News Opinions Sigmalive Όλοι οι δανειζόμενοι είναι ίσοι, μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους

Όλοι οι δανειζόμενοι είναι ίσοι, μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους

Κάπως έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί η γνωστή ρήση του Τζορτζ Όργουελ από το βιβλίο του «Η Φάρμα των ζώων» για να περιγραφεί η κατάσταση με τις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα στην Κύπρο. Τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, αποτυπώνουν την κατάσταση πραγμάτων την 31η Ιουλίου 2017 και δείχνουν ότι, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων ήταν περίπου €191,4 εκατομμύρια και αντιστοιχούσαν σε 2.124 λογαριασμούς. Από αυτά, τα €127 εκατομμύρια ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 984 λογαριασμούς φυσικών προσώπων.

 

Η συνηθισμένη απάντηση ότι δηλαδή, υπήρχαν ακίνητα υποθηκευμένα για τα δάνεια αυτά μεγαλύτερης αξίας, καταδεικνύει ότι προφανώς η τράπεζα όταν παραχωρούσε το δάνειο δεν έθετε ως προτεραιότητα το κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής του, αλλά προφανώς, επεδίωκε να είναι τυπικά καλυμμένη ούτως ώστε να προχωρήσει στην έγκριση και εκταμίευσή του. Η Ερευνητική Επιτροπή στο πόρισμά της ήδη επικαλείται στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, που διατηρούσαν δάνεια στην πρώην Συνεργατική.

Πέρα όμως από την οφθαλμοφανή διάσταση της ευνοιοκρατίας και της προνομιακής μεταχείρισης, προκύπτουν και άλλα σοβαρότερα ζητήματα που οφείλουν να εξεταστούν. Όπως για παράδειγμα θέματα προσωπικής εξυπηρέτησης συμφερόντων καθώς και προσωπικού πλουτισμού με αθέμιτα μέσα αλλά και ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Πώς και με ποια κίνητρα τα μέλη του Κοινοβουλίου με ΜΕΔ, εκτελούσαν τα νομοθετικά τους καθήκοντα αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια; Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του θέτει ευθέως θέμα τάξης και δεοντολογίας για Βουλευτές που καταψήφισαν τις αυστηρότερες ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων και έχει απόλυτο δίκιο.

Φυσικά η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, με επαγγελματισμό και ανεξαρτησία. Όμως είναι θεωρώ χρέος και ευθύνη όλων όσων διορίζονται ή εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα για να υπηρετήσουν το δημόσιο καλό να είναι και να φέρονται έντιμα και ηθικά. Να επιβάλουν δηλαδή τη βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας πρώτα και κύρια για τον εαυτό τους. Ο μύθος του ότι η κρίση έπληξε όλους και ας είμαστε ελαστικοί με τους πάντες δεν ισχύει. Η κρίση έπληξε πρωτίστως όσους δεν είχαν το σύστημα με το μέρος τους. Επιπλέον οι τράπεζες για μη εξυπηρετούμενες οφειλές εκποιήσαν σπίτια και πριν από δέκα και πριν από είκοσι και πριν από τριάντα χρόνια. Η ελαστικότητα, οι αναδιαρθρώσεις και οι εκτιμώμενες ζημιές που απλά καταχωρούνταν στα τραπεζικά λογιστικά βιβλία ίσχυαν μόνο για τους λίγους και τους εκλεκτούς του πολιτικού συστήματος, οι υπόλοιποι ήταν αντιμέτωποι άμεσα με τις κυρώσεις των καθυστερήσεών τους.

Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Βουλής έχει στα χέρια του τον κατάλογο με τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που κατείχαν Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια, έχει θεωρώ το χρέος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να ηγηθεί της θεσμικής πρωτοβουλίας για κάθαρση. Αν δεν το πράξει, θα αφήσει ακόμη μια ανοικτή πληγή στο ήδη απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν. Η απλή αναφορά στις δηλώσεις πόθεν έσχες δεν είναι από μόνη της αποτελεσματική θεραπεία στο πρόβλημα. Κλείνω με μία φράση η οποία επίσης αποδίδεται στον Τζορτζ Όργουελ, “σε μια εποχή καθολικής εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι μια επαναστατική πράξη” αφιερωμένη στον Δ. Συλλούρη.

 

Top