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή! Ο εμβολιασμός της κοινωνίας με σοσιαλιστικές ιδέες συνεχίζεται. Σταθερός και συνεπής πρωτοστάτης, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, η ΕΔΕΚ. 
 
*Μαρία Παναγιώτου
Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
 
 
Top