News Opinions Sigmalive Από το ‘Success Story’ στην σημερινή τραγική πραγματικότητα

Από το ‘Success Story’ στην σημερινή τραγική πραγματικότητα

Η οικονομία της Πατρίδας μας νοσεί, όσο κι’ αν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν να παρουσιάσουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα ως ένα “Success Story”. Μέχρι στιγμής, σε καμία χώρα της Ευρώπης που εφαρμόστηκε μνημόνιο δεν είδαμε κάποια επιτυχία, καθώς σε όλες το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, η φτώχεια και η ανέχεια ανάμεσα στους πολίτες καλπάζει και η μετανάστευση από αυτές τις χώρες στο εξωτερικό σημείωσαν ρεκόρ. Παρόλα αυτά όμως στην Κύπρο αρκετοί πολίτες έχουν την εντύπωση πως “όλα βαίνουν καλώς”.


Το κυβερνητικό Success Story θυμίζει λίγο πολύ την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια που ισχυριζόταν πως η Κυπριακή Οικονομία θα μείνει “αλώβητη” από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την πτώχευση τηςLehman Brothers στις ΗΠΑ. Δεν αργήσαμε όμως να μπούμε σε μνημονιακό καθεστώς. Φυσικά, για την αναποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, φταίει το ΑΚΕΛ. Για την αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη εδώ 6 χρόνια δεν ευθύνεται ο ΔΗΣΥ; Όποτε εμφανιστούν δυσκολίες επιρρίπτει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι διότι παρέλαβαν μια κατεστραμμένη οικονομία. Όμως, όλοι θυμόμασταν τις προεκλογικές δηλώσεις του κυρίου Αναστασιάδη από το 2012 που ισχυριζόταν με στόμφο ότι θα παραλάβει “καμένη γη” ή “καυτή πατάτα”, ενώ δεσμευόταν για πράγματα που ο ίδιος γνώριζε πως δεν μπορεί να επιτύχει. “Μου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο” είπε. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία δεν τους έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο; Αλλά που να του πάει το μυαλό ότι οι φίλοι του επρόκειτο να τον προδώσουν;

Αρχικά λήφθηκε απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για την ανακεφαλαιοποίηση της συγκεκριμένης τράπεζας. Οι καταθέσεις κουρεύτηκαν, όμως η τράπεζα έκλεισε. Όλα τα βαρίδια της Λαϊκής μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου της οποίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μειώθηκαν. Αργότερα συνειδητοποίησαν πως αντιμετώπιζε προβλήματα και η Συνεργατική Τράπεζα της οποίας τα προβλήματα υποτίθεται πως θα διόρθωναν με την παροχή 1,7 δις από τους φορολογούμενους πολίτες. Όμως, επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα η Ελληνική Τράπεζα, αποφάσισαν να θυσιάσουν την Ιφιγένεια (Συνεργατική) βάζοντας της λουκέτο. Το ερώτημα όμως παραμένει: που πήγαν εκείνα τα 1,7 δις των Κυπρίων φορολογούμενων; Μάλλον στον Καιάδα του ευρωσυστήματος

Το χειρότερο όλων είναι πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα, κατά τα άλλα σεβαστό, δημόσιο χρέος του 80% επί του ΑΕΠ, το 2013 με το πρώτο μνημόνιο εκτινάχθηκε στο 102% επί του ΑΕΠ και σήμερα έχουμε ένα χρέος της τάξης του 110% επί του ΑΕΠ. Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως όταν ένα δημόσιο χρέος ενός κράτους αυξηθεί πέραν του 100% επί του ΑΕΠ, ειδικότερα δε όταν το συγκεκριμένο κράτος δεν έχει βιομηχανία ή εξαγωγές τότε είναι ανησυχητικό. Δεν το γνώριζαν; Αφού η Ελλάδα όταν είχε εφαρμόσει το πρώτο μνημόνιο είχε χρέος 126% και τώρα φτάνει σχεδόν το 180% επί του ΑΕΠ ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία επίσης αυξήθηκε ξεπερνώντας το 100%. Κάπου εδώ διερωτάσαι σε ποιαν πραγματικότητα ζει η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Αναντίλεκτα, ευθύνονται πολύ περισσότεροι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Πατρίδας μας. Πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ευθύνη φέρει και το ΔΗΚΟ το οποίο στήριξε όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια δηλώνοντας πως έτσι θα δείξουν την υπευθυνότητα του κόμματος τους για τη διάσωση της οικονομίας μας. Τώρα όμως κατηγορούν την κυβέρνηση πως την κατέστρεψαν. Αφού λοιπόν τα μνημονιακά μέτρα συνέθλιψαν την κυπριακή οικονομία, τότε το ΔΗΚΟ γιατί τα στήριξε; Προφανώς χάριν συμφερόντων.

*υποψήφια ευρωβουλευτής Συνεργασίας Συμμαχία - Οικολόγοι
 

Top