News Opinions Sigmalive Αποτελμάτωση

Αποτελμάτωση

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την κατάθεση της έκθεσης του ΓΓ ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καλές του υπηρεσίες στο κυπριακό, και πριν από το κρίσιμο ορόσημο του Ιουνίου, για ανανέωση της UNFICYP,  κορυφώνεται η  επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας από τον Ακκιντζί. Στο ίδιο έργο θεατής ξανά ο λαός.

Η τ/κ πλευρά κατ’ εντολή της Άγκυρας,  κωλυσιεργεί ασύστολα παρεμβάλλοντας εμπόδια στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Αρνείται την συνομολόγηση  όρων  αναφοράς για την επανέναρξή τους. Εγείρει  παράλογες  αξιώσεις για τετραμερή διάσκεψη επιδιώκοντας αναβάθμιση και εξίσωση του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ερμηνεύει την πολιτική ισότητα κατά το δοκούν. Αλλάζει  δεδομένα στον χάρτη για το εδαφικό ή την πληθυσμιακή σύνθεση,  προωθώντας ένα μοντέλο περίεργης λύσης που θα διασφαλίζει την εσαεί ομηρία της Κύπρου, στον έλεγχο της Τουρκίας.

Σωστά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στη συμπερίληψη των έξι παραμέτρων του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ στους όρους αναφοράς. Σωστά επιμένει σε   μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση για  όλες τις πτυχές του κυπριακού,  συμπεριλαμβανομένων των επίμαχων  θεμάτων των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Σωστά υποδεικνύει πως Τούρκοι έποικοι και Τ/κ σφετερίζονται Ελληνοκυπριακές περιουσίες προσφύγων βίαια εκτοπισθέντων και πως τα όσα παράλογα αξιώνει η άλλη πλευρά, δεν ισχύουν και δεν εφαρμόζονται πουθενά.

Είναι τραγική η αποτελμάτωση στην οποία έχει περιέλθει το κυπριακό.Εδώ και  45 χρόνια δοκιμάζονται οι αντοχές κάθε Κύπριου που αγαπά αυτό το μαρτυρικό νησί. Ζούμε το θέατρο του παράλογου: Τουρκική ημικατοχή, εθνοκάθαρση, συνεχής  τουρκοποίηση, δημογραφική αλλοτρίωση, βεβήλωση ιερών και οσίων, παράνομος  εποικισμός και ισλαμοποίηση κατεχομένων. Η Τουρκία απειλεί ανερυθρίαστα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, πιστή στις  διαχρονικές μαξιμαλιστικές και επεκτατικές της βλέψεις. Σαλαμοποιεί  διεκδικήσεις. Ακάθεκτη υλοποιεί  μακροχρόνια σχέδια, αφού η Διεθνής Κοινωνία περί άλλων τυρβάζει..

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση του κυπριακού. Με σύνεση και ορθολογισμό πρέπει να διασφαλίσουμε την επανέναρξη των συνομιλιών,  αποφεύγοντας ένα νέο και πλήρες αδιέξοδο, κάτι που θα βόλευε την Τουρκία να προχωρήσει σε σχέδιο Β.

Η πολιτική και κομματική μας ηγεσία, οφείλει επιτέλους να πάψει τις αψιμαχίες και την λεκτική  εμπόλεμη κατάσταση στην οποία μονίμως ευρίσκεται  επί παντός επιστητού, στο εσωτερικό μας μέτωπο. Οφείλει να  πάψει να ανταγωνίζεται  και να ερίζει, προσδοκώντας μέσα από την όξυνση, να φανατίσει οπαδούς και να μαζέψει ψήφους στο κομματικό καλάθι. Η Κύπρος  πρέπει να είναι το ένα και μόνο  Κόμμα που θα  μας ενώνει όλους και όχι πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αρκετά πληγώνεται και πληρώνει ο λαός για τα ατιμώρητα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, τις ατασθαλίες, τα κουρέματα, τα συντροφικά μαχαιρώματα και τον αποκεφαλισμό των ικανών για να επιβιώνουν μετριότητες, ωφελιμιστές και γυρολόγοι των κομμάτων. Αρκετά υποφέρει ο τόπος από τη γενική απαξίωση πολιτικών και πολιτικής, λόγω της απληστίας των αρεστών του συστήματος.

Μοιάζουμε με τους συντρόφους του Οδυσσέα που στο ταξίδι προς  την Ιθάκη έπεσαν θύματα της Κίρκης,  του Κύκλωπα και των Σειρήνων. Μόνο που στη δική μας περίπτωση,  οι κομματικοί ταγοί  πιάστηκαν στον ύπνο και άφησαν την πατρίδα χωρίς πυξίδα,  έρμαιο προσωπικών  ατζέντων. Κάνω έκκληση  στις   πολιτικές/κομματικές  δυνάμεις του τόπου να  ομονοήσουν  και να   συστρατευτούν για εξεύρεση μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Η Κύπρος , θαλασσόδαρτο σκαρί καταμεσής σε φουρτουνιασμένο πέλαγος , αναζητά εναγωνίως λέμβο  σωτηρίας για να αποφύγει ρυθμίσεις στο κυπριακό που θα την οδηγήσουν σε θνησιγενή συμφωνία. Μόνο με  εθνική συνεννόηση, ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΕΝΟΤΗΤΑ μπορούμε να ξεφύγουμε από την αποτελμάτωση και τη μιζέρια της εσωστρέφειας που μας ταλανίζει.. Μόνο με ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΩΝ και ΣΚΟΠΩΝ στη βάση ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ   μπορούμε να ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ σε καλύτερες μέρες... Καιρός να ξυπνήσουμε λαός και ηγεσία,  πρόσφυγες και μη.  Δεν έχουμε πια  την πολυτέλεια για άλλα λάθη! 

*Πρώην Ευρωβουλευτή
Αριστίνδην Υποψήφιας Ευρωβουλευτή Δημοκρατικής Παράταξης

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

 

Top